Πάπας: «Εργαλεία του Σατανά» οι κληρικοί που προβαίνουν σε κακοποίηση παιδιών
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε για άμεση και ουσιώδη δράση ως προς την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μετά την ολοκλήρωση μιας συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με την παιδοφιλία.
Οι κληρικοί που είναι ένοχοι κακοποίησης είναι «εργαλεία του Σατανά», δήλωσε ο Πάπας, όπως αναφέρει το BBC, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση με την μέγιστη σοβαρότητα.
Η κακοποίηση παιδιών, είπε, του θυμίζει την αρχαία θρησκευτική πρακτική της ανθρωποθυσίας σε παγανιστικές τελετές. Επίσης, πρόσθεσε ότι επίσκοποι θα εξετάσουν και θα ενισχύσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους, για να αποτρέπουν την κακοποίηση και να τιμωρούν τους δράστες της.
Όπως σημειώνει το BBC, ο Πάπας μίλησε γενικά, ωστόσο θύματα κακοποίησης απαιτούν συγκεκριμένες, πρακτικές ενέργειες.
«Μου θυμίζει τις τερατώδεις θρησκευτικές πρακτικές, κάποτε διαδεδομένες σε συγκεκριμένες κουλτούρες, με ανθρωποθυσίες- συχνά παιδιών- σε παγανιστικές τελετές» είπε στο τέλος της τετραήμερης συνόδου στο Βατικανό. «Ο απάνθρωπος χαρακτήρας του παγκοσμίου φαινομένου γίνεται ακόμα πιο σοβαρός και πιο σκανδαλώδης στην Εκκλησία, επειδή έρχεται σε αντιδιαστολή με τις ηθικές της αρχές...ο ιερωμένος, που έχει επιλεγεί από τον Θεό για να καθοδηγήσει ψυχές στη σωτηρία, επιτρέπει στον εαυτό του να υποδουλωθεί από την ίδια του την ανθρώπινη αδυναμία, ή από την ίδια του την αρρώστια, και γίνεται έτσι εργαλείο του Σατανά. Στις κακοποιήσεις, βλέπουμε το χέρι του κακού, από το οποίο δεν γλιτώνει ούτε η αθωότητα των παιδιών».
Όπως είπε, τα θύματα θα έχουν πλέον προτεραιότητα και υποσχέθηκε τερματισμό των συγκαλύψεων, λέγοντας πως όλοι οι δράστες θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράλληλα, τόνισε ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, «ένα διαδεδομένο φαινόμενο σε όλες τις κουλτούρες και κοινωνίες».
Στην άνευ προηγουμένου συνδιάσκεψη, με τίτλο Προστασία των Ανηλίκων στην Εκκλησία, παρέστησαν κεφαλές εθνικών συνδιασκέψεων επισκοπών από πάνω από 130 χώρες. Τους δόθηκε «οδικός χάρτης» συστάσεων για τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης, όπως η διαμόρφωση κωδίκων συμπεριφοράς για ιερείς, η εκπαίδευση με σκοπό τον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών και η ενημέρωση της αστυνομίας. Επίσης, αυτοί που συγκεντρώθηκαν στο Βατικανό επίσης άκουσαν καταθέσεις θυμάτων- στις περισσότερες περιπτώσεις ανώνυμες- πάνω σε περιπτώσεις κακοποίησης και συγκάλυψης.
Μια γυναίκα από την Αφρική είπε πως αναγκάστηκε να κάνει τρεις εκτρώσεις, λόγω της κακοποίησής της επί σειρά ετών όταν ήταν έφηβη, από ιερέα που αρνούνταν να χρησιμοποιήσει αντισύλληψη. Άλλο ένα θύμα από την Ασία είπε πως είχε κακοποιηθεί πάνω από 100 φορές.