Header Ads

Εν αναμονή της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil, ενώ η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανό της στη θάλασσα

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι πλέον η πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil- Qatar Petroleum την πρώτη της γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, καθώς το γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει τον εφοδιασμό του, ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες δομές υποστήριξης. Παράλληλα, στην Κύπρο έχουν φτάσει και είναι έτοιμα τα τρία βοηθητικά πλοία.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τους λεονταρισμούς: Το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με το SigmaLive, περιτριγυρισμένο από τουρκικά πολεμικά, ενώ το «Barbaros» συνεχίζει να περιφέρεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

Προηγουμένως είχε αναγγελθεί έναρξη της πρώτης αποστολής του γεωτρυπάνου μέσα στην εβδομάδα. «Το σκάφος θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Θεού θέλοντος, θα προσθέσουμε άλλο ένα σκάφος γεωτρήσεων στον στόλο μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ- ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είχε πει πως δεν πρόκειται να επιτραπεί παρενόχληση τουρκικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Το τρίγωνο των Βερμούδων στην Ελληνική εξωτερική πολιτική

Προορισμός του τουρκικού γεωτρυπάνου είναι ο στόχος «Αλάνια-1»: Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Τουρκία αποκάλυψε και επίσημα το σημείο της γεώτρησής του, που  είναι στη νοητή γραμμή που συνδέει το δυτικό και ανατολικό άκρο του κόλπου της Αττάλειας. Το σημείο της γεώτρησης, για το οποίο η Τουρκία απαγόρευσε την πλεύση άλλων πλοίων σε ακτίνα 1 μιλίου περίπου, απέχει 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι Αττάλειας, 35 χιλιόμετρα από την ακτή της Αλάνια και 130 χιλιόμετρα από το ακρωτήρι του Ακάμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής τουρκικής Navtex η γεώτρηση στον στόχο ήταν να αρχίσει σήμερα Τρίτη και να ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου.

 

 

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει να περιφέρεται στην κυπριακή ΑΟΖ και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα Yenisafak αναφέρει πως τουρκικά μαχητικά F-16 κινητοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στο «Barbaros», το οποίο προστατεύεται επίσης από τουρκικά πολεμικά και υποβρύχια, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους. Όπως υπογραμμίζει πάντως ο «Φιλελεύθερος» έχει αυξηθεί στην περιοχή και η δραστηριότητα των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών (που είναι στην ευρύτερη περιοχή κυρίως λόγω της Συρίας)- τόσο στη ζώνη που κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όσο και στην περιοχή των επικείμενων γεωτρήσεων, στο τεμάχιο 10.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.