Header Ads

Σαμαράς: Έκλεισα την ΕΡΤ, θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Έσπασε τη...σιωπή του ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ένιωσε για πρώτη φορά αυτές τις μέρες την ανάγκη να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, όχι όμως μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ η οποία και δεν εκπέμπει με δική του απόφαση.


Ξεκίνησε την τοποθέτηση του περιγράφοντας και πάλι το...success story της κυβέρνησης του, παριστάνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για τη διεθνή κατακραυγή της αντιδημοκρατικής του επιλογής να κατεβάσει τους διακόπτες.

Δήλωσε περήφανα και σε α' ενικό ότι ο ίδιος έκλεισε την αμαρτωλή ΕΡΤ και ότι θα μπορούσαν τα άλλα δυο κόμματα να αναλάβουν να την εξυγιάνουν. Επιτέθηκε μάλιστα αρκετές φορές στον Φώτη Κουβέλη τον οποίο όμως στη συνέχεια κάλεσε να...στηρίξει την κυβέρνηση!

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του με ένα σπουδαίο ανέκδοτο δηλώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία!

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παραπολιτική




Βενιζέλος: «Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική»
Κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συμμαχίας απηύθυνε ο Β. Βενιζέλος, που είπε ότι στο ζήτημα της ΕΡΤ υπήρξε προσέγγιση με τον Πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έχουν ως εξής:

«Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εχει καταστεί δυστυχώς ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθήκαμε απέναντι σε ένα τεράστιο θεσμικό ζήτημα λόγω της μονομερούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠαΣοΚ. Αμέσως ζητήσαμε να επνέλθει το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε όλες της τις συχνότητες, όπως επέβαλε και το ΣτΕ. Οι έλληνες πολίτες προσεβλήθηκαν. Αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Τίθεται ωστόσο ένα ευρύτερο ζήτημα κλειτουργίας της κυβέρνησης, εν μέσω κρίσης για να μποροέσουμε να διαπραγματευτούμε με τον επωφελέστερο τρόπο με τους εταίρους μας. Ζητήσαμε την λειτουργία της ΕΡΤ αμέσως με το σύνολο του προσωπικού της για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με το νέο οργανόγραμμα. Ζητήσαμε βοήθεια τεχνικού συμβούλου από δίκτυα επιπέδου ΒΒC και αρμόδιου υφυπουργού που δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Εχουν γίνει βήματα, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Αποδέχεται ο πρωθυπουργός την άμεση λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη 2000 εργαζομένων. Παρότι αυτό απέχει από την αρχική θέση μας, η μεταβατική κατάσταση που σας περιγράφω, μεν όλες τις εκπομπές και όλες τις συχνότητες, μας επιτρέπει να μιλήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα που είναι η επαναθεμελίωση της κυβέρνησης.

Εχουμε δεχτεί ως ΠΑΣΟΚ το βάρος της κρίσης και αλαζονικές συμπεριφορές. Αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο. Δεν μας ακούνε.

Αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι πρέπει να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή ως ναζιστική και ξενοφοβική. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν ασντικείμενο της επαναθεμελίωσης της διακυβέρνησης του τόπου.

Ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην διαδικασία επαναθεμελίωσης του προγράμματος και της συνεργασίας. Να λειτουργεί το κοινοβούλιο με σοβαρότητα. Το ερώτημα είναι αν προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Αλλο οι δημοσκοπήσεις, άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Απέναντι στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά».


Κουβέλης: «Δεν είναι δική μας ευθύνη, ότι δεν τα βρήκαμε»
Κατά τη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συγκάλεσε για τις 10 το πρωϊ της Παρασκευής σε νέα συνεδρίαση τα κομματικά όργανα, ενώ πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν ότι ο Φώτης Κουβέλης προτίθεται να αποσύρει από την κυβέρνηση τους δύο υπουργούς (Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη) και τους δύο υφυπουργούς (Θόδωρο Παπαθεοδώρου και Φωτεινή Σκοπούλη) που «εκπροσωπούν» τη ΔΗΜΑΡ.


Η δήλωση Κουβέλη έχει ως εξής:

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα.

Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική.

Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι' αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση»


ΣΥΡΙΖΑ: «Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό»
«Απαιτούνται καθαρές λύσεις και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπογραμμίζοντας πως η «τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της».

«Ήρθε η ώρα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου να γίνει πραγματικότητα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας».

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα.


ΣτΕ: ΕΡΤ τέλος, να εκπέμψει άμεσα δημόσια ραδιοτηλεόραση
Το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ, συμφώνησε με την προηγούμενη απόφαση του προέδρου του ΣτΕ σχετικά με το θέμα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνεχίζει να καταδικάζει το «μαύρο» στις τηλεοπικές οθόνες και κάνει λόγο για την πρόσληψη του «αναγκαίου προσωπικού» προκειμένου να στελεχωθεί ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκε από τους δικαστές η πλευρά του Δημοσίου, η οποία υποστήριξε ότι έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ καθώς έφυγε το «μαύρο» -αφού πλέον φαίνονται οι «μπάρες» της διακοπής σήματος.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το προσωπικό, το Δημόσιο τόνισε ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Τέθηκε ακόμα το ζήτημα ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να παρίσταται στον διαγωνισμό για ψηφιακές συχνότητες. Αφενός γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έληξε στις 17 του μήνα, αφετέρου γιατί δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιώτες και ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΡΤ, και όχι το Δημόσιο.

Από την πλευρά της, η ΠΟΣΠΕΡΤ επεσήμανε ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις μαζικές απολύσεις, καθώς οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν ότι πριν καταργηθεί μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενημέρωση.

Επίσης, τόνισε ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς πρέπει να υπογραφεί και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Η ΠΟΣΠΕΡΤ επανέλαβε επίσης τους εφτά λόγους αντισυνταγματικότητας της απόφασης.

Ακόμα, συζητήθηκε και το θέμα του «πλαστού φύλλου» της «Ραδιοτηλεόρασης», που κυκλοφόρησε.

Οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας προσκόμισαν στο δικαστήριο και επιστολή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει διευθυντής μουσικών συνόλων. Στην επιστολή του, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο ρόλος της τέχνης είναι σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977;».
 
Από το Blogger.