Τέταρτη προσπάθεια της Μέι να πείσει το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει
Η νέα απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης που έκλεισαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή δεν φαίνεται να πτοεί την Τερέζα Μέι η οποία -όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης- εξετάζει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία της για τέταρτη φορά στη Βουλή, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από τους βουλευτές.
Την Παρασκευή άλλωστε, λίγο μετά τη νέα καταψήφιση της συμφωνίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός το δήλωσε ανοιχτά. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έτσι, η Μέι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να διαπραγματευτεί παράταση στη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit έως τότε.
Η ίδια εξάλλου δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κόμμα της να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν δεν έχει εξασφαλιστεί καμία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σάββατο η βρετανική Sun σε δημοσίευμά της ανέφερε πως η πρωθυπουργός μετά και την τρίτη απόρριψη έλαβε επιστολή -υπογεγραμμένη από 170 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και δέκα υπουργοί- μέσα από την οποία της ζητούσαν να βρει άμεσα μια λύση.
Στο μεταξύ η Βρετανία έχει διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων προκειμένου να πείσει άλλες 27 χώρες της ΕΕ ότι μπορεί να βάλει τέλος στο αδιέξοδο και να αποφύγει τον αποκλεισμό της χωρίς καμιά συμφωνία. «Θέλουμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 12 Απριλίου ή λίγο αργότερα», δήλωσε στη Sun ένας υπουργός που τάσσεται υπέρ του Brexit και συνυπογράφει την επιστολή που στάλθηκε στην πρωθυπουργό. Εκπρόσωπος της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει το γράμμα, ενώ ο πρόεδρος των Συντηρητικών, Μπράντον Λούις, δήλωσε πως γνωρίζει για την ύπαρξή του, αλλά δεν το έχει διαβάσει.
Μιλώντας στο Radio 4 ο ίδιος διευκρίνισε επίσης πως η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής και πως όλοι όσοι την απαρτίζουν επιμένουν πως ο καλύτερος τρόπος για να σεβαστούν το δημοψήφισμα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας. Σημείωσε παράλληλα πως η επιλογή μιας τελωνειακή ένωση με την ΕΕ θα ήταν στην ουσία αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και της εκλογικής γραμμής των Συντηρητικών.
Η λύση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη χωρίς ελέγχους ή σχετικές επιβαρύνσεις, μια όμως τέτοια συμφωνία θα εμπόδιζε το Ηνωμένο Βασίλειο από τις ανεξάρτητες εμπορικές σχέσεις που ήταν στόχος του Brexit από την αρχή.
Από την πλευρά της η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής των Τόρις, δήλωσε ότι ένας τρόπος για να τερματιστεί το αδιέξοδο θα ήταν ίσως η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Υπήρξαν άλλωστε κι άλλες στιγμές στην ιστορία μας που είχαμε αντίστοιχες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση ενός πολύ συγκεκριμένου θέματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να εξετάσουν εκ νέου και στη συνέχεια να ψηφίσουν επί άλλων εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν το Brexit, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε BBC σε άρθρο του, η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει σε κατ′ αντιπαραβολή ψηφοφορία το πιο δημοφιλές εναλλακτικό σενάριο και την πρόταση της Μέι.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις 10 Απριλίου.
Να αναφερθεί πως στο κύριο άρθρο της, η βρετανική συντηρητική εφημερίδα «The Telegraph» τόνιζε το Σάββατο μεταξύ άλλων πως η Τερέζα Μέι οφείλει να παραιτηθεί από το αξίωμά της.
«Πρέπει τώρα να δει - ή πρέπει να της πουν- ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το άρθρο γνώμης της εφημερίδας.
Παραδοσιακά, η «The Telegraph» απευθύνεται στα στελέχη και τους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, κάτι που κάνει την παρέμβαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Την Τετάρτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε για τρίτη φορά.
Στο περιθώριο των συνεχών διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ, την Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας για να ζητήσουν να προχωρήσει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μετά τις ομιλίες, προς το τέλος των συγκεντρώσεων, κάποιοι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση του κόμματος UKIP ενεπλάκησαν σε μικροεπεισόδια με συμμετέχοντες σε άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και με αστυνομικούς. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις πέντε προσώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα μετά την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 0,37% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία στερλίνας – ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,2994 ευρώ. Εναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αρθρογράφος του πρακτορείου Bloombergανέφερε το Σάββατο πως η Βρετανία οδεύει όλο και πιο κοντά στις εκλογές μετά την απόρριψη για τρίτη φορά του σχεδίου της Τερέζα Μέι για την έξοδο από την ΕΕ, ψήφος που βαθαίνει την πολιτική κρίση στη χώρα.
Το χαοτικό σκηνικό συμπληρώνει η δημοσιοποίηση ότι Βρετανοί πολιτικοί και στελέχη του προσωπικού του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται ολοένα περισσότερο στόχοι προπηλακισμών και απειλών, εν μέσω της οργής μερίδας υποστηρικτών του Brexit διότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν ενέκρινε καμιά συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χθες Παρασκευή, την ημέρα που αποτελούσε ως πρότινος την προθεσμία για να ολοκληρωθεί το διαζύγιο.