Header Ads

Η Φυσική «μάγεψε» την Κοζάνη

Πάνω από 300 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης, καθώς 40 μαθητές και μαθήτριες από τα Γιαννιτσά παρακολούθησαν το διήμερο «Η Φυσική μαγεύει…» που διοργάνωσε στην Κοζάνη την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α. & Δ. Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας/Γραφείο Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών.

Ήταν τέτοια η «δίψα» των μαθητών και των μαθητριών των τριών τάξεων των Λυκείων και της τελευταίας τάξης των Γυμνασίων, που όχι μόνο δεν σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά… ανάγκασαν με τον τρόπο τους διοργανωτές να παρατείνουν κατά πολύ τις ώρες λήξης της εκδήλωσης και των δύο ημερών και μάλιστα το Σάββατο κατά δύο ώρες (στις 6:30 αντί τις 4:30 το απόγευμα).



«Τα… θεμέλια»
Η πληθώρα των στοχευόμενων ερωτήσεων των μαθητών και των μαθητριών προς τους διακεκριμένους ομιλητές, καθηγητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, αλλά και προς τους κορυφαίους ερευνητές κατέδειξε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί αυτή η πετυχημένη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες πόλεις της χώρας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.).
«Τα θεμέλια μπήκαν και μάλιστα πολύ βαθιά» ήταν τα λόγια του προέδρου της Ε.Ε.Φ. και Αν. Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ευστράτιου Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η «απόλυτη» επιτυχία της εκδήλωσης στην Κοζάνη, καθώς είχε από τις μεγαλύτερες συμμετοχές από άλλες πόλεις που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Νικόλαος Ασημόπουλος τόνισε ότι με το διήμερο αυτό «άνοιξε» ένα σημαντικό κεφάλαιο συνεργασίας, μεταξύ του Ιδρύματος, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης «προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών», επισημαίνοντας ότι το ΤΕΙ θα είναι και στο μέλλον αρωγός σε τέτοιες εκδηλώσεις .
«Εμείς κάναμε το ελάχιστο, που μπορούσαμε για να στηρίξουμε την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, που ανοίγει τους ορίζοντες των παιδιών», είπε μεταξύ των άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης κ. Γιάννης Σόκουτης, ενώ η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α. & Δ. Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κ.Βασιλική Βόντσα εξήρε την «ιδέα» της διοργάνωσης αυτής και στην Κοζάνη.
«Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν παραμένει αδιάφορη στην ανάγκη που έχουν οι μαθητές να γνωρίσουν τη «μαγεία» της Φυσικής και εκτός της ύλης των σχολικών βιβλίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Φιλντίσης, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης τη διοργάνωση ως μια από τις πιο επιτυχημένες που έγιναν σε επίπεδο Περιφέρειας της Ελλάδος.
«Ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία» να δουν οι μαθητές και οι μαθήτριες με… άλλο μάτι τη Φυσική χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, κ. Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όχι μόνο τους συνδιοργανωτές, αλλά και τους Εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπαίδευσης που συνέβαλαν στην «απόλυτη» επιτυχία του στόχου που είχε η «Φυσική μαγεύει…» στην Κοζάνη.

Το ταξίδι της γνώσης…
Την πρώτη επαφή με τη «μαγεία» της Φυσικής την έκανε σε απευθείας σύνδεση με την αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης ο Αστροφυσικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου-συνεργάτης της ΝΑSA- και Επίτιμος Διδάκτωρ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θανάσης Οικονόμου, που κατάγεται από το Ζιάκα Γρεβενών. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε εκτός από την εξερεύνηση στον Άρη, το «κόκκινο» πλανήτη-όπου συσκευές του Εργαστηρίου του τοποθετήθηκαν σε τρία ρομποτικά μηχανήματα Pathfinder, Opportunity και το Spirit, που τον εξερεύνησαν και το εξερευνούν- και στο «ξύπνημα» της Rosetta του διαστημοπλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που εστάλη στο διάστημα σε συνεργασία με τη NASA για την εξερεύνηση κομητών.
Με ξεχωριστή παρουσίαση, που απλοποίησε όσο μπορούσε, ο Αστροφυσικός Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κ. Ιωάννης Σειραδάκης «κέρδισε» τα παιδιά δείχνοντάς τους ακόμη και παραστατικά για τη «Γέννηση την εξέλιξη και το μέλλον του σύμπαντος».
Η φυσιογνωμία και η χαρακτηριστική φωνή του Αν. Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ευστράτιου Θεοδοσίου ήταν οικεία στους μαθητές και τις μαθήτριες, που τον γνώρισαν μέσα από τις επιτυχημένες εκπομπές του στην ΕΤ3. Όμως αυτή τη φορά όχι μόνο τον γνώρισαν από κοντά, αλλά και τον άκουσαν να παρουσιάζει με εύστοχο επίσης τρόπο τις «Φασματικές γραμμές και τα μηνύματα που αποστέλλουν».
Ένα ανεγνωρισμένο δίδυμο καθηγητών Σεισμολογίας του (Α.Π.Θ.), ο κ. Βασίλειος Καρακώστας και η κ. Ελευθερία Παπαδημητρίου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών την 1η ημέρα της εκδήλωσης, καθώς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι μαθητές, τόσο για την «Πλανητική Σεισμολογία» όσο και για το πώς «Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σεισμόμετρο».
Με την ιδιότητα ενός από τους κορυφαίους ερευνητές στην Ελλάδα των «Προϊστορικών βραχογραφημάτων ως τα πρώτα εργαλεία σκέψης και αποθήκευσης της γνώσης» ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, κ. Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης έκλεισε την βραδιά με ένα «ταξίδι με εικόνες βραχογραφημάτων» από σπήλαια από όλο τον κόσμο και εικόνες βραχογραφημάτων από τις προσωπικές έρευνες του στην Ελλάδα τονίζοντας τις τεχνικές δημιουργίας τους.



Από τη θεωρία στην πράξη
Η δεύτερη ημέρα του… ταξιδιού των μαθητών στη «Φυσική Μαγεύει…» συνεχίστηκε στο ΤΕΙ Κοζάνης, εκεί όπου το φιλόξενο προσωπικό του φρόντισε να δοθούν στο καθένα η τσάντα του Ιδρύματος, αλλά και να αισθανθούν «ζεστά» και οικεία. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές αλλά και οι χορηγοί της εκδήλωσης, «Αlfa – δημιουργίες ζύμης», «Pitenis – Gourmet Food IND» και «Ζοοm serie –Food, Coffe, Snac» φρόντισαν ώστε τα διαλείμματα οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν το «κολατσιό» και το ελαφρύ γεύμα, καθώς η ημέρα ήταν… μεγάλη.
Στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου παρουσίασε την πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα έρευνα του Τεχνολογικού Ιδρύματος και του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρύπανσης, για τη «Ρύπανση της Ατμόσφαιρας» σε μια ιδιαιτέρως επιβαρημένη περιοχή, λόγω και της δραστηριότητας της ΔΕΗ, όπως είναι το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Αμυνταίου.
Στις «επείγουσες λύσεις» που αναζητά ο πλανήτης μας για την ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς τα σημερινά γνωστά αποθέματα φθάνουν μέχρι το 2150, αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Άγγελος Αγγελόπουλος, ενώ στο μεγάλο ερώτημα του Ανθρώπου για τη «Φυσική και το Θεό» απαντήσεις έδωσε ο Φυσικός και Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Βαρβαρέσος.
Το «ταξίδι της γνώσης» συνεχίστηκε με «πειράματα με απλά υλικά καθημερινής χρήσης», αλλά και τα «παράξενα και αστεία πειράματα», που παρουσίασαν ο Γιώργος Ντιγκμασάνης, Φυσικός στο κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης και ο Κώστας Βουρλιάς Υπ. Διδάκτορας και Ερευνητής στην Ομάδας ΑΤΛΑΣ». Ήταν η στιγμή που τα παιδιά το διασκέδασαν καθώς συμμετείχαν σ’ αυτά, προσπαθώντας να εξηγήσουν τις «παραξενιές» της Φυσικής.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της απευθείας σύνδεσης, μέσω του διαδικτύου με τη κορυφαία ερευνήτρια στον κόσμο Δρ Φωτεινή Αγραφιώτη, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πανεπιστημίου του Τορόντο-που κατάγεται από την Κοζάνη- η οποία παρουσίασε την πρωτοποριακή συσκευή «ΝΥΜΙ» που αποτελεί τη νέα προσωπική ταυτότητα, καθώς πέρα από τα ιατρικά δεδομένα που μπορεί να δώσει. «ανοίγει» με το μοναδικό κτύπο της καρδιάς μας κάθε σύγχρονη ηλεκτρική συσκευή, από την πόρτα του σπιτιού και του αυτοκινήτου μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές μας.
Το ενδιαφέρον των μαθητών κορυφώθηκε με την παρουσίαση, του Κοζανίτη επίσης Φυσικού, Μεταδιδάκτορα ερευνητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και συνεργαζόμενου με το CERN, Κωνσταντίνου Μπαχά,, ο οποίος όχι μόνο έλυσε πολλές απορίες των παιδιών, αλλά και του ανέλυσε διεξοδικά για «Το σωματίδιο του Higgs και τα πειράματα του CERN»

Εκτός… ωραρίου
Με ανυπομονησία περίμεναν τους μαθητές κι τις μαθήτριες οι υπεύθυνοι των έξι εργαστηρίων, κ. Κυριάκος Μαυριδόπουλος Φυσικός στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, κ. Πάνος Μπετσάκος, Φυσικός στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης, κ. Βασίλειος Χασιώτης Φυσικός στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, κ. Αστέριος Κούτσιανος, Χημικός MSc, ΕΚΦΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Γιάννης Κακλαμάνος ,φυσικός, ΕΚΦΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, κ. Στέργιος Μαρόπουλος, Καθηγητής-Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Αντώνιος Τίγγος, Υπεύθυνος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και κ. Παναγιώτης Κυράτσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το αμείωτο ενδιαφέρον των παιδιών παρέκκλινε κατά πολύ το πρόγραμμα.
Το ευχάριστο και η έκπληξη των διοργανωτών ήταν όταν μια ομάδα παιδιών απαίτησε με επιτακτικό τρόπο να παρακολουθήσει πέρα από τα τρία εργαστήρια που είχαν προγραμματιστεί για το καθένα και κάποια από τα υπόλοιπα. Έτσι είδαν τα πειράματα για τη «Μελέτη των κινήσεων, τη δύναμης Laplace και του στατικού και δυναμικού ηλεκτρισμού», για τους « ορισμούς της ταχύτητας και της επιτάχυνσης με εφαρμογή στο Excel» ενώ παρακολούθησαν τις επιδείξεις των εργαστηρίων του ΤΕΙ στο «Κέντρο Δομικών Υλικών και Κατασκευών» τις «Μηχανουργικές Κατεργασίες» και τις «3d scanner – laser με τις τρισδιάστατες εφαρμογές και του περιστροφικού δυναμόμετρο των τεσσάρων συνιστωσών».
Συντονιστής των απόλυτα επιτυχημένων επικοινωνιών μέσω skype, με τους, στην Αμερική ευρισκόμενους διακεκριμένους, Έλληνες επιστήμονες κ. Αθανάσιο Οικονόμου και κ. Φωτεινή Αγραφιώτη ήταν ο δημοσιογράφος Μάκης Νασιάδης, που ήταν και ο άνθρωπος κλειδί για να ανοίξει η κάθε πόρτα…
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μερίμνησαν επίσης για τη φιλοξενία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, αλλά και των κορυφαίων Καθηγητών Πανεπιστημίων, των ερευνητών και εισηγητών, που βρέθηκαν στην Κοζάνη και συμμετείχαν στο διήμερο των εκδηλώσεων «Η Φυσική Μαγεύει….»

Από το Blogger.