Για μια ανοιχτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς
Με αφορμή την σημερινή 1η Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSας σκεφτούμε τους ανθρώπους γύρω μας που αντιμετωπίζουν το στίγμα και το ρατσισμό γιατί έτυχε να μολυνθούν από τον ιό HIV, ή γιατί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δολοφονική φασιστική επίθεση κατά του Ζακ Κωστόπουλου.
Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, ακολουθώντας την κατάλληλη πάντα θεραπεία, μπορούν να ζήσουν χωρίς το στίγμα, μια φυσιολογική ζωή με ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση, κοινωνική αποδοχή, έγκαιρη διάγνωση και τον απόλυτο σεβασμό όλης της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
“Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία”για να χρησιμοποιήσω το σύνθημα της δράσης ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV που διοργανώθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, πάνω από 4 χιλιάδες από αυτούς έχουν νοσήσει, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 2,5 χιλιάδες άτομα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV από τη δεκαετία του 1980 που πρωτοεμφανίσθηκε και 35,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.
Με την ανοιχτή, σωστή ενημέρωση μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της επιδημίας και να σταματήσουμε το στιγματισμό των ανθρώπων στη Δυτική Αθήνα, τον Πειραιά, το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε κι αν ζουν.
Σήμερα, είναι αναγκαίο να καταρτισθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα, που
θα στοχεύει στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου
θα προβλέπει ανοιχτή πρόσβαση σε δημόσιες διαγνωστικές εξετάσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και για τον σχεδιασμό στοχευμένης και αποτελεσματικής θεραπείας
θα επιτρέπει καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, χωρίς εξαιρέσεις
θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων.
Γιατί η ζωή στις γειτονιές μας, είτε αυτές βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα που ζώ ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας, θα είναι καλύτερη σε μια ανοιχτή κοινωνία για όλους, χωρίς στιγματισμό και αποκλεισμούς
Η Ελένη Σταύρου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Συντονίστριας του Δικτύου Γυναικών ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.