Header Ads

Στον αέρα η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»

Του Κώστα Σιαμέλη/Μακεδονία
Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ανακοινώθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο, να υιοθετήσει μέτρα, τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν στο ακέραιο, θα σημάνουν την οριστική απόσυρση της τράπεζας από έργα λιγνίτη και άνθρακα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, για την οποία η ΔΕΗ είχε ζητήσει τη συνδρομή της ΕΤΕπ, σε μια προσπάθεια εύρεσης ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης.


Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ιστορικής απόφασης περιορισμού της χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων, που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ανάλογων κινήσεων της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων, του νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου Storebrand και της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, οι οποίες ελαχιστοποιούν τη συμβολή τους σε έργα ορυκτών καυσίμων.
Επιπλέον, με την αναμενόμενη θέσπιση ορίου εκπομπών για τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στα 550g CO2/KWh, η τράπεζα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Πτολεμαΐδα-5 (με διπλάσιες από το όριο της ΕΤΕπ εκπομπές, περίπου 1.000 g/KWh) αποτελεί -σύμφωνα με το ελληνικό γραφείο της WWF- ένα τεχνολογικό απολίθωμα και επιλογή διαιώνισης μιας αναχρονιστικής ενεργειακής πολιτικής. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου της ΕΤΕπ Ρίτσαρντ Ουίλις, «δεν θα υποστηρίξουμε νέες λιγνιτικές μονάδες, καθώς αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, ενώ το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ
Την ίδια ώρα, οι οικολογικές οργανώσεις πανηγυρίζουν, αφού θεωρούν τη μονάδα άκρως επιζήμια για το περιβάλλον. «Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ αλλάζουν και εναρμονίζονται, έστω μερικώς, με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μετατόπιση αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας να διεκδικήσει πολύτιμους πόρους στοχευμένους σε υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, καθαρών μορφών ενέργειας, ανάπτυξης δικτύων και στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας», δήλωσε ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Το WWF θεωρεί πως η ΕΤΕπ οφείλει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα όρια εκπομπών για τα επιλέξιμα έργα, ενώ η νέα πολιτική δανεισμού πρέπει να συμπεριλάβει μετρήσιμους στόχους χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές και τη βιομηχανία.
Το WWF υλοποιεί την εκστρατεία «Η δική σου ενέργεια», μέσω της οποίας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα από συντονισμένες δράσεις, η διεθνής οργάνωση πιέζει κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά 40 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η νέα μονάδα συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα αποτελέσει, εάν τελικά ολοκληρωθεί, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, και θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
Η Πτολεμαΐδα 5, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ελλάδα που, ταυτόχρονα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα.
Από το Blogger.