Παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα
Απλή, αυθεντική γεύση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Τα λόγια είναι περιττά μπροστά σε ένα κομμάτι στριφτής τυρόπιτας. Ο ήχος από τα τραγανά χειροποίητα φύλλα και η μυρωδιά που σε τραβάει από τη μύτη είναι το κάτι άλλο! Δεν είναι τυχαία η πρώτη πίτα σε προτίμηση.
Υλικά (γέμιση για 8 φύλλα)
8 φύλλα για πίτα
8 αβγά μεσαία
800 γρ. φέτα (πιπεράτη – πικάντικη κατά προτίμηση)
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για την επάλειψη των φύλλων
πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγοραστό φύλλο για πίτες φρέσκο ή κατεψυγμένο (προτιμήστε φρέσκο και ποιοτικό, τα καλά υλικά κάνουν τη διαφορά). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το βγάλετε από τη συντήρηση ή την κατάψυξη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για το φρέσκο φύλλο αρκούν 20’, για το κατεψυγμένο 1 ώρα. Όμως με χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο ανοιγμένο με τα χεράκια μας η στριφτόπιτα θα γίνει σκέτο ποίημα. (βλέπε αναλογίες υλικών και οδηγίες παρασκευής σπιτικού φύλλου).
Βήμα 2ο: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά και προσθέτουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε τη φέτα στο χέρι μας πάνω από το μπολ και την θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βήμα 3ο: Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή δύο μεσαία (30 εκ. περίπου). Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα. Επίσης στρώνουμε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε (απαραίτητο εργαλείο για την τεχνική που θα ακολουθήσει). Τοποθετούμε πάνω από τη λαδόκολλα ένα φύλλο με τη λαδόκολλα να εξέχει λίγο από την πιο κοντινή (παράλληλα) σε εμάς πλευρά. Με ένα πινέλο ρίχνουμε ελαιόλαδο, πεταχτά, να πάει σε όλο το φύλλο.
Διπλώνουμε λίγο (3-5 εκ.) την αρχή του φύλλου που είναι παράλληλα με εμάς. Με ένα κουτάλι παίρνουμε γέμιση και τη βάζουμε απλωτά μέχρι τη μέση του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να μην φεύγει η γέμιση καθώς θα τυλίγουμε το φύλλο.
Διπλώνουμε την αρχή του φύλλου μαζί με τη γέμιση με το χέρι φέρνοντάς το δύο στροφές. Στη συνέχεια πιάνουμε την λαδόκολλα και την ανασηκώνουμε. Το φύλλο αρχίζει να ρολάρει (διπλώνεται μαζί με τη γέμιση) όσο σηκώνουμε τη λαδόκολλα πιο ψηλά. Το δίπλωμα των φύλλων σε μπαστούνι με τη γέμιση γίνεται παιχνιδάκι!
Πιάνουμε το μπαστούνι και με τα δυο μας χέρια και το τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία γεμίζοντας ένα ένα τα φύλλα και τοποθετώντας τα στο ταψί ξεκινώντας από το τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντας γύρω γύρω. Έτσι στο τέλος θα σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος.
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια πιέζοντας ελαφρά χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε την τυρόπιτα με ελαιόλαδο.
Βήμα 4ο: Ψήνουμε στους 200° C πάνω κάτω τοποθετώντας το ταψί στη 2η σχάρα από κάτω μέχρι να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε εάν έχει ροδίσει και στον πάτο. (Αν θα πάρει ωραίο χρώμα εξαρτάται από τον φούρνο και το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε). Ίσως χρειαστεί στο τέλος να ψήσετε για μερικά λεπτά μόνο κάτω για να έχετε την τέλεια καλοψημένη και τραγανή στριφτή τυρόπιτα. Κόβουμε την τυρόπιτα σε ωραία τρίγωνα κομμάτια στα σημεία που την είχαμε χαράξει πριν ψηθεί.
Φτιάξτε τη και θα γίνει μάχη για το τελευταίο κομμάτι!
Τρώγεται ζεστή και κρύα, ως σνακ ή κυρίως πιάτο με σαλάτα. Πίτα είναι! Πάντα έχει τη θέση της στο Ελληνικό τραπέζι! Γιορτινό ή καθημερινό.
Σημαντικές επισημάνσεις
- Για να μην έχετε πρόβλημα με τη γέμιση σε σχέση με τον αριθμό των φύλλων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε να υπολογίζετε ότι για κάθε φύλλο αντιστοιχεί 1 αβγό, 100 γρ. φέτα, λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.
- Μη διστάσετε να ανοίξετε το δικό σας φύλλο. Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες βήμα βήμα. Η στριφτή τυρόπιτα με χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο είναι το κάτι άλλο!
- Πειραματιστείτε με τη γέμιση και προσθέστε κάποιο αρωματικό ή μπαχαρικό που αγαπάτε. (π.χ. μαϊντανό, ή δυόσμο, ή μοσχοκάρυδο …)
- Ακούω αρκετούς όταν πηγαίνω στον πάγκο των τυριών να ψωνίσω που λένε στους πωλητές, “θέλω φέτα για τυρόπιτα, βάλε ότι να ‘ναι, την πιο οικονομική”. Δηλ., τι? Θα φάμε μια τυρόπιτα ότι να’ ναι? Τόσο κόπο θα κάνετε! Δεν νομίζω ότι αξίζει να θυσιάσετε τον κόπο σας και τα υπόλοιπα έξοδα που θα κάνετε για 2 -3 ευρώ παραπάνω. Γιατί να μην την απολαύσετε και να σας λένε «γεια στα χέρια σου»? Αγοράστε το τυρί που σας αρέσει πιο πολύ. Η καλή τυρόπιτα γίνεται με καλό τραγανό φύλλο και γευστικό τυρί.
- Μπορείτε να φτιάξετε την τυρόπιτα και να την φυλάξετε στην κατάψυξη άψητη. Όταν θελήσετε να την ψήσετε βάλτε τη στο φούρνο κατευθείαν. Δεν είναι απαραίτητη η απόψυξη.
- Τα ταψιά τύπου πυρέξ ή τα εμαγέ, γενικότερα τα ταψιά με λεπτό πάτο, κάνουν καλύτερο ψήσιμο αποκάτω στις πίτες με φύλλο. Τα αλουμινένια είναι ιδανικά για ψητά κρέατα.
- Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τα μπαστούνια από κάθε φύλλο που γεμίζετε σε ορθογώνιο ταψί, παράλληλα το ένα στο άλλο η σε σχήμα πέταλο και όχι σαλιγκαράκι όπως θα κάνατε σε ένα στρογγυλό ταψί.
- Υπολογίστε ότι ένα ταψί διαμέτρου 30 – 33 εκ. χωράει 4 φύλλα και βγάζει 8 καλές ατομικές μερίδες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.
- Μπορούμε κάθε φύλλο που γεμίζουμε να το κάνουμε ατομική στριφτή τυρόπιτα. Τυλίγουμε το μπαστούνι σε σαλίγκαρο και το τοποθετούμε ξεχωριστά, ένα- ένα, σε ταψί χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Κάθε ατομική τυρόπιτα, αν θέλουμε μπορούμε να τη διπλώσουμε σε λαδόκολλα και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Είναι μια καλή λύση, εάν θέλουμε να έχουμε κάθε πρωί μία ή περισσότερες φρεσκοψημένες ατομικές τυρόπιτες.
Δείτε την υλοποίηση της συνταγής σε βίντεο :
Αναδημοσίευση από magiacook.gr