Η απρόσμενη επένδυση ενός κροίσου της Σίλικον Βάλεϊ
Η περιουσία του σερ Μάικλ Μόριτζ εκτιμάται σε 3,4 δισ. δολάρια. Κι όμως, ο πρόεδρος της Sequoia Capital, της εταιρείας που επένδυσε σε «θηρία», όπως η Google, η Yahoo και η PayPal και εξελίχθηκε σε κροίσο της Σίλικον Βάλεϊ, ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας τη βιογραφία του Στιβ Τζομπς ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Time.
Δεν είναι ωστόσο, κάποιο νέο επιχειρηματικό deal η αφορμή που τον φέρνει στη διεθνή επικαιρότητα, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνει για τα επόμενα πέντε χρόνια, τη χρηματοδότηση του (πολύ) σημαντικού λογοτεχνικού Βραβείου Booker.
Σύμφωνα με τον Guardian, o πολυεκατομμυριούχος (και συγγραφέας) Μάικλ Μόριτζ, δεν είναι μόνος σε αυτή τη νέα επένδυση -που αφορά βεβαίως το status-, καθώς την είδηση διοχέτευσε στον Τύπο το Ίδρυμα Crankstart, επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος και η Αμερικανίδα σύζυγος του, συγγραφέας Χάριετ Χέιμαν.
Η ανακοίνωση γίνεται έναν μήνα μετά τη δήλωση του ομίλου Man Group ότι εγκαταλείπει, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια -τυπικά, την 1η Ιουνίου- το sponsorship του διάσημου, όσο και έγκυρου ετήσιου βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου, που απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα ή από αγγλόφωνο συγγραφέα.
Το Ίδρυμα του ζεύγους Μόριτζ δεσμεύτηκε με κατ′ αποκλειστικότητα, πενταετή σε πρώτη φάση, χορηγία και δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη πέντε χρόνια, ενώ όπως έγινε γνωστό, δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όνομα του βραβείου.
Λεπτομέρειες όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Prize Booker τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν τόσο ως προς το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο (περί τις 66.000 δολάρια), όσο και ως προς τους όρους.
Οι Μόριτζ δημιούργησαν το Ίδρυμα το 2000 με σκοπό να υποστηρίξουν «τους ξεχασμένους, τους ατυχείς και όσους έχουν υποστεί στερήσεις» εκτιμώντας ότι, η βοήθεια κάνει τη διαφορά.
Το 2012 το ίδρυμα έκανε δωρεά ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -του οποίου ο 63χρονος Μάικλ Μόριτζ είναι απόφοιτος- για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών. Στην ομιλία του τότε έκανε ειδική αναφορά στη «γενναιοδωρία των ξένων στην Αγγλία που φρόντισαν τους Εβραίους πρόσφυγες» γονείς του οι οποίοι είχαν γλιτώσει από τους ναζί.
«Κανείς από τους δυό μας δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα περάσει έστω και μια μέρα χωρίς να διαβάσει κάποιο βιβλίο», δήλωσε ο επενδυτής Μόριτζ, ο οποίος έγινε εταίρος της Sequoia Capital επενδύοντας στην τότε, το 1999, startup Google, 25 εκατ. δολάρια.
Το πιο πρόσφατο συγγραφικό πόνημα του είναι η «Ηγεσία», του φίλου του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στο οποίο ο μεγάλος προπονητής αφηγείται τα χρόνια του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -το βιβλίο είναι γραμμένο με τη συνεργασία του Μόριτζ.
Σε ερώτηση προς το Booker Prize Foundation κατά πόσο είναι ορθό το βρετανικό λογοτεχνικό ίδρυμα να χρηματοδοτείται από έναν δισεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϊ, το Ίδρυμα απάντησε ότι «είναι βέβαιο πως στο Crankstart βρήκε έναν συμπαθητικό και αξιόπιστο χρηματοδότη που μοιράζεται τις αξίες και το όραμα του».