Header Ads

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρισμού;

Βαθαίνουν τα αδιέξοδα στην αγορά των ΑΠΕ με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να επανέρχεται και να απειλεί ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού. Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η οποία δέχεται το τελευταίο διάστημα ισχυρές πιέσεις από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών που πληρώνονται με καθυστέρηση 6 έως και 8 μηνών, προετοιμάζεται να στραφεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ
(Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών και καλεί το ΥΠΕΚΑ να νομοθετήσει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ΛΑΓΗΕ θα καταρρεύσει και μαζί με αυτόν και η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με μια δραματική επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ παραθέτει το πρόβλημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΛΑΓΗΕ στη σχετική επιστολή, το ταμειακό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ανέρχεται σε 984 εκατ. ευρώ χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας. Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά μάλιστα ότι θα υπάρξει περαιτέρω διόγκωση λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ εκφράζει την κατανόησή της έναντι των παραγωγών ΑΠΕ για τις μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής τους και υπενθυμίζει ότι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μάκης Παπαγεωργίου είχε δεσμευθεί ρητά ότι θα εξασφαλισθούν επιπλέον έκτακτοι πόροι που θα αντιστοιχούν σε πληρωμές δύο μηνών, που θα καταβληθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2014 προς κάλυψη μέρους των οφειλών τρίτων (κυρίως ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) προς το ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε έκτακτες πληρωμές των παραγωγών και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι η εξασφάλιση και απόδοση αυτών των έκτακτων πόρων αλλά και η εμπρόθεσμη εφεξής απόδοση των μηνιαίων πόρων από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ είναι απολύτως αναγκαία για την εν μέρει αποκατάσταση της ρευστότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Εάν αυτοί οι πόροι, δεν αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ επισημαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το προβεί σε περαιτέρω δικαστικές ενέργειες κατά της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, «στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης του ίδιου του ΛΑΓΗΕ, αλλά και της ίδιας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας». Η παρέμβαση του ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ γίνεται εν όψει της νέας κινητοποίησης των παραγωγών φωτοβολταϊκών που έχει προγραμματιστεί για αύριο στο κτίριο της οδού Μεσογείων με βασικό αίτημα την άμεση εξόφληση της παραγωγής του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2013.

Για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αυτό γιατί το βασικό εργαλείο του περίφημου «new deal» που προωθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου για τη μείωση του ελλείμματος δεν προχωράει. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έναντι της τρόικας ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις τράπεζες για τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση των δανειακών συμβάσεων, παράμετροι που συνοδεύουν το βασικό μέτρο του σχεδίου, που είναι η μείωση των εγγυημένων τιμών στα λειτουργούντα έργα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 35-45%. Καθυστέρηση του συγκεκριμένου μέτρου πέραν του Φεβρουαρίου εκτός των επιπτώσεων στην αγορά θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αποφασίσει αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ που κυμαίνονται από 82 έως 157% ανάλογα την κατηγορία καταναλωτών οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου σε περίπτωση που το ΥΠΕΚΑ δεν υποδείξει εναλλακτικά μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος. Για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση θα είναι της τάξης του 86% με τη μεγαβατώρα να αυξάνεται από τα 20,80 ευρώ στα 36,81 ευρώ το τετράμηνο, ποσό που μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 75 ευρώ ετησίως για ένα μέσο νοικοκυριό και συνολική επιβάρυνση 162,16 ευρώ από 87,36 ευρώ σήμερα.

Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ το υπουργείο σε συνεννόηση με την τρόικα προωθεί σχέδιο επιβολής επιβολής πλαφόν στην ισχύ των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Οι σχετικές διατάξεις αναμένονται άμεσα και μέχρι τότε η τρόικα έχει κάνει αποδεκτή την απόφαση της Ελλάδας για πάγωμα των νέων συμβάσεων φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2014.

kathimerini.gr
Από το Blogger.