RePaint: Το μέλλον της προσιτής σε όλους τέχνης είναι ήδη εδώ
Ομάδα του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Noημοσύνης (CSAIL) του διάσημου Πανεπιστημίου ΜΙΤ δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο» σύστημα που μπορεί να αναπαράξει οποιονδήποτε πίνακα.
Το σύστημα έχει λάβει το όνομα RePaint και βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και 3D εκτύπωσης που υπόσχεται reproduction υψηλής ποιότητας.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ, το RePaint μπορεί να προστατεύσει τα πρωτότυπα έργα που βρίσκονται στα μουσεία από τη φθορά ή την κλοπή, πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή τη δυνατότητα απόκτησης αγαπημένων έργων τέχνης από όλους.
Και προς επίρρωση, κάνει μία σύντομη αναφορά στο γειτονικό του, Isabella Stewart Gardner Museum, από το οποίο το 1990 εκλάπησαν 13 έργα τέχνης, μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης που παραμένει άλυτη.
«Η αξία των έργων τέχνης ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και υπάρχει η τάση τα έργα να ‘κλειδώνονται’ σε αποθήκες και όχι να βρίσκονται σε κοινή θέα. Αναπτύσσουμε μια τεχνολογία που θα αναστρέψει την τάση, δημιουργώντας φθηνές, αλλά ακριβείς αναπαραγωγές, τις οποίες θα μπορεί να απολαύσει ο καθένας», δήλωσε ο μηχανολόγος - μηχανικός του ΜΙΤ, Μάικ Φόσεϊ.
Στα τεστ που υποβλήθηκε το RePaint αποδείχθηκε ότι είναι τέσσερις φορές πιο ακριβές στην απόδοση των αυθεντικών χρωμάτων, χάρη σε μία ειδική τεχνική η οποία χρησιμοποιήθηκε («color-contoning») κατά την οποία ο εκτυπωτής τροφοδοτείται με μελάνι όχι τεσσάρων αλλά δέκα χρωμάτων.
Οι δισδιάστατοι εκτυπωτές αδυνατούν να εκτυπώσουν όλη τη γκάμα των χρωμάτων του πίνακα ενός Νταλί ή ενός Ντεγκά. Στο μέλλον ωστόσο, οι 3D εκτυπωτές του εμπορίου θα αξιοποιούν το νέο σύστημα για να αναπαράγουν πιστά κάθε είδους πίνακα.
Το RePaint θα παρουσιασθεί στο διεθνές συνέδριο «ACM SIGGRAPH Asia» το Δεκέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα χρειάζεται ακόμη βελτιώσεις, καθώς δεν είναι σε θέση να αναπαράξει πλήρως ορισμένα χρώματα, όπως το (υπέροχο) μπλε του κοβαλτίου ή την υφή της επιφάνειας του πίνακα.