Ένα ζευγάρι απέκτησε δίδυμα αγοράκια. Οι ΗΠΑ όμως αναγνωρίζουν μόνο το ένα ως αμερικανό πολίτη
Ο Αμερικανός Άντριου και ο Ισραηλινός Ελάντ γνωρίστηκαν στο Ισραήλ και το 2010 παντρεύτηκαν στον Καναδά. Μερικά χρόνια αργότερα με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας απέκτησαν δίδυμα αγοράκια, τον Έιντεν και τον Ίθαν.
Τα δύο αγοράκια γεννήθηκαν στον Καναδά με διαφορά δύο λεπτών και μετά το χαρμόσυνο γεγονός οι γονείς απευθύνθηκαν στο αμερικανικό προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο για να δηλώσουν τη γέννηση τους και να επικυρώσουν την χορήγηση αμερικανικής υπηκοότητας στα δύο παιδιά και να λάβουν διαβατήρια.
Όπως τους εξήγησαν όμως θα έπρεπε να γίνουν εξετάσεις DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και τα δύο παιδιά έχουν βιολογική σχέση με τον αμερικανό πατέρα Άντριου.
Αυτό όμως ίσχυε μόνο για τον μικρό Έιντεν και όχι για τον τον δίδυμο αδερφόρ του Ίθαν που ήταν βιολογικό παιδί του ισραηλινού Ελάντ αφού είχε χρησιμοποιηθεί το δικό του σπέρμα για τη σύλληψη.
Έτσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χορήγησε, όπως αναφέρουν οι New York Times, κανονικά την αμερικανική υπηκοότητα στον πρώτο και αρνήθηκε να δώσει υπηκοότητα στον δευτέρο. Αυτό καθώς, ερμηνεύοντας τη νομοθεσία, οι αρμόδιοι έκριναν πως από τη στιγμή που για τη σύλληψη του Ίθαν είχε χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του ισραηλινού Ελάντ, το παιδί δεν είχε δικαίωμα να λάβει την υπηκοότητα αφού ο τελευταίος δεν είναι Αμερικανός πολίτης.
«Εάν ήμασταν ένα ετερόφυλο ζευγάρι και εγώ ήμουν μια ισραηλινή γυναίκα και ήταν και δύο ονόματά μας στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, θα απαιτούσαν ποτέ να διεξαχθεί τεστ DNA;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Ελάντ σε ένα βίντεο στο οποίο εξηγεί την υπόθεση που αντιμετωπίζει η οικογένεια και οποίο έγινε για λογαριασμό ΜΚΟ που ασχολείται με τη νομική εκπροσώπηση μεταναστών (Immigration Equality).
Η οικογένεια παρέμεινε στον Καναδά και τελικά το καλοκαίρι του 2017 ταξίδεψε στο Λος Άντζελες, αφού είχε νομιμοποιηθεί και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, και εγκαταστάθηκε κοντά στην οικογένεια του Άντριου. Ο Ίθαν βέβαια που δεν είχε αμερικανική υπηκοότητα, ταξίδεψε με τουριστική βίζα.
Τον Δεκέμβριο όμως του 2017 η βίζα έληξε και ένα μήνα μετά το ζευγάρι αποφάσισε να μηνύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η υπόθεση των διδύμων έφτασε τελικά ενώπιον του δικαστηρίου και βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσία ο δικαστής επιχειρηματολόγησε πως δεν απαιτείται ένα παιδί που έχει γεννηθεί εντός γάμου δεν απαιτείται να αποδείξει τη βιολογική του σχέση και με τους δύο για να αποκτήσει υπηκοότητα.
Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: The New York Times