Header Ads

Το ανεξήγητο φαινόμενο Mpemba: Τί πρόσεξε ο Αριστοτέλης και τα βίντεο των Αμερικανών στους -20 βαθμούς

Αν δεν είδατε ακόμη κάποιο από τα βίντεο που πλημμύρισαν τo διαδίκτυο τα τελευταία 24ωρα, χάνετε...

Ενθουσιώδεις Αμερικανοί σε κήπους-μπαλκόνια-δρόμους, κρατώντας κατσαρόλες με καυτό νερό, για να τις εκτοξεύσουν και να θαυμάσουν πως μετατρέπεται ακαριαία το νερό σε χιόνι, στους -20 βαθμούς - πριν προλάβει να πέσει στο έδαφος.

To «τρελό» της υπόθεσης είναι ότι το βραστό νερό παγώνει γρηγορότερα(!) σε σχέση με το νερό σε μία θερμοκρασία της τάξης τω 30 βαθμών Κελσίου. 

Αυτό το φαινόμενο έχει επιστημονική ονομασία - λέγεται Mpemba, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς - και μάλιστα απασχολεί από την αρχαιότητα. Ο πρώτος που το παρατήρησε, μάλιστα, ήταν ο Αριστοτέλης, ενώ το 2012 η Βασιλική Εταιρία Χημείας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα έδινε ένα βραβείο 1.000 λιρών σε όποιον κατάφερνε να το εξηγήσει. Στον  διαγωνισμό έλαβαν μέρος 22.000 άτομα (εκ των οποίων 127 ελληνικές συμμετοχές!). Αν και το βραβείο δόθηκε στο Νίκολα Μπρέκοβιτς, το θέμα δεν θεωρήθηκε πως διευθετήθηκε πλήρως.

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί στην ιστοσελίδα του:

Το φαινόμενο αυτό το είχε επισημάνει ο Αριστέλης από την αρχαιότητα στα Μετεωρολογικά (A 12 348b31–349a4) (παρότι οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς) χωρίς βεβαίως να γίνουν τότε τα απαραίτητα πειράματα καθώς δεν υπήρχαν οι...σύγχρονοι καταψύκτες ! Χαρακτηριστικά αναφέρονται ”Συμβάλλεται δ′ ἔτι πρὸς τὴν ταχυτῆτα τῆς πήξεως καὶ τὸ προτεθερμάνθαι τὸ ὕδωρ· θᾶττον γὰρ ψύχεται. διὸ πολλοὶ ὅταν τὸ ὕδωρ ψῦξαι ταχὺ βουληθῶσιν, εἰς τὸν ἥλιον τιθέασι πρῶτον, καὶ οἱ περὶ τὸν Πόντον ὅταν ἐπὶ τοῦ κρυστάλλου σκηνοποιῶνται πρὸς τὰς τῶν ἰχθύων θήρας...”

Ο γνωστός μετεωρολόγος, που εντυπωσιάζει συχνά με το βάθος των γνώσεών του, σημειώνει ότι ορισμένοι από τους θρυλικούς επιστήμονες στο πέρασμα των αιώνων, όπως ο Φράνσις Μπέικον και ο Καρτέσιος, θέλησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο Mpemba, ωστόσο κανένας δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει την πλήρη εξήγηση...

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.