Η Ελλάδα θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας
Συνεχίζει η Ελλάδα να «σπρώχνει» την Τουρκία εκτός των Βαλκανίων μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της HuffΡost, την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, θα υπογραφεί συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ – θέση που επεδίωκε διακαώς να αναλάβει η Τουρκία.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθούν την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, έλεγαν στην HuffPost ότι «θα είναι η δεύτερη θετική σημαντική μεταβολή το τελευταίο δεκαήμερο». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως πρόγονό του λαού της χώρας (όπως έκαναν επί δύο δεκαετίες), αλλά ως μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Ο ρόλος του Ε. Αποστολάκη
Την σχετική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκαρίνσκα. Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Ε. Αποστολάκης είχε κάνει την σχετική πρόταση που έγινε δεκτή, καθώς διευκόλυνε την κυβέρνηση Ζάεφ που θέλει και αυτή την απαγκίστρωση από την τουρκική επιρροή. Από τότε υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις και ενέργειες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που είχαν αίσιο αποτέλεσμα.
Πριν από δύο μήνες συντονισμένα τόσο ο Ε. Αποστολάκης όσο και η Ρ. Σεκαρίνσκα επιβεβαίωσαν σε συνεντεύξεις τους τον σχεδιασμό Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, με την τελευταία να είναι επισπεύδουσα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα γνωρίζει το είδος των συγκεκριμένων αποστολών, καθώς έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο.
Με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η Ελλάδα ουσιαστικά θα ελέγχει το FIR της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, καθώς ουσιαστικά η γειτονική χώρα δεν έχει πολεμική αεροπορία και η δυναμική της εξαντλείται σε ορισμένα ελικόπτερα. Έτσι, όταν διαπιστώνεται στα ραντάρ της γείτονος άγνωστο ίχνος, θα «σηκώνονται ελληνικά αεροσκάφη για αναγνώριση και στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Τουρκία εκτός σχεδιασμού
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια επεδίωκε να αναλάβει αυτή την αποστολή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας με την δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς και με την συνέχιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών της Βόρειας Μακεδονίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.