Ερευνα Κάπα Research: «Ναι» στο ευρώ - Φόβοι για την Ευρώπη
«Απαγκίστρωση» της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά με περισσότερη οικονομική αυτονομία και μείωση ανισοτήτων εντός της Ε.Ε..
Αυτό είναι το βασικό «αποτύπωμα» της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Κάπα Research, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, θέτοντας στους πολίτες 18 «διλήμματα» σχετικά με το μέλλον της Ενωσης και τη σχέσης της με τη χώρα μας.
Ακόμη, παρότι σχεδόν ένας στους τέσσερις πιστεύει πως μόνο μέσα από κόμματα διαμαρτυρίας μπορεί να έρθει μια πραγματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (70%) θεωρεί ότι η άνοδος των κομμάτων της «σκληρής δεξιάς» συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία στη Γηραιά Ηπειρο.
Οπως προκύπτει, μόλις ένας στους δέκα Ελληνες θεωρεί ότι μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ευρώπης, με ποσοστό σχεδόν 80% να ζητά ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, μέσω ισχυρότερης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
Αλλωστε, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως είναι καιρός η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, ενώ στο 32% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι αυτές θα πρέπει να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά.
Οσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, η πλειονότητα (63%) ζητά οι χώρες της Ενωσης να έχουν περισσότερη αυτονομία στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών τους, ενώ το 32% δηλώνει ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επιδεικνύουν δημοσιονομική πειθαρχία.
Δυσαρέσκεια φαίνεται να καταγράφεται ως προς τον κομβικό ρόλο του Eurogroup, ως οργάνου άσκησης της οικονομικής διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης, μιας και μόλις το 22% πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται όπως σήμερα, ενώ το 66% θεωρεί πως πρέπει να μετατεθεί σε όργανο που θα υπόκειται σε πιο δημοκρατικό έλεγχο
Σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, με το εν λόγω ποσοστό να αγγίζει το 70% και το 24% να δηλώνει ότι προτιμά την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Πάντως, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις φαίνεται πως οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν πρόβλημα τις ανισότητες που παρατηρούνται στους κόλπους της Ενωσης μεταξύ των κρατών – μελών. Το 78% πιστεύει ότι οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου μπορούν και πρέπει να περιοριστούν, ενώ το 76% θεωρεί ότι οι ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον είναι ακραίες, μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα της δημοκρατίας.
Οσον αφορά τη θέση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, πνεύμα «εξωστρέφειας» δείχνει το 54% των ερωτηθέντων, δηλώνοντας ότι ευημερία της χώρας περνά μέσα από το άνοιγμά της στον κόσμο, ενώ το 40% εκτιμά πως περνά μέσα από αναδίπλωση στις δικές της δυνατότητες.
Στο μέτωπο του προσφυγικού, υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, εφόσον αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, τάσσεται ο μειονότητα των πολιτών (ποσοστό 35%), ενώ πάνω από 6 στους 10 ζητούν ισομερή κατανομή των προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
Αναφορικά με την ενίσχυση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, των πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων διαμαρτυρίας, απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, η πλειονότητα θεωρεί μεν ότι η απλή εναντίωση σε κάτι δεν φέρνει ουσιαστικές αλλαγές, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό (38%) που δηλώνει είναι απαραίτητη μια αλλαγή, η οποία μόνο μέσα από τέτοια κόμματα μπορεί να έρθει.
Ωστόσο, αρνητική είναι σε μεγάλο ποσοστό η γνώμη των Ελλήνων για την άνοδο κομμάτων από την «σκληρή δεξιά», με 7 στους 10 να δηλώνουν ότι πρόκειται για εξέλιξη που απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Αντίθετα, ένα ποσοστό που ανέρχεται σε 23% εκτιμά πως οι παρατάξεις αυτές προσφέρουν κάποια λύση στα προβλήματα του απλού κόσμου.