3+5 «μνηστήρες» για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Θα «παίξουν» στον ανασχηματισμό;
Η «μάχη» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να έφερε ένα «διαζύγιο» για την κυβέρνηση - αυτό με τον Πάνο Καμμένο - όμως πυροδότησε σενάρια για άλλους πολιτικούς «γάμους». Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι αρκετοί και ορισμένοι στριφογυρίζουν...όλη χάρη, γύρω από την υπουργική καρέκλα, περιμένοντας έναν ανασχηματισμό που ίσως τους δώσει την ευκαιρία να μπουν στην «πίστα».
Μόνον οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία - έστω και για λίγους μήνες - να δοκιμάσουν την υπουργική καρέκλα.
Και τί μήνες; Προεκλογικοί!
Ήδη στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης «βλέπουν» «φλερτ» με βουλευτές που στην κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν την κυβέρνηση. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι στην κυβερνητική σύνθεση που θα προκύψει, θα υπάρχουν και βουλευτές που εξελέγησαν με άλλο κόμμα το 2016.
Τα σενάρια αυτά φουντώνουν, με αφορμή και το άνοιγμα για συνεργασίες που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Τρεις βουλευτές «φαβορί» για εκλογική συνεργασία
Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Παραμονές της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε γίνει γνωστό από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, χωρίς όμως διευκρινιστεί το πότε και με ποιο ακριβώς περιεχόμενο.
Πάντως από το περιβάλλον του κυρίου Θεοχαρόπουλου αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση και τονίζουν με έμφαση (μέχρι στιγμής) ότι η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Σπύρος Δανέλλης: Η στήριξη του για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν καθοριστική. Πολλοί είναι αυτοί που τον βλέπουν πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει αν υπάρξει πρόταση από το Μαξίμου για να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο; Ο ίδιος ξεκαθάρισε στη Huffpost ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η στάση που τήρησε δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής. Όσο για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών, επισημαίνει ότι είναι νωρίς για να πει από τώρα κάτι. Δεν κρύβει όμως ότι ως γενική αρχή βλέπει θετικά την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Βουλευτής…υπό προθεσμία, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του. Μιλώντας στη Huffpost ξεκαθαρίζει ότι αυτό αναμένεται να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας. Στην πιθανότητα κρούσης για είσοδο του στο κυβερνητικό σχήμα, δηλώνει εμφατικά ότι θα αρνηθεί.
Αντίθετα, εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Άρα είναι σχεδόν σίγουρος ο πολιτικός «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ, και το μόνο που μένει είναι το πότε θα ανακοινωθεί. Πάντως η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Με την παραίτηση του την έδρα παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι πλέον αποστασιοποιημένος από τους ΑΝΕΛ. Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο διάλυσης της ΚΟ του κόμματος - και τότε ποιος ακούει τον Πάνο Καμμένο...
Και πέντε... «αουτσάιντερ»
Άγνωστο είναι πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα οι υπόλοιποι βουλευτές που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως ποια στάση θα τηρήσουν ενόψει των νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι εκτός από τους κυρίους Θεοχαρόπουλο, Δανέλλη και Παπαχριστόπουλο, την κυβέρνηση στήριξαν επίσης η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.
Για τις κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς ήδη συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Άρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Σεβαστουπόλεως.
Μήπως η Συμφωνία των Πρεσπών σταθεί η απαρχή μίας ακόμα στενότερης σχέσης κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι θέμα χρόνου να απαντηθεί το ερώτημα. Από το Ποτάμι, όπως μας ενημερώνει η Διευθύντρια του γραφείου Τύπου Λίνα Παπαδάκη, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την κατάληψη κάποιου κυβερνητικού θώκου.
Ωστόσο, στελέχη που έχουν ζήσει από την πρώτη ημέρα το εγχείρημα της Σεβαστουπόλεως, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και «συζητάνε όλοι με όλους» για το ενδεχόμενο δημιουργίας συμμαχιών - άρα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον.
Ειδικά για την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ίσως είναι πιο εφικτή για την Περιφέρεια.
Το βέβαιο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες, θα φουντώνει η συζήτηση για δημιουργία πιθανών συμμαχιών από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Και ο επερχόμενος ανασχηματισμός, εκτός από την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, μπορεί να δώσει μία ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της εκλογικής μάχης.