«Η ΝΔ παίζει το χαρτί του ρατσισμού και κάνει δώρο στη Χρυσή Αυγή»
Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα του Ν. 3838/2010, γνωστού ως «νόμου Ραγκούση», που διέρρευσε προτού καν καθαρογραφεί, αλλά κυρίως η βιασύνη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να δώσει εντολή για πάγωμα των διαδικασιών χορήγησης ιθαγένειας και να παραγγείλει την άμεση ετοιμασία νομοσχεδίου για αυστηροποίηση του πλαισίου, προκάλεσαν ήδη έντονες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος αλλά και σε οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των μεταναστών.
Το «μείζον πολιτικό ζήτημα» της ιθαγένειας, το οποίο προς στιγμήν απείλησε τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, εξελίσσεται σε έναν... «τυφώνα σε φλιτζάνι». Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφή: οι αποφάσεις πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη διαδικασία που εισήγαγε ο «νόμος Ραγκούση» ανέρχονται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-2012, και δεν είναι καν βέβαιον ότι οι αιτήσεις που έγιναν δεκτές δεν αφορούν προηγούμενα χρόνια.
Ακόμη εξετάζονται αιτήσεις του 2008
Στην πραγματική ζωή οι διαδικασίες κινούνται με τόσο αργούς ρυθμούς που το πάγωμά τους δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την ταχύτητά τους. «Μα ποιες διαδικασίες θα παγώσουν;» αναρωτιέται η κυρία Ραμπάπ Χασάν, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κοινότητας στη χώρα μας. «Εγώ έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και έχω κάνει τα χαρτιά μου για ιθαγένεια από το 2009, πριν από τον νόμο Ραγκούση. Εχω πληρώσει παράβολο 1.500 ευρώ και η μόνη πρόοδος που έχει γίνει είναι ότι, όπως μου λένε, ο φάκελός μου έφυγε από την περιφέρεια και έχει πάει στη Σταδίου. Κάθε φορά που παραπονιέμαι μου απαντούν ότι ακόμη εξετάζουν τις αιτήσεις του 2008. Αυτές τις διαδικασίες θα παγώσουν;» τονίζει.
Την ίδια στιγμή πολλοί μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια που όρισε η Πολιτεία έχουν κάνει αιτήσεις για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους, έχουν πληρώσει παράβολα και τώρα μαθαίνουν ότι οι διαδικασίες... θα γίνουν αυστηρότερες.
«Υπάρχουν πολλοί Πακιστανοί που ζουν παραπάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα, που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν κάνει αιτήσεις για ιθαγένεια. Εχουν πληρώσει ήδη παράβολα, άλλοι 1.400 ευρώ και άλλοι λιγότερα, αλλά δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι. Τι θα γίνει με αυτούς; Η ιθαγένεια είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου που ζει και εργάζεται σχεδόν μισή ζωή σε μια χώρα» σημειώνει ο κ. Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της κοινότητας Πακιστανών στην Ελλάδα, και προσθέτει ότι η όλη διαδικασία είναι σαν κινούμενη άμμος. «Κάθε φορά που κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις και κάνει αίτηση μαθαίνει ότι τα κριτήρια άλλαξαν». Ο κ. Η. Λυμπέρης, γενικός διευθυντής της UΝΙCEF στη χώρα μας, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα θέμα που σε πολλές περιπτώσεις άπτεται των δικαιωμάτων παιδιών που έχουν γεννηθεί και ζουν στη χώρα μας. «Το μόνο βέβαιον είναι ότι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την παιδική ηλικία οι ανάγκες των παιδιών πρέπει να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Ενας καλός οδηγός για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα ζητήματα αποτελεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, στην οποία αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση εκείνο που λαμβάνεται υπόψη είναι το ύψιστο συμφέρον των παιδιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή»
Ο κ. Π. Κωνσταντίνου από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό» χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ένα «ρατσιστικό δώρο» από τον Πρωθυπουργό στη Χρυσή Αυγή, αφού, όπως επισημαίνει, «υιοθετεί πλήρως την ατζέντα της». «Η ΝΔ παίζει το χαρτί του ρατσισμού» λέει ο κ. Κωνσταντίνου «προκειμένου να αποπροσανατολίσει την οργή από τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου».
Την ίδια περίπου θέση εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. «Οσο σκληραίνει η νομοθεσία ενισχύεται η Χρυσή Αυγή» δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «οι δράσεις της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχθηκε αξιόπιστο. Οσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή».
Η Χρυσή Αυγή μαζί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι οι μόνοι κομματικοί μηχανισμοί που ζητούν πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. «Ο νόμος Ραγκούση κρίθηκε αντισυνταγματικός και πρέπει να καταργηθεί τώρα. Η Νέα Δημοκρατία να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ και οι πασοκο-συριζαίοι να πάρουν όσους λαθρομετανάστες επιθυμούν σπίτια τους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου.
Περισσότερα στο ΒΗΜΑ