Header Ads

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Ημερίδα του Επιμελητηρίου Κοζάνης με θεματικές ενότητες:
α) Ενημέρωση για το θεσμό της «Μαθητείας» μαθητών των σχολικών μονάδων ΕΠΑΣ-ΣΕΚ σε επιχειρήσεις – Παρουσίαση του Δυικού Συστήματος Μαθητείας των Σχολών του ΟΑΕΔ
β) «Πως να βελτιώσετε και να αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ικανότητα»



Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης η Ημερίδα – Σεμινάριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο με τις εξής θεματικές Ενότητες:
Α) Ενημέρωση για το θεσμό της «Μαθητείας» μαθητών των σχολικών μονάδων ΕΠΑΣ-ΣΕΚ σε επιχειρήσεις – Παρουσίαση του Δυικού Συστήματος Μαθητείας των Σχολών του ΟΑΕΔ και εισηγητές τους: Δρ Βασίλειο Κική, Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας & κ. Νίκη Μανάδη, Φιλόλογο -Εκπαιδευτικό ΟΑΕΔ, Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Κοζάνης.
Β) «Επιχειρηματική Σκέψη & Επιχειρηματική Δράση» με Εισηγητή τον κ. Δημήτριος Ν. Κολοβός, Πτυχιούχο τμήματος λογιστικής ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Μεταπτυχιακό φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Γ) «Πώς να αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ικανότητα» με Εισηγητή τον Δρ Νέστορα Ι. Κολοβό, Engineering Geologist M.Sc., Διδάκτωρ Γεωλογίας ΑΠΘ, Πτυχιούχο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Life and Business Coach.
Στην πρώτη θεματική Ενότητα που παρουσιάστηκε με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου και του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΠΑΣ - Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης έγινε εξαιρετική παρουσίαση του θεσμού της Μαθητείας από τον Δρ Βασίλη Κική, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να στηριχθεί ο θεσμός από τις τοπικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί η συμβολή της Μαθητείας στην τροφοδότηση της αγοράς εργασίας με νέους και νέες που θα εκπαιδεύονται στοχευόμενα σε επιχειρήσεις με βάση την ειδίκευση, την κατάρτιση και τις δεξιότητες που παράλληλα θα αποκτούν με τη φοίτηση τους στα ΕΠΑΛ και ΣΕΚ, αλλά και στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ , σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Μπορεί δε να λειτουργήσει υπέρ της σύγχρονης επιχειρηματικότητας που τείνει να επενδύει πλέον επιλεκτικά σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά -το πιο σημαντικό- και προς όφελος των νέων μας τους οποίους πρέπει όλοι, ως χρέος απέναντι στη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον, να στηρίξουμε και να κατευθύνουμε σωστά στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.
Από την πλευρά της η κα Νίκη Μανάδη, υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Κοζάνης, αναφερόμενη στον επιτυχημένο θεσμό που διέπει το «δυικό σύστημα» Μαθητείας στις σχολές του ΟΑΕΔ - σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές ΕΠΑΣ μπορούν παράλληλα με τη φοίτησή τους στο σχολείο τους να πραγματοποιούν τη «μαθητεία» τους για συνολικό χρόνο 4 ημερολογιακών εξαμήνων (2 έτη) σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης, τόνισε ιδιαίτερα τα οφέλη τα οποία προκύπτουν τόσο για τους μαθητές, όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες δίδεται η δυνατότητα εκπαίδευσης καταρτισμένων νέων ανθρώπων στις απαιτήσεις του αντικειμένου της δραστηριότητας τους, ώστε μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης να μπορούν να παραμείνουν στην επιχείρηση ως εργαζόμενοι αποτελώντας το Ενεργό Ανθρώπινο Δυναμικό. Εξήγησε ακόμη τη διαδικασία της «μαθητείας», η οποία πραγματοποιείται με πρακτική άσκηση του μαθητή 6 ωρών ημερησίως και για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο της επιχείρησης, ενώ μία ημέρα της εβδομάδας οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν μόνο εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα στο σχολείο τους. Το ποσό της αμοιβής των μαθητών για κάθε ημέρα μαθητείας τους στην επιχείρηση είναι 22,83Χ75% = 17,12 Ευρώ, η εισφορά του εργοδότη 17,12 ευρώ / 2 =8,56 ευρωΧ39,68%=3,39 ευρω και με δεδομένο ότι οι πρακτικά ασκούμενοι μαθητές αμείβονται από το εργοδότη με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη η επιβάρυνση του εργοδότη ανέρχεται στο ποσό των 17,12 ευρω-11 ευρω=6,12+3,39= 9,51 ευρώ ημερησίως. Για το σχολικό έτος 2014-2015 στο σχολείο του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν κατ'εξαίρεση ειδικότητες ΕΠΑ.Σ Στο πληροφοριακό έντυπο που μετά το πέρας της εισήγησης της διαμοιράστηκε στους παρευρισκόμενους αναγράφονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να καλούν, για να λάβουν περισσότερη ενημέρωση. Αυτά είναι τα εξής: 24610 20280 γραφείο Διασύνδεσης, 2461020041 γραμματεία ΕΠΑΣ-ΣΕΚ, 2461020278γρ, καθηγητών, 2461020281 Δ/ντής.
Σημειώνεται ότι ο Δρ Βασίλειος Κικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε, διευκρίνισε ότι το δυικό σύστημα Μαθητείας που με βάση το νέο νόμο του 2013 καθιερώνει το Υπουργείο Παιδείας αφορά το πρόγραμμα της παράλληλης με την άσκηση μαθητείας φοίτησης στις ειδικότητες των σχολικών μονάδων ΕΠΑΣ και ΣΕΚ, ενώ ο θεσμός της «μαθητείας» στις σχολές του ΟΑΕΔ που ισχύει στη χώρα μας για τους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης και αποσκοπεί στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και ως εκ τούτου είναι 6μηνης διάρκειας συνεχίζει να υφίσταται για τις ειδικότητες των επαγγελματικών Λυκείων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (ΦΕΚ 940/β΄/12.06.2007)
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Κώστας Κυριακίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση επισήμανε ότι «ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, που εκπροσωπεί 12.000 περίπου ενεργές επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας Ενότητας, θα ήθελα να τονίσω ότι η στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τεχνικής, με τις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως με τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας της περιοχής μας, ήταν και είναι για μας ένα ζητούμενο κρίσιμης σημασίας. Και όχι μόνο με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.»


Ακόμη, πρόσθεσε ότι «το Επιμελητήριο ως φορέας εκπροσώπησης του συνόλου των επιχειρηματικών κλάδων που έχει το προνόμιο να συνδυάζει τη βαθιά γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων με τη συνολική εικόνα της αγοράς, μπορεί να επιτελέσει έναν πολύπλευρο ρόλο για να επιτευχθεί ο στόχος της εκπαίδευσης των νέων σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί ακόμα να συμβάλει, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του θεσμού, στην κινητοποίηση τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της κοινωνίας. Κι αυτό γιατί είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη χώρα μας. Μια κουλτούρα η οποία θα ξεφεύγει από στερεότυπα του παρελθόντος και θα αναδεικνύει νέες επιλογές και διεξόδους σταδιοδρομίας για τους νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από την
ανεργία που είναι ένα πρόβλημα με κρίσιμες διαστάσεις».
Ακολούθησε η παρουσίαση της β θεματικής ενότητας της ημερίδας- σεμιναρίου με ομιλητές τον κ. Δημήτρη Κολοβό και τον Δρ Νέστωρα Κολοβό κατά τη διάρκεια της οποίας με εύστοχες παρατηρήσεις και επισημάνσεις από πλευράς των εισηγητών προτάθηκαν λύσεις και ακούστηκαν επιχειρήματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθηση και την επιχειρηματική διάθεση των παρευρισκομένων.

Αρχικά ο κ. Δημήτρης Κολοβός αναλύοντας το θέμα «Επιχειρηματική σκέψη & δράση» με αναφέρθηκε στους λόγους αποτυχίας των επιχειρήσεων και επεσήμανε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο του στοιχείου της ισχυρής «θέλησης» του επιχειρηματία για την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Στη συνέχεια ο Δρ Νέστωρας Κολοβός ανέλυσε τις έννοιες «επιχειρηματικότητα» και «επιχειρηματική ικανότητα», όπως αυτές διδάσκονται σε σεμινάρια κορυφαίων πολυεθνικών επιχειρήσεων και εφαρμόζονται από κορυφαίους επιχειρηματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με συγκεκριμένα παραδείγματα γκρεμίστηκαν οι μύθοι και προκαταλήψεις που επικρατούν στον χώρο των επιχειρήσεων και προτάθηκαν συγκεκριμένοι τομείς-κλειδιά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής σκέψης και της επιχειρηματικής δράσης, με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση από πλευράς του ομιλητή: «Μόνον εάν βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρηματιών θα αναπτυχθεί και το επίπεδο των επιχειρήσεων».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Από το Blogger.