Γιατί η Ευρώπη απαγορεύει ευρέως διαδεδομένο φυτοφάρμακο
Ένα από τα πιο κοινά φυτοφάρμακα στον κόσμο πρόκειται να απαγορεύσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τον εντοπισμό επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον ουσιών στο εσωτερικό του.
Το chlorothalonil, ένα μυκητοκτόνο που δεν επιτρέπει στις καλλιέργειες να αναπτύξουν μούχλα, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ίδιο διαδεδομένο θεωρείται και στις ΗΠΑ.
Οι αγρότες χαρακτήρισαν την απόφαση «υπερβολικά προληπτική», ωστόσο τα κράτη της ΕΕ ψήφισαν για την απαγόρευση μετά από λεπτομερή εξέταση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι αρμόδιοι μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι χημικές ουσίες μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν μεταλλάξεις και στο DNA του ανθρώπου.
Παράλληλα τόνισαν πως εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ρίσκου για τα ψάρια και όλα τα αμφίβια που ζουν σε ποτάμια κοντά στις καλλιέργειες που έχουν ψεκαστεί.
Αντίστοιχες έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2017 ανέδειξαν πως οι αγρότες θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς απώλειες, ενώ μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ καταδίκασε τον «μύθο» ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ίδια ώρα δήλωσε πως «η απαγόρευση αποφασίστηκε μετά την επιστημονική αξιολόγηση των ειδικών, που έτσι κι αλλιώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα κριτήρια έγκρισης του δεν πληρούνται για πολλούς λόγους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απαγόρευση θα ψηφιστεί τυπικά στα τέλη Απριλίου και θα τεθεί σε ισχύ τρεις περίπου εβδομάδες αργότερα.
Το chlorothalonil χρησιμοποιείται από το 1946 σε μορφή σπρέι που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, πατατών και φασολιών.
Ωστόσο, ο Κρις Χαρτφιλντ από την Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η ουσία διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στον έλεγχο των μυκητιασικών ασθενειών στο παρελθόν: «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υπερβολικά προληπτική κατά τη λήψη αυτής της απόφασης και δεν έλαβε υπόψη την ιδιαίτερη σημασία αυτού του φυτοφαρμάκου τον έλεγχο των κρίσιμων μυκητιακών νόσων και τη διαχείριση της αντοχής στις ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι οι τομείς της γεωργικής και κηπευτικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα».
(Mε πληροφορίες από Guardian)