Δέκα (πολύ) αγαπημένα τραγούδια που βραβεύτηκαν με Οσκαρ
Λίγες ώρες πριν από την 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, που ειδικά εφέτος αναμένονται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω Γιώργου Λάνθιμου και των 10 υποψηφιοτήτων της ταινίας του «Η Ευνοούμενη», η HuffPost Greece θυμάται 10 πολύ αγαπημένα τραγούδια που τιμήθηκαν με Όσκαρ.
Δέκα τραγούδια που γνωρίσαμε μέσα από ταινίες, αλλά στην πορεία αγαπήσαμε ανεξαρτήτως αυτών.
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε τα πρώτα βραβεία το 1929, όμως το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού προστέθηκε στις κατηγορίες το 1933 και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1934.
Και ακριβώς επειδή το σινεμά είναι εικόνα, ήχος και μουσική, μερικοί από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες του 20ού αιώνα συνέδεσαν την κινηματογραφική διαδρομή τους με εξίσου σημαντικούς συνθέτες -κλασικό παράδειγμα, Φεντερίκο Φελίνι - Νίνο Ρότα.
Για την ιστορία, εκείνο το πρώτο Όσκαρ έλαβε το «The Continental» του συνθέτη Κον Κόνραντ από την ταινία «Η εύθυμη ζωντοχήρα» με πρωταγωνιστές το διάσημο ζευγάρι Φρεντ Αστέρ - Τζίντζερ Ρότζερς.
Η σειρά των τραγουδιών που ακολουθούν είναι ενδεικτική -ούτε καν χρονολογική- ωστόσο, η πρώτη θέση στη λίστα των αγαπημένων είναι αδιαπραγμάτευτα ελληνική.
«Τα παιδιά του Πειραιά», ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960)
«Ποτέ την Κυριακή», σε σενάριο - σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, με την ΊλιαΜελίνα Μερκούρη (που στις Κάννες απέσπασε το Βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου), τον Γιώργο Φούντα, τον Τίτο Βανδή, τη Δέσπω Διαμαντίδου, τον Θανάση Βέγγο, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αλλά και τον ίδιον τον Ντασέν.
Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ.
Το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Τα παιδιά του Πειραιά» που απέσπασε τελικά το Όσκαρ ήταν το πρώτο τραγούδι σε γλώσσα πλην της αγγλικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση.
Όπως είναι γνωστό, ο Χατζιδάκις δεν ενθουσιάστηκε με το Όσκαρ και άλλωστε, θεωρούσε το τραγούδι απλοϊκό. Δεν είχε καν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο το οποίο και του εστάλη ταχυδρομικώς, αλλά χάθηκε... κάπου στον δρόμο. Αργότερα, φωτογραφήθηκε με την Κατίνα Παξίνου και ανάμεσα τους το Όσκαρ με το οποίο η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός είχε τιμηθεί για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» (1943).
Υπενθυμίζεται ότι, η επιτυχία της ταινίας στις ΗΠΑ ήταν αρκετά μεγάλη, γεγονός που οδήγησε Ντασέν και Μελίνα στην απόφαση να παρουσιάσουν μια θεατρική διασκευή - μιούζικαλ του «Ποτέ την Κυριακή» στο Μπρόντγουεϊ, τη σεζόν 1967-1968.
«Τα παιδιά του Πειραιά» θεωρούνται ένα από τα διασημότερα τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου και έχουν γνωρίσει πάρα πολλές διασκευές.
«My Heart Will Go On», ταινία «Τιτανικός» (1997)
Το τραγούδι των τίτλων στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον, σε μουσική Τζέιμς Χόρνερ και στίχους Γουίλ Τζένινγκς, που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν, σάρωσε: Απέσπασε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Grammy.
Έγινε το πιο επιτυχημένο single στην καριέρα της Ντιόν, ένα από τα πιο εμπορικά singles όλων των εποχών και το εμπορικότερο για το 1998.
Στην αρχή ο Κάμερον δεν ήθελε να υπάρχει τραγούδι στους τίτλους τέλους, αλλά ο Χόρνερ διαφώνησε. Χωρίς να το πει στον Κάμερον, έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε με τη Ντιόν. Το τραγούδι κατέκτησε την κορυφή σε όλο τον κόσμο -ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία.
Η ιστορία του Τζακ και της Ρόζι, ήτοι του Λεονάρντο ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ που ερωτεύονται στο μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού, είχε προταθεί για 14 Όσκαρ κερδίζοντας τελικά 11, «έσπασε» το διεθνές box office και έγινε σύμβολο στην ποπ κουλτούρα.
«Skyfall», ταινία «Skyfall» (2012)
Το τραγούδι ερμήνευσε η μοναδική Αντέλ -και στην τελετή απονομής. Στίχοι και μουσική Αντέλ - Πολ Επγουόρθ, γραμμένο για την ομότιτλη, 23η, ταινία της σειράς Τζέιμς Μποντ το 2012, με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Γκρεγκ.
Έγινε το πρώτο τραγούδι ταινίας James Bond με το εξής απίθανο σερί: Κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BRIT award και Grammy Καλύτερου Τραγουδιού για Οπτικό Μέσο.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και σε single, το οποίο έτυχε μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας, μπαίνοντας σε πολλά chart παγκοσμίως, και σε μερικά εξ αυτών έφτασε το νούμερο 1.
Το 2012 ήταν εν γένει μία καλή χρονιά για την Αντέλ, καθώς ήταν στη λίστα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του περιοδικό «Time».
«Streets of Philadelphia», ταινία «Φιλαδέλφεια» (1993)
Απλά, με την υπογραφή του «Αφεντικού» Μπρους Σπρίνγκστιν.
Η ταινία ήταν από τις πρώτες που «μίλησαν» ανοιχτά για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία απευθυνόμενες στο «μεγάλο κοινό».
Έλαβε πέντε υποψηφιότητες και τελικά κέρδισε δύο βραβεία, το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για τον Τομ Χανκς και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για τον Μπρους Σπρίνγκστιν -τον κορυφαίο με τα 20 Grammys, τις 3 Χρυσές Σφαίρες και τις πωλήσεις (πολλών) εκατομμυρίων άλμπουμ σε όλο τον κόσμο. Εξαιρετικό το απλό βίντεο, εξαιρετικός και ο Μπρους «... οn the streets of Philadelphia».
«Moon River», ταινία «Πρωινό στο Τίφανις» (1961)
Συνδυασμός ανεπανάληπτος: Μία ταινία που άφησε εποχή, μία πρωταγωνίστρια -Όντρεϊ Χέπμπορν που με το στυλ της ως Χόλι Γκολάιτλι (όπως ήταν το όνομα της ηρωίδας που ενσάρκωσε) έγινε το απόλυτο fashion icon φορώντας «απλά» ένα κομψό μαύρο Givenchy φόρεμα- και μία τρυφερή μπαλάντα με την υπογραφή του σπουδαίου Χένρι Μαντσίνι.
Του συνθέτη με τα 4 Όσκαρ, τα 20 Grammys -συν μία Χρυσή Σφαίρα- τα 90 άλμπουμ ή, αλλιώς του μουσικού που έγραψε, εκτός όλων των άλλων, το τζαζ θέμα των ταινιών «Ροζ Πάνθηρας».
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το τραγούδι «Moon River» 4ο στον κατάλογο με τα 100 καλύτερα τραγούδια.
«Things Have Changed», ταινία «Τρομερά παιδιά» (2000)
Ο ποιητής της ροκ, εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει στις αποσκευές του και Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το υπέροχα σκοτεινό «Things Have Changed».
Απολαυστικός Μπομπ Ντίλαν σε ένα τραγούδι πολλών καρατίων, που πήρε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Grammy.
Η ταινία είναι του Κέρτις Χάντσον με τους Μάικλ Ντάγκλας, Τόμπι Μαγκουάιρ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και σε έναν μικρό ρόλο, Κέιτι Χολμς (πρωτότυπος τίτλος «Wonder Boys») και αφηγείται το Σαββατοκύριακο ενός συγγραφέα και καθηγητή Λογοτεχνίας, κατά τη διάρκεια του οποίου τον εγκαταλείπει η γυναίκα του, η ερωμένη του ανακοινώνει ότι περιμένει παιδί και ο ίδιος προσπαθεί να αποτρέψει έναν μαθητή του από την αυτοκτονία.
«Over the Rainbow», ταινία «Ο Μάγος του Οζ» (1939)
Η μπαλάντα σε μουσική Χάρολντ Άρλεν και στίχους Γιπ Χάρμπεργκ, που συνδέθηκε μια για πάντα με τη Ντόροθι - Τζούντι Γκάρλαντ στο μιούζικαλ «Ο Μάγος του Οζ», είναι σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, πρώτο στη λίστα με τα καλύτερα κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών.
Η ταινία ήταν η πιο ακριβή παραγωγή της Metro - Goldwyn Mayer, προτάθηκε για 6 Όσκαρ και έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «Όσα παίρνει ο άνεμος».
Η Γκάρλαντ ήταν μόλις 16 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην κλασική ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ. Έγραψε ιστορία -όπως και τα θρυλικά κόκκινα γοβάκια που φορούσε ως Ντόροθι- ενώ ιστορία έγραψε και η κακομεταχείριση που υπέστη από το παντοδύναμο στούντιο της MGM.
«Take My Breath Away», ταινία «Top Gun» (1986)
Τομ Κρουζ, Κέλι ΜακΓκίλις, Βαλ Κίλμερ, σκηνοθεσία Τόνι Σκοτ, ένα τυπικά αμερικανικό love story και μία μπαλάντα που έπαιξε στα ραδιόφωνα και στα πάρτι.
Πιλότος σώζει συνάδελφό σε επικίνδυνη πτήση παρακούοντας τις διαταγές τού ανωτέρου του. Η συνέχεια παίζεται στο Top Gun, τη σχολή των επιλέκτων.
Το τραγούδι των Berlin, της μπάντας από την Καλιφόρνια, σε μουσική Τζόρτζιο Μόροντερ και Τομ Γουίτλοκ, ερμήνευσε η τραγουδίστρια του γκρουπ Τέρι Ναν.
«The Time of My Life», ταινία «Dirty Dancing» (1997)
Πάτρικ Σουέιζι, Τζένιφερ Γκρέι και τα βινύλια να γυρίζουν στο πικ απ.
Ένα χαριτωμένο τραγούδι (των Φρανκ Πρέβιτ, Τζο ντε Νίκολα, Ντόναλντ Μάρκοβιτς) που αποδείχτηκε πολύ δυνατό -το soundtrack πούλησε εκατομμύρια άλμπουμ και το τραγούδι εκτόπισε από την πρώτη θέση τον Μάικλ Τζάκσον-, ακόμη ένα love story που συγκίνησε, ένας χορός για δύο που έγραψε ιστορία και ένα παρασκήνιο, που επίσης έμεινε στην ιστορία (του Χόλιγουντ).
Γιατί η ταινία - μιούζικαλ του Εμίλ Αρντολίνο δεν είχε τους ανέμους με το μέρος της από την αρχή.
Το στούντιο δεν ήθελε τη Γκρέι και επιπλέον, οι δύο πρωταγωνιστές δεν τα πήγαιναν καλά. Η παραγωγή βρέθηκε εκτός χρονοδιαγράμματος -ούτως ή άλλως θεωρούσε ότι η ταινία είναι κακή επένδυση. Η σκηνή στη λίμνη γυρίστηκε, όπως είχε πει ο Σουέιζι σε συνέντευξη του, σε θερμοκρασία 4 βαθμών και «κοντέψαμε να πάθουμε υποθερμία». Εκτός αυτών και άλλων πολλών όμως, το «Dirty Dancing» ήρθε για να μείνει.
Και για φινάλε....
«City Of Stars», ταινία «La La Land» (2016)
Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμα Στόουν, οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Ντάμιεν Σαζέλ «La La Land» και ερμηνευτές του τραγουδιού που έγραψαν οι Τζάστιν Χάρβιτς, Μπεντζ Πάσεκ και Τζάστιν Πολ.
Το τραγούδι πήρε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, ενώ βραβεύθηκε και με το Critics’ Choice Movie Award for Best Song.
Όσο για τη γλυκόπικρη ταινία -που δεν είχε happy end- ήταν υποψήφια για 14 Όσκαρ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τιτανικού και του Όλα για την Εύα, κερδίζοντας τελικά 6, μεταξύ των οποίων, το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν.