Πώς διάλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης τους πρώτους 14 υποψήφιους ευρωβουλευτές
Τονίζοντας ότι το Ποτάμι είναι κατά των συντηρητικών, αλλά και κατά των λαϊκιστών, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για συνεργασία κατά του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς. «Απαντώ λοιπόν στον κ.Τσίπρα. Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές», ξεκαθάρισε ο ηγέτης του Ποταμιού. Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις, άνθρωποι που συνομιλούν καθημερινά με τον Σταύρο Θεοδωράκη εκτιμούν ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές να στηθούν τον Οκτώβριο.
Η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πρώτων 14 υποψήφιων ευρωβουλευτών. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Όλη η Ευρώπη ένα Ποτάμι». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε πως επιλέχθηκαν άνθρωποι που δεν ανήκουν στην κατηγορία των «επώνυμων» πολιτικών στελεχών.
Οι Ελληνες που έφυγαν
Με σαφή πρόθεση να διαφοροποιηθεί το Ποτάμι από τα υπόλοιπα κόμματα και ταυτόχρονα να δώσει το στίγμα του για το πως «βλέπει» την εκλογική μάχη για την ευρωβουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνθηκε σε Έλληνες που ζουν και προοδεύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Άνθρωποι δηλαδή που έχουν ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προφίλ και που ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε αυτούς που λόγω της κρίσης αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την Ελλάδα. Είναι δηλαδή εκπρόσωποι της γενιάς του braindrain. Έτσι το Ποτάμι – σύμφωνα με στελέχη του - δείχνει και στην πράξη ότι «σκέφτεται» ευρωπαϊκά.
Σε ερώτηση της HuffPostGreece προς τον Σταύρο Θεοδωράκη αν αυτή η επιλογή υποψηφίων θα καταφέρει να συγκινήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Αν φτάσει το μήνυμα στον κόσμο, ναι».
Πάντως το κοινό επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Σε βίντεο που παρουσιάστηκε, προβλήθηκε το «θέλω για την Ευρώπη» που έχει κάθε υποψήφιος, ενώ δύο γυναίκες που διεκδικούν την ψήφο στις ευρωεκλογές, η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου και η Γιάννα Τζανιδάκη, μίλησαν για την Ευρώπη που ονειρεύονται αλλά και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην εκδήλωση της Τρίτης παρουσιάστηκε το 1/3 των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, ενώ έδωσε και το σύνθημα στη μάχη για την ευρωβουλή: «Περισσότερη Ευρώπη – Ισχυρότερη Ελλάδα. Ισχυρότερη Ευρώπη – Περισσότερη Ελλάδα». Παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι θέσεις που έχει το Ποτάμι για την Ευρώπη.
Ποιοι είναι όμως οι 14 πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Ποταμιού; Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί:
Οσο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τον στόχο που έχει το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε το όριο ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να πάρουν τη μορφή δημοσκόπησης ενόψει των εθνικών εκλογών. «Σε τρεις μήνες έχουμε ευρωεκλογές και εκείνο το βράδυ του Μαΐου πρέπει να βρεθούν στις κάλπες 500.000 ψηφοδέλτια Ποτάμι! Αυτός είναι ο στόχος. 500.000 ψήφοι. Αυτό είναι το κάτω όριο. Πάνω όριο δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Τα γενέθλια
Μήνυμα για τις εκλογικές μάχες που έρχονται έδωσε με την ομιλία του ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος τονίζοντας ότι το Ποτάμι είναι πίσω από κάθε γράμμα του αλφαβήτου. Και αυτό γιατί συνέδεσε κάθε γράμμα με πρωτοβουλίες και δράσεις του Ποταμιού και στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και ο δεύτερος ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.
Η χθεσινή βραδιά όμως ήταν αφορμή γιορτής για το Ποτάμι, μια και γιόρταζε τα 5 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική σκηνή. Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώνονταν στελέχη, ψηφοφόροι και φίλοι του Ποταμιού στην Αθηναϊδα στον Κεραμεικό για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής μάχης. Χαμόγελα, συζητήσεις για τα 5 χρόνια που πέρασαν με το Ποτάμι στις επάλξεις αλλά και προβληματισμός για την «επόμενη μέρα».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις της εκπροσώπου Τύπου, Κατερίνας Μπακογιάννη και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Κωνσταντινίδη, που έκαναν έναν απολογισμό της δράσης του Ποταμιού, το οποίο ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή στις 26 Φεβρουαρίου του 2014.
Συμπέρασμα και των δύο; «Το Ποτάμι κάνει καλό».