Header Ads

Πώς ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα επηρεάσει τον τουρισμό της Ελλάδας

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει Βρετανούς τουρίστες μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία εξετάζει το πρακτορείο Bloomberg μέσα από δημοσίευμά του.

Την ώρα που οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, την σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, η Μεσόγειος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση. Μια ξαφνική διακοπή της έλευσης των τριών εκατομμυρίων Βρετανών που φτάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στον κλάδο που αντιπροσωπεύει το 1/6 της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Αυτή την ώρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Brexit ωστόσο οι κίνδυνοι να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ταυτόχρονα να έχει καταλήξει σε συμφωνία έχουν αυξηθεί.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει το πρακτορείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει προσχέδια νομοσχεδίων τα οποία θεωρεί πως είναι απαραίτητα στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα επιθυμεί να προστατέψει το βασικό κομμάτι της οικονομίας της με τα μέτρα που έχει προγραμματίσει πως θα εφαρμόσει για το Brexit. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 14% των εσόδων της χώρας που προέρχονται από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017. Πέρσι σημειώθηκε μόνο μια μείωση κατά 6,2% στα 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών έχει μειωθεί κατά 1,7% στα 2,9 εκατομμύρια άτομα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Για το λόγο αυτό επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα των Βρετανών να επισκέπτονται τη χώρα μας χωρίς έκδοση βίζας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ίσως και να διατηρήσει το καθεστώς που ισχύει έως και σήμερα για τους πολίτες της Βρετανίας που ζουν στη χώρα και να μην τους αντιμετωπίσει αργότερα ως πολίτες που προέρχονται από τρίτες χώρες ή από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.