Header Ads

Τα «ρήγματα» της G20

Μπορεί ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, να δήλωσε στην έναρξη της ετήσιας συνόδου της G20, που λαμβάνει χώρα στο Μπουένος Άιρες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ότι η λύση είναι «διάλογος, διάλογος και διάλογος», καλώντας σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κοινής ευθύνης, ωστόσο τα ρήγματα είναι απόλυτα υπαρκτά- και γνωστά σε όλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στην Ουκρανία- με την κατάληψη τριών ουκρανικών σκαφών και των πληρωμάτων τους από ρωσικές δυνάμεις στον Πορθμό του Κερτς- ενώ παράλληλα είναι πολλές οι διαφορές σε μια σειρά θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, το διεθνές εμπόριο και η υπόθεση Κασόγκι. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Associated Press, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόοδο ως προς τη διαμόρφωση κανονισμών διεθνούς εμπορίου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η G20 αντιπροσωπεύει το 85% της παγκόσμιας οικονομίας και τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη. Στις συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιό της δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση σειράς θεμάτων- ωστόσο οι κομβικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επαφές «one-on-one».

Τα μέτρα ασφαλείας στο Μπουένος Άιρες είναι δρακόντεια- ωστόσο πολίτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για αυτό που εκλαμβάνουν ως υπέρογκα έξοδα για τη σύνοδο εν μέσω μιας περιόδου σκληρής λιτότητας για την Αργεντινή.

 

 

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το BBC, η σύνοδος αποτελεί την πρώτη διπλωματική δοκιμασία για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στον απόηχο της πολύκροτης υπόθεσης της άγριας δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και επικριτή της κυβέρνησης της χώρας, Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Η Σαουδική Αραβία αποδίδει το περιστατικό σε πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως τη δολοφονία διέταξε ο ίδιος ο πρίγκιπας.

Σε κάθε περίπτωση, ο «MBS» αντάλλαξε ένθερμο χαιρετισμό με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε πεντάλεπτη συνάντηση μαζί του, κατά την οποία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε «ξεκάθαρα μηνύματα» στον πρίγκιπα για την υπόθεση Κασόγκι.

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια «φιλική συνάντηση» με τον πρίγκιπα, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει πως θα τον συναντούσε και αυτή. Σημειώνεται πως η Μέι είχε 15λεπτη συνάντηση και με τον Αργεντινό πρόεδρο Μάκρι για εμπορικά θέματα. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν επί μακρόν διαφορές για τα νησιά Φόκλαντ.

Ως προς τη ματαίωση της συνάντησης Πούτιν- Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στο περιστατικό στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μας αρέσει αυτό που συνέβη. Σε κανέναν δεν αρέσει», και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε πως η Μόσχα λυπάται για αυτή την εξέλιξη, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος, όπως και να έχει, θα έχει μερικές ώρες διαθέσιμες στο πρόγραμμά του για χρήσιμες συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου. Σημειώνεται επίσης πως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει αποδώσει την ευθύνη για την κρίση εξολοκλήρου στη Ρωσία, δηλώνοντας πως θα θέσει το ζήτημα στον Πούτιν.

Άλλη μια σημαντική συνάντηση που αναμένεται να λάβει χώρα θα γίνει το Σάββατο, όταν ο Τραμπ θα έχει δείπνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Βασικό θέμα θα είναι η διένεξη για τους δασμούς: Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισ. δολαρίων από τον Ιούλιο, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας ύψους 110 δισ. δολαρίων. Ως προς το αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία, ο Τραμπ είπε πως «θέλουν, και θα θέλαμε και εμείς. Υπάρχουν καλές ενδείξεις. Θα δούμε τι θα συμβεί».

 

 

Στο μεταξύ, εν όψει της έναρξης της συνόδου, ο Τραμπ υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά- με τον Αμερικανό πρόεδρο να περιγράφει τη USMCA (US-Mexico-Canada Agreement), που αντικαθιστά τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA ως «πιθανότατα την καλύτερη εμπορική συμφωνία που έγινε ποτέ».

Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκεται το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, καθώς υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί για τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- λόγω έντονης αντίστασης από τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, έχει αναφερθεί πως υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης γλώσσας που θα παρουσιάζει τη διαφοροποίηση των ΗΠΑ- οι οποίες επίσης φέρονται να μπλοκάρουν και αναφορές στη μετανάστευση στο τελικό κείμενο.

(με πληροφορίες από BBC, Associated Press, Reuters)

Κώστας Μαυραγάνης / HuffPost Greece
Από το Blogger.