Header Ads

Πώς ένας τσιμεντένιος αγωγός μεταμορφώθηκε σε ένα τέλειο σπιτάκι

Οταν η Σάντρα Γκουϊγιέν, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής από την Βολιβία, άκουσε για έναν διαγωνισμό για την κατασκευή ενός μικροσκοπικού σπιτιού μέσα σε τσιμεντένιο αγωγό, κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ο τέλειος άνθρωπος για την δουλειά. 

«Μεγάλωσαμε τη μητέρα μου να με απειλεί - αστειευόμενη - ότι αν δεν τα πήγαινα καλά στο σχολείο, θα με έστελνε να ζήσω μέσα σ′ έναν αγωγό κάτω από την γέφυρα» δήλωσε η Γκουϊγιέν στο Digital Trends. «Και ναι μεν καταλάβαινα πολύ καλά τι ήθελε να μου πεί, αλλά η απειλή της ήταν μία συνεχής υπενθύμιση του προβλήματος των αστέγων παγκοσμίως. Γι′ αυτό, όταν άκουσα για τον διαγωνισμό “Pipe Dream”, ήξερα ότι ήταν η ευκαιρία μου να κάνω την διαφορά...»

Η Σάντρα Γκουϊγιέν (κάτω δεξιά) μπροστά στο μικροσκοπικό σπιτάκι της.

Η Γκουϊγιέν, μητέρα ενός γιού 12 ετών, δήλωσε αμέσως συμμετοχή στον διαγωνισμό και σε συνεργασία με το Ινστιντούτο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής των ΗΠΑ (AIAS), σχεδίασε ένα  πλήρως λειτουργικό χώρο σε έναν αγωγό με διάμετρο 2,4 μέτρων, μήκος 4,8 μ. και συνολικό εμβαδόν 9 τετραγωνικών μέτρων. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Pipe Dream

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandra D. Guillen (@sandrad.guillen) στις

Η Γκουϊγιέν περιέλαβε στο σχέδιό της και μία σκεπαστή, μικρή αυλή με εντοιχισμένο καναπέ στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, στο οποίο μεγάλες, γυάλινες πόρτες καλωσορίζουν τους επισκέπτες και αφήνουν το φως να μπει άπλετο στο σπίτι. Μετά την είσοδο υπάρχει μία μικροσκοπική κουζίνα, με έναν μικρό νεροχύτη, ένα μαγειρικό μάτι και ντουλάπια από κάτω. Στα αριστερά υπάρχει ένα μικρό τραπέζι για δύο και το χρώμα που κυριαρχεί είναι το βεραμάν, το οποίο κάνει ωραία αντίθεση με το γκρί του τσιμεντένιου σωλήνα. 

 

Μερικά βήματα μετά, υπάρχει ένα μικρό μπάνιο, με τουαλέτα, ντους και εξάγωνο πλακάκι. Στο πίσω μέρος του σπιτιού είναι το πτυσσόμενο κρεβάτι, ο καναπές και το μικρό γραφείο. Και η πίσω πλευρά του σωλήνα έχει μεγάλα παράθυρα, που αφήνουν επιπλέον φώς να μπει στο εσωτερικό του. 

Η Γκουϊγιέν κέρδισε τον διαγωνισμό και σύμφωνα με τους κριτές, η δημιουργία της ξεχώρισε για την λειτουργικότητα, τον σχεδιασμό και τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό συνδέεται με τον εξωτερικό χώρο, κάνοντας το σπίτι πολύ βολικό, παρά τον περιορισμένο χώρο. 

Ο διαγωνισμός, που οργανώθηκε από την εταιρεία Rinker Materials και το AIAS, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχουν οικονομικές λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα των αστέγων στις ΗΠΑ. Ο τσιμεντένιος αγωγός που χρησιμοποιήθηκε, φτιάχνεται για την διαχείριση υπογείων υδάτων και τα μικροσκοπικά σπίτια που μπορούν να φτιαχτούν στο εσωτερικό τους, μπορούν να στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο, λύνοντας προβλήματα στέγασης παντού στον κόσμο. 

 

Η τομή της αριστερής πλευράς του σπιτιού.Η δεξιά πλευρά. 

Το συγκεκριμένο μικροσκοπικό σπίτι στον αγωγό είναι το πρώτο στο είδος του στις ΗΠΑ. Το σχέδιο της Γκουϊγιέν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε έναν πυρίμαχο αγωγό βάρους 30 τόνων και το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 35.000 δολάρια (30.000 ευρώ). 

Στόχος των διοργανωτών του διαγωνισμού είναι να συνεργαστούν με τα αρμόδια υπουργεία των ΗΠΑ για την δημιουργία μικροσκοπικών σπιτιών σε αγωγούς, τα οποία μπορούν να μετακινούνται σε περιοχές στις οποίες είναι απαραίτητα, είτε για τους αστέγους, είτε για την παροχή προσωρινής στέγασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. 

Πηγή: Digital Trends.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.