Header Ads

Άσβεστο φιτίλι η Γάζα

Από το πρωί το Σαββάτου εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 250 ρουκέτες από τη Γάζα προς ισραηλινές πόλεις του Νοτίου Ισραήλ και σε ισραηλινούς οικισμούς της μεθορίου, πλήττοντας οικίες, προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματίες. Αντίστοιχα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για 5 νεκρούς, 40 τραυματίες και υλικές ζημιές.

Τουρκική εμπλοκή: Μεταξύ των στόχων που έπληξε η ισραηλινή αεροπορία συγκαταλέγεται και ένα τετραώροφο κτήριο στην πόλη της Γάζας, το οποίο - σύμφωνα με την Τουρκία - στεγάζονταν τα γραφεία ενός τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν, σε απάντηση των τουρκικών κατηγοριών, ότι έχουν πληγεί δύο πολυώροφα κτήρια, από την άλλη όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι σε ένα από αυτά στεγαζόταν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε ισραηλινό πολιτικό επίπεδο: Ακούγονται επικρίσεις από την κοινή γνώμη και τα κοινωνικά δίκτυα κατά της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης Νετανιάχου ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης στη Γάζα. Οι αντιπολιτευτικές φωνές της Δεξιάς τονίζουν το γεγονός ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει το ”πρώτο χέρι” και ότι έχει καταφέρει να εκείνη να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, επιλέγοντας εκείνη την ώρα και τον τρόπο διαμόρφωσης της κατάστασης. Οι αντιπολιτευτικές φωνές της αριστεράς, αντιθέτως, κατηγορούν την διακυβέρνηση Νετανιάχου ότι τα αλλεπάλληλα κύματα έντασης οφείλονται στην στασιμότητα που παρατηρείται εδώ και χρόνια στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, είτε αυτοί εκπροσωπούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή είτε από την Χαμάς.

Για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές, τοποθετήθηκε επί του θέματος ο πρόεδρος του κόμματος ”Γαλανόλευκο”, στρατηγός Μπένι Γκαντς. Σε συνέντευξή του στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση στηλίτευσε την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, επέκρινε την πραγματοποίηση παρασκηνιακών συνομιλιών με την Χαμάς που ουσιαστικά έχουν ως στόχο να χρηματοδοτείται η Χαμάς παράτυπα από το Κατάρ, χωρίς όμως να υπάρχει ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός ασφάλειας στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας. Σε ερώτηση για το τι θα πρότεινε ως λύση, ο κ. Γκαντς είπε ότι θα έπρεπε να εμπλακούν και άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί στη διαδικασία σχηματισμού ενός μηχανισμού ασφάλειας - αποφεύγοντας όμως να ονοματίσει τις χώρες ή τους θεσμούς που ανέφερε. Του ετέθη το ερώτημα μήπως τελικά ήρθε η στιγμή για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ του ”Γαλανόλευκου” και του Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Γκαντς απάντησε ότι το κόμμα του ”πρεσβεύει τις αρχές της ηθικής και προτείνει την αλλαγή της ποιότητας διακυβέρνησης”. Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του ”δεν πρόκειται να βοηθήσει να χτιστεί ένα θεσμικό κρησφύγετο για όσους παρανομούν”, υπονοώντας ότι εφόσον εκκρεμούν οι υπόνοιες για ποινικές ευθύνες του Νετανιάχου, το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ ”Γαλανόλευκου” και Λικούντ αποκλείεται.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου τηρεί απόλυτη σιγή. Την Κυριακή θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο (στην περιορισμένη του σύνθεση, για τη λήψη πολιτικών/στρατιωτικών αποφάσεων) για να ορισθούν την τακτική που θα εφαρμοσθεί, ενώ παράλληλα οι διακομματικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται. Φημολογείται έντονα ότι νέος Υπουργός Άμυνας θα είναι ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, πρόεδρος του δεξιού κόμματος ”Ισραήλ, το Σπίτι μας” - γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον θα υπερκεραστούν οι σημαντικές διαφορές που έχει το κόμμα του με το ραββινικό κατεστημένο που εκφράζουν τα δύο Υπερορθόδοξα κόμματα ”Εβραϊσμός της Βίβλου” και ”Σας”

Επίσης καθορίσθηκαν έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας για τους ισραηλινούς οικισμούς της μεθορίου Ισραήλ-Γάζας, ως επίσης και στις πόλεις Ασκελόν, Ασντόντ, Κιριάτ Γκατ και Κιριάτ Μαλαχί. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις σε ανοικτό χώρο, επιτρέπονται συγκεντρώσεις σε στεγασμένο χώρο για έως 300 άτομα και συνιστάται στους εργαζομένους να μην μεταβούν στον χώρο εργασίας τους εάν χρειάζονται πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να φτάσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας - Η κυπριακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση μέσω του twitter: ”Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Κρίνει ως απολύτως απαράδεκτη την αδιάκριτη στοχοποίηση πολιτών. Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις. και στηρίζει τις σημαντικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εκτόνωση της κατάστασης.”

 

Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος
Από το Blogger.