Ο «πόλεμος» των διεθνών αγορών στην Τουρκία
Την Κυριακή (31/3/2019) το καθεστώς Ερντογάν διεξάγει «εκλογές» δημάρχων στην Τουρκία με αυστηρό έλεγχο των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με την «δικαστική» εξουσία εργαλείο για να φυλακίζει όποιον θεωρεί … προδότη ή τρομοκράτη. Έτσι το καθεστώς δίνει την μάχη της επικράτησης. Δείγμα του ανελέητου «πολέμου» είναι και τα εξής:
α) οι εκλελεγμένοι δήμαρχοι στις Κουρδικές επαρχίες, εντός Τουρκίας, έχουν αντικατασταθεί εδώ και χρόνια με καθεστωτικούς, η πλειοψηφία των βουλευτών, της ηγεσίας και άλλοι αξιωματούχοι του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι φυλακισμένοι και άλλοι διέφυγαν αυτοεξόριστοι καθώς η πολεμική εναντίον τους μαίνεται.
β) Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Ερντογάν, προβαλλόταν πρώτα βίντεο με την δολοφονική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία για να εξάψει το μίσος.
Καθώς συμβαίνουν αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα για την τουρκική οικονομία, η οποία γίνεται επίσημα παραδεκτό ότι είναι σε ύφεση, πράγμα που φανερώνει την χειρότερη κατάσταση. Τις προάλλες, το καθεστώς επενέβηκε με … «πρωτοφανή» τρόπο για να συγκρατήσει την τουρκική λίρα.
Συγκεκριμένα, καθώς ξένες εταιρείες και επενδυτές στην Τουρκία (οι εγχώριοι δεν τολμούν) επιδίωξαν να μετατρέψουν τις τουρκικές τους λίρες σε άλλο νόμισμα (δολάριο), αυτό ήταν αδύνατο. Δεν υπήρχε πρόσβαση στα κεφάλαια/καταθέσεις τους επειδή οι τουρκικές αρχές «φρόντισαν» να στερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στις τράπεζες και δεν έγιναν οι συναλλαγές. Ταυτοχρόνως, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε σε ένα μήνα το 1/3 από τα αποθεματικά της σε ξένο συνάλλαγμα επιδιώκοντας να αυξήσει την αξία της τουρκικής λίρας. Όλα κατόπιν εντολών του Ερντογάν. Τέτοια συμπεριφορά που καταπατά τους κανόνες και τη νομιμότητα των διεθνών αγορών, μπορεί να φέρει επικράτηση του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά το καθεστώς έχασε μια μεγάλη μάχη. Ενδεικτικό της στρεβλωτικής κατάστασης είναι που το συνδεδεμένο επιτόκιο στις συναλλαγματικές συναλλαγές διακυμάνθηκε εντός μερικών ημερών μεταξύ 1,000% και 18.5% και στο μεσοδιάστημα τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν δραστικά.
Οι απέλπιδες προσπάθειες του Ερντογάν να συγκρατήσει την τουρκική λίρα και ο κομπασμός του ότι «ελέγχει την οικονομία», θα συντριβούν σύντομα. Στην πραγματικότητα, επίκειται εκρηκτική κατάσταση με την τουρκική λίρα σε περαιτέρω κατάρρευση.
Ενώ αυτά συμβαίνουν στην οικονομία, σε πολιτικό επίπεδο ο Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον ενός αδυσώπητου διλήμματος στους επόμενους μήνες. Αν προχωρήσει με αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400, αυτόματα χάνει τα συμφωνηθέντα 100 αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 από τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται απλά για επιλογή ανάμεσα σε οπλικά συστήματα, αλλά ένα πρόσθετο βήμα που συσσωρεύει στην Τουρκία πολιτικές και οικονομικές ζημιές. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις όπως διατείνονται, η Τουρκία οδηγείται σε δύσβατη νέα οικονομική κρίση.
Παρεμπιπτόντως, πριν μερικά χρόνια, προβεβλημένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Κύπρο επισκέφτηκαν τον Ερντογάν στην Τουρκία και εξέφραζαν τον … θαυμασμό τους.