Πρώτη Σύνοδος ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου με προσφυγικό στο επίκεντρο
Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν και πάλι το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις αραβικές χώρες κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, στο Σαρμ - ελ - Σέιχ της Αιγύπτου. Μια διαφορετική οπτική από αυτήν της αυστριακής προεδρίας που διοργανώνει την σύνοδο θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα επικρίνει τις «κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις» που επικρατούν και θα τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της Ε.Ε. με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, θα παρουσιάσει μια διττή προσέγγιση του προβλήματος:
-η συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό)
-την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η χώρα μας να αποτελέσει την γέφυρα του διαλόγου της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες. Σε αυτό βοηθούν όχι μόνο οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τους Άραβες, αλλά και διεξαγωγή στην Ελλάδα ευρω-αραβικών διασκέψεων. Τα τρία τελευταία χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα τρεις Ευρω - Αραβικές Διασκέψεις, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο, ενώ και το 2014 είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η 3η Διάσκεψη Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου.
Αυτό που κυρίως πέτυχε κυρίως η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τα τελευταία χρόνια είναι η εντατικοποίηση της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο. Επίσης ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία με Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανο – μάλιστα την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Ταυτόχρονα η Αθήνα ανέδειξε το ζήτημα της μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαικής πολιτικής για τη Μεσόγειο, καθώς το συζήτησε και στην Ε.Ε. και στην σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.
Παράλληλα, σε μια εποχή που ενισχύονται στη Δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία και ο διχαστικός λόγος, η ελληνική κυβέρνηση προώθησε την διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Σύνοδος Ασφαλείας της Ρόδου, Σύνοδος για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή).
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Χαρίρι και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπντούλ Γκείτ.