Το πρώτο χαμπουργκεράδικο άνοιξε τις πόρτες του στη Βόρειο Κορέα
Στους δρόμους της Πιονγιάνγκ, το Green Leaf Cafe, που ειδικεύεται στα χάμπουργκερ, είναι αυτό που προσεγγίζει περισσότερο την αμερικάνικη κουλτούρα.
Στο Green Leaf Cafe, η επίπλωση και η διακόσμηση είναι ωστόσο ενδεικτική της δεκαετίας του 1970, στις αποχρώσεις του καφέ, ενώ τους τοίχους στολίζουν φωτογραφίες με λουλούδια που φέρουν τα ονόματα της δυναστείας Κιμ, η φούξια ορχιδέα “Kimilsungia” και η κόκκινη μπιγκόνια “Kimjongilia”. Η τηλεόραση που συνηθίζει την αντιαμερικανική προπαγάνδα μεταδίδει συναυλία της εθνικής χορωδίας, μια ατμόσφαιρα αρκετά διαφορετική από την κλασική του αμερικανικού δείπνου.
Εδώ ένα απλό χάμπουργκερ κοστίζει κάτι λιγότερο από δύο ευρώ και τέσσερα ευρώ αν προσθέσεις μπέικον και τυρί. Δεν λείπει βέβαια από το μενού το χάμπουργκερ με kimchi, προς τιμήν του κορεατικού παραδοσιακού πιάτου που έχει ως βάση το λάχανο τουρσί κάτι που λατρεύουν οι κάτοικοι της Βόρειας αλλά και της Νότιας Κορέας. Το ψωμί για το χάμπουργκερ αντικαθίσταται μερικές φορές από ρυζογκοφρέτες μία τοπική απόκλιση του χαρακτηριστικού πιάτου της αμερικανικής γαστρονομίας. Οι τηγανητές πατάτες σερβίρονται μέσα σε κόκκινα χωνιά που θυμίζουν αυτά του αμερικανικού κολοσσού McDonald’s χωρίς το διάσημο λογότυπο.
Η πελατεία του Green Leaf, το οποίο ίδρυσε ο Πάτρικ Σοχ, επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη, είναι κυρίως οικογένειες και νεαρά ζευγάρια.
To χάμπουργκερ δεν είναι αμερικάνικο
Η διευθύντρια Κιμ Γιονγκ δηλώνει ότι δέχεται 300 με 500 πελάτες την εβδομάδα για τους οποίους το χάμπουργκερ δεν έχει τίποτε το αμερικάνικο. ”Για τον κόσμο, το χάμπουργκερ παραπέμπει σε ένα στρογγυλό φραντζολάκι κομμένο στα δύο παρά σε αυτό των McDonald’s” δηλώνει. Και καθώς ο ιδρυτής του καταστήματος είναι από τη Σιγκαπούρη ”ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα φαγητό της Σιγκαπούρης”.
Διόλου παράξενο σε μια χώρα όπου οι ΗΠΑ παρουσιάζονται από την κρατική προπαγάνδα ως υπ΄αριθμόν 1 αιώνιος δημόσιος εχθρός, υπεύθυνος για τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους.
Το εστιατόριο βλέπει στην καινούργια λεωφόρο Ριομιόνγκ, που εγκαινιάστηκε το 2017, σύμβολο της νέας Βόρειας Κορέας που επιδεικνύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος συναντά την Τετάρτη στο Ανόι τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Μένει να δούμε κατά πόσο η νέα αυτή γεύση στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας θα φέρει πιο κοντά τους δύο ηγέτες στην επικείμενη συνάντησή τους.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Les Echos.