Πώς ένα τεχνητό ηφαίστειο θα απέτρεπε την υπερθέρμανση του πλανήτη
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη που πιθανότατα θα σημειωθεί στο μέλλον, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ένας θα ήταν ο φυσικότερος και δραστικότερος τρόπος ώστε η θερμοκρασία να σταματήσει την ανοδική της πορεία - κι αυτός σύμφωνα με το Vox, είναι τα ηφαίστεια.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, ιστορικά έχουν προκαλέσει ξαφνικές (αλλά προσωρινές) αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα. Τα σωματίδια του θείου που σκορπίζονται στην ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στον ήλιο, μειώνοντας έτσι την θερμοκρασία στο έδαφος. Η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου. Κι όλα αυτά αν λάβει κανείς υπόψιν πως η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι στιγμής εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.
H ιδέα αυτή έδωσε αφορμή στους επιστήμονες να πάνε τη χρήση του θείου ένα βήμα παρακάτω. Ειδικότερα, πρότειναν τον διασκορπισμό σωματιδίων θείου στην ατμόσφαιρα μέσω ενός τεχνητού ηφαιστείου που θα προκαλούσαν οι ίδιοι με τη χρήση της τεχνολογίας.
Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τις απειλές του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου να κάνει το ίδιο, η επιστημονική κοινότητα αναζητά ακόμα πιο συστηματικά τρόπους και λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το δημοσίευμα του Vox βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) τόνισε πως παρόλο που τα επίπεδα της ρύπανσης στην Ευρώπη μειώνονται σταδιακά οι κίνδυνοι για την υγεία δεν έχουν εκλείψει.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ετησίως περισσότερους από 500.000 πρόωρους θανάτους, αριθμός αυξημένος κατά πολύ από τις 413 χιλιάδες του 2013. Σύμφωνα με την ΕΕΑ, αν και τα επίπεδα ρύπανσης μειώνονται, παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα όρια που θέτουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η ατμοσφαιρική ρύπανση ως βασική αιτία πρόωρου θανάτου παραμένει πολύ υψηλή στις 41 χώρες της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα της Υπηρεσίας βασίζονται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2015 σε περισσότερες από 2.500 ευρωπαϊκές πόλεις.
Όπως τονίζει η ΕΕΑ, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι «αόρατος δολοφόνος και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια να την αντιμετωπίσουμε», ενώ όπως εξηγεί η κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι χειρότερη από ό,τι στην Κίνα και την Ινδία. Μόνο φέτος, οι εκτιμήσεις για πρόωρους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης δίνουν αριθμούς μεγαλύτερους από τους 276.000 θανάτους από την ίδια αιτία το 2013. Το 2015 οι νεκροί είχαν μειωθεί σε 422.000, αλλά έκτοτε ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αιτίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η κατανάλωση καυσίμων στις μεταφορές, η παραγωγή και διανομή ενέργειας, η θέρμανση και κατανάλωση ενέργειας από επιχειρήσεις και κατοικίες, η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, η διαχείριση των αποβλήτων. Στο κείμενο της ΕΕΑ αναφέρεται ότι όντως έχει υπάρξει πρόοδος σε σύγκριση με το 1990, καθώς οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν μειωθεί στο μισό, σχεδόν κατά 500.000. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές που οδήγησαν σε καθαρότερα αυτοκίνητα, βιομηχανία και παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Το 2015, έτος αναφοράς, οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2.5 ήταν ελαφρώς μικρότερες από το 2014, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και του όζοντος ήταν υψηλότερα.