Εκλογές στην Τουρκία - Όλα αποτελέσματα. Πώς ο Ερντογάν κέρδισε την Τουρκία αλλά έχασε τις πόλεις που μετράνε

Νίκη ή ήττα για τον Ερντογάν; Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία όπως διαμορφώνονται την 1η Απριλίου αναδεικνύουν ένα σύνθετο σκηνικό με το κόμμα του προέδρου της χώρας AKP μαζί με το ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να παρουσιάζουν πολύ μικρή υποχώρηση των ποσοστών τους ανά την επικράτεια, τόσο συγκριτικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο και τις δημοτικές. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Ερντογάν εκτός από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη, που ήταν χαμένη υπόθεση, έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας για πρώτη φορά από το 1994 ενώ μαίνεται το θρίλερ για την πόλη όπου χτυπά η καρδιά της χώρας, η Κωνσταντινούπολη.
Και όπως φαίνεται τουλάχιστον στη περίπτωσης της τελευταίας, εάν τελικά το AKP δεν υπερισχύσει, τα πάντα θα κριθούν στα εκλογοδικεία όπως ήδη προδικάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Το ΑΚΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2018 συγκέντρωσε 42,56% και το ΜΗΡ 11,10% και βάσει αυτής της σύμπραξης κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αθροιστικά τα δύο κόμματα επήραν το 53,66% των ψήφων. Αντίστοιχα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το 2014 τα δύο κόμματα είχαν κερδίσει το 45,5% και το 15,21% των ψήφων.
Τώρα, με το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων να ξεπερνά στους μητροπολιτικούς δήμους ακόμη και το 95% το κόμμα του Ερντογάν συγκεντρώνει το 44,42% των ψήφων και το MΗΡ του Μπατσελί κερδίζει το 7,25%. Αθροιστικά ο συνασπισμός των δύο κομμάτων «Λαϊκή Συμμαχία» συγκεντρώνουν το 51,67% των ψήφων.


Η υποχώρηση των ποσοστών σε εθνικό επίπεδο, βάσει των εκλογών του 2018 είναι πολύ μικρή αφού κυμαίνεται στο 2%. Ειδικότερα εάν αναλογιστεί κανείς το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με τις χιλιάδες φυλακίσεις στρατιωτικών, δικαστών, διανοούμενων, ακτιβιστών το κλίμα φόβου, την ακραία ρητορική κλπ θα έλεγε κανείς πως οι Τούρκοι δεν γύρισαν ακόμη την πλάτη στον Ερντογάν και πως αυτή δεν είναι μια ήττα.
Ωστόσο αυτό που καθιστά την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση μια ψυχρολουσία για τον Ερντογάν είναι η μεγάλη απώλεια των ποσοστών του κόμματός του στα παράλια – σε αντίθεση με την κεντρική Τουρκία- και φυσικά η απώλεια όχι μόνο της Σμύρνης αλλά και της Άγκυρας για πρώτη φορά μετά την ανέλιξή του στην ηγεσία της χώρας το 1994.
Δείτε όλα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στη σελίδα της Daily Sabah
Εάν δε χάσει και την Κωνσταντινούπολη (αν και πλέον η ψαλίδα κλείνει υπέρ του ΑΚΡ) το πλήγμα θα είναι τεράστιο, καθώς η πόλη είχε πάντοτε ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική πορεία του ίδιου και του κόμματός του. Ωστόσο, η κατάστασης της οικονομίας φαίνεται πως του στοίχισε περισσότερο και από το κύμα πολιτικής βίας που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Κωνσταντινούπολη όπου υποψήφιος είναι ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μια ήττα ή μια πύρρειος νίκη στην πραγματικότητα συνιστά ήττα για το κυβερνών κόμμα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότεροι οι υποψήφιοι Γιλντιρίμ και Εκρέμ Ιμάμογλου του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP ανακοίνωσαν πως κέρδισαν την Κωνσταντινούπολη παρουσιάζοντας διαφορετικά αποτελέσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Λίγο αργότερα η ροή των αποτελεσμάτων έδειχνε πράγματι νίκη του Ιμάμογλου υπήρξε νέα ανατροπή με τον Γιλντιρίμ να προηγείται με 48,7% και τον υποψήφιο του CHP να κερδίζει το 48,65% των ψήφων με καταμετρημένες το 98,79%. Από εκείνη τη στιγμή για αρκετές ώρες η ανανέωση των αποτελεσμάτων ήταν πολύ αργή έως στάσιμη.

Στην Άγκυρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρα ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς με ποσοστό που προσεγγίζει το 51% και η Σμύρνη,η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, πηγαίνει στον επίσης υποψήφιο του CHP, Τουντσ Σογιέρ με ένα σαρρωτικό 58%.


Βάσει των αποτελεσμάτων με άνω του 95% των ψήφων να είναι καταμετρημένα στις μεγάλες πόλεις το ΑΚΡ κερδίζει 16 μητροπολιτικούς Δήμους, το CHP 10 ενώ τρεις κερδίζει το φιλοκουρδικό, αριστερό κόμμα HDP.
Ακολουθούν τα αποτελέσματα στις 10 κατά σειρά μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας (πέραν των τριών πρώτων):
Προύσα: ΑΚΡ με 49,6%
Άδανα: CHP με 53,25%
Γκαζιαντέμπ: ΑΚΡ με 53,99%
Κονιά: ΑΚΡ με 7,69%
Αντάλια: CHP με 50,36%
Καϊσερί: ΑΚΡ με 63,4%
Μερσίνη: CHP με 45,3%
Εσκισεχίρ: CHP με 52,26%
Ντιγιάρμπακιρ: ΗDP με 62,96%
Σαμψούντα: ΑΚΡ με 47,51%.