Header Ads

Με 24ωρες απεργίες ξεκινά αύριο η συζήτηση για ΑΔΜΗΕ στη Βουλή


Αρχίζει αύριο στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με τους εργαζομένους της επιχείρησης, πάντως, να προαναγγέλουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από αύριο Τρίτη 28 Ιανουαρίου, καθώς αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Όπως σημειώνει το energypress.gr, τα τελευταία 24ωρα και με αφορμή την κατάθεση την Παρασκευή στη Βουλή της τροπολογίας για το ασφαλιστικό του ΑΔΜΗΕ, οι τόνοι ανέβηκαν, γι’ αυτό και το ΥΠΕΚΑ επιχείρησε μέσα από συναντήσεις που είχε με συνδικαλιστές να τους πείσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, όποιος και αν είναι ο αυριανός ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ, το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει πλήρως το έλλειμμα του ασφαλιστικού του φορέα (σσ: όπως άλλωστε και όλου του ομίλου ΔΕΗ) σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από το άρθρο 34 του νόμου 2773/1999.

«Στόχος της τροπολογίας ήταν απλώς να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν ότι με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ θα αλλάξει και το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων- συνταξιούχων. Κάτι τέτοιο είναι νομικά αδύνατο να γίνει», εξηγούσαν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.

Όσο για τις προσφυγές που ετοιμάζονται να καταθέσουν σωματεία της ΔΕΗ διεκδικώντας ενσωματωμένα στα πάγια της επιχείρησης ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι δεν έχουν απολύτως καμία νομική βάση, παραπέμποντας με νόημα στη σύμβαση που έχουν υπογράψει από το 1999 η ΓΕΝΟΠ (δηλαδή ο τότε πρόεδρός της Ν. Εξαρχος), με την κυβέρνηση (δηλαδή με τον τότε υπ. Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο).

Τι λέει ο 2773/99

Οπως αναφέρει λοιπόν η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του ν.2773/99, το οποίο φέρει τον τίτλο «Κύρωση Σύμβασης ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ- υπ. Ανάπτυξης», το κράτος αναγνωρίζει πως από τη λειτουργία του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ βάσει του ν. 4491/1966, έχει σχηματιστεί περιουσία ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ. Στην ίδια συμφωνία διαβάζουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τον ασφαλιστικό της φορέα έναντι της περιουσίας αυτής και θα υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και συνταξιούχους. «Προς τούτο, το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη, με τις αναγκαίες καταβολές όλων των αναγκών του νέου ασφαλιστικού φορέα προσωπικού ΔΕΗ. Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει εν προκειμένω το κράτος αποτελούν αντιπαροχές έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα…»

Πιο κάτω επισημαίνεται ότι «ο νέος ασφαλιστικός φορέας θα καλύψει, θα εξασφαλίσει, και θα προστατεύσει στο ακέραιο όλες τις κάθε είδους ασφαλιστικές παροχές και υποχρεώσεις του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ», και ότι «…οι καταβολές του κράτους θα συνιστούν ένα πάγιο πόρο του Νέου Ασφαλιστικού Φορέα Προσωπικού ΔΕΗ», καθώς επίσης ότι «… στον εκάστοτε Κρατικό Προϋπολογισμό θα αναγράφεται το προϋπολογιζόμενο ποσό της διαφοράς εσόδων μείον παροχές, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του φορέα. Για το ανωτέρω ποσό θα γίνεται στην εισηγητική έκθεση σημείωση, ότι γράφεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό έναντι της περιουσίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος…».

Και το άρθρο 34 καταλήγει ως εξής : «Όλα τα παραπάνω σημεία θα αποτυπωθούν σε συνεννόηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΠΟΣ-ΔΕΗ σε νομοθετική ρύθμιση-πλαίσιο που θα εισαχθεί για ψήφιση ταυτόχρονα με το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εισηγητική έκθεση της οποίας, θα περιληφθεί αυτούσια και η παρούσα συμφωνία».

 | newmoney.gr
Από το Blogger.