Αλκατράζ για μετανάστες στη Δανία: Οι Ανεπιθύμητοι του νησιού Λίντχολμ
Μαζί με τον προϋπολογισμό του 2019, το κοινοβούλιο της Δανίας πέρασε μια πρόταση για την κράτηση ξένων κακοποιών στο μικρό νησί Λίντχολμ, 100 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι αυτή η λύση είναι προτιμότερη -για ανθρωπιστικούς λόγους - στις περιπτώσεις μεταναστών που απορρίπτεται η αίτηση ασύλου τους και έχουν παρανομήσει, καθώς η εναλλακτική θα ήταν η απέλαση στις χώρες τους.
Το επίμαχο πλάνο έχει επικριθεί από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρείται από πολλούς ως σύμβολο της όλο και πιο σκληρής στάσης της Δανίας απέναντι στη μετανάστευση, ωστόσο υποστηρίζεται από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας που βρίσκεται στη συγκυβέρνηση.
«Οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι η λύση στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Mikael Smed, δήμαρχος του δήμου Vordingborg όπου βρίσκεται το νησί, σύμφωνα με το Reuters.
Αντιθέτως, η υπουργός Μετανάστευσης, Inger Stojberg, είχε γράψει πρόσφατα στο facebook ότι «είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και πρέπει να το αισθάνονται αυτό», όπως γράφει ο Independent.
Η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να τοποθετήσει στο νησί έως και 100 εγκληματίες, των οποίων η απέλαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή διατρέχουν κίνδυνο βασανιστηρίων ή εκτέλεσης στις χώρες καταγωγής τους, σε ένα απομακρυσμένο νησί, έκτασης δεκαεπτά στρεμμάτων.
Σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στο προαναχωρησιακό κέντρο της πόλης Jutland. Οι κάτοικοι της πόλης ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ανασφαλείς εξαιτίας του κέντρου, παρόλο που σύμφωνα με την αστυνομία το έγκλημα δεν έχει αυξηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Το νησί Λίντχολμ, χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και κρεματόριο από επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της χώρας που ερευνούν τη γρίπη των χοίρων, τη λύσσα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Προφανώς, γι′ αυτό και το όνομα του πλοίου που ταξιδεύει στο νησί είναι «Virus»...
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Δανία είχε ψηφίσει έναν νόμο σχετικά με τους μετανάστες, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με αυτόν, η Αστυνομία μπορεί να κατάσχει αντικείμενα αξίας, όπως κοσμήματα, τιμαλφή και μετρητά, από μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους.
Mε πληροφορίες από Reuters, Independent