Header Ads

Ασύμφορες οι δύο μονάδες που ετοιμάζει η ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, σύμφωνα με την WWF

Οικονομικά ασύμφορες, είναι σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, οι δυο λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (με στόχο να λειτουργήσει το 2018) και στη Μελίτη (με στόχο να λειτουργήσει το 2021).


Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει -επικαλούμενη μελέτη με τίτλο «Έκθεση οικονομικής βιωσιμότητας των νέων λιγνιτών μονάδων Πτολεμαΐδας -5 και Μελίτης -2»- ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να μην πετύχει την απόσβεση των επενδύσεων της.

Κατά την περιβαλλοντική οργάνωση με την προβλεπόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την εφαρμογή των μέτρων ορθής διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Οδικός Χάρτης για το 2050 –ΥΠΕΚΑ) ο βαθμός χρήσης των νέων λιγνιτικων μονάδων μειώνεται έως και 35% το 2050.

Τι σημαίνει αυτό; Για τη WWF Ελλάς οι επενδύσεις αυτές θα παρουσιάσουν σημαντικά μειωμένη οικονομική απόδοση, ενώ η Πτολεμαΐδα -5 ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως και μειον 5,4%. Δηλαδή, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ επένδυσης η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η ΔΕΗ επιλεγει να επενδύσει σε δυο νέες λιγνιτικές μονάδες εν μέσω μιας «ενεργειακής επανάστασης» όπου η αποκεντρωμένη ανάπτυξη ΑΠΕ υπόσχεται να μετατρέψει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σε δεινόσαυρους του ενεργειακού μας συστήματος. Ενδεικτικό είναι κατά τη WWF Ελλάς, το πάγωμα των επενδύσεων σε ανθρακικούς σταθμούς στη Γερμανία, όπου από τα 39 έργα που είχαν ανακοινωθεί το 2007, 20 έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ για άλλα έξι έχει ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η ακριβής και διαφανής προς την κοινωνία εκτίμηση του κόστους, αγοραίου και εξωτερικού, το οποίο καλείται να πληρώσει η χώρα μας και ιδιαιτέρα η Δυτική Μακεδονία, για την παροχή ενός κοινωνικού αγαθού, όπως η ηλεκτρική ενέργεια», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, Μιχάλης Προδρόμου.

Όπως υποστηρίζει: « Οφείλονται, επιπροσθέτως εξηγήσεις και για τη διεκδίκηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στόχος της οποίας είναι η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ αποσύρεται από την εμπλοκή της σε έργα καθαρής ενέργειας».
Από το Blogger.