Header Ads

«Σιωπηλή» κρίση: Αναφορά του ΟΗΕ για την ολέθρια κατάσταση του περιβάλλοντος

Την ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον αναμένεται να υπογραμμίζει εκτενής αναφορά του ΟΗΕ που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Global Assessment του ΟΗΕ θα υπογραμμίζει την εξαιρετικά βλαβερή επίδραση που έχει η ανθρωπότητα στον φυσικό κόσμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως θα δηλώνει ότι είδη εξαφανίζονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ και ότι απαιτείται επειγόντως δράση σε πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή.

Η IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platforom on Biodiversity and Ecosystem Services) πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύοντας πάνω στην 1.800 σελίδων αναφορά. Την τελευταία εβδομάδα, οι συντελεστές της είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους κυβερνήσεων από πάνω από 130 χώρες στο Παρίσι, για να διαμορφώσουν τις τελικές λεπτομέρειες της (πολύ πιο σύντομης) περίληψής της.

Στην έρευνα θα υπογραμμίζεται ο βαθμός στον οποίο η ανθρωπότητα βασίζεται στο περιβάλλον, είτε για τροφή, είτε για καθαρό νερό είτε για απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, που ωθεί την κλιματική αλλαγή. Αναμένεται επίσης να παρουσιάζει λεπτομερώς το πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν τη φύση τα τελευταία 50 χρόνια, και τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν αναληφθεί δράση.

«Θα έλεγα πως η αναφορά πιθανότατα θα ερμηνευτεί ως “Ω, έχουμε μπλέξει”, αλλά υπάρχουν λύσεις» είπε στο BBC ο πρόεδρος του IPBES, καθηγητής Σερ Μπομπ Γουάτσον. «Η αναφορά μας θα μιλά για τον βαθμό στον οποίο χάνουμε βιοποικιλότητα, και τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαμε νε την προστατέψουμε στο μέλλον».

Η μελέτη επίσης θα αναλύει τις επιπτώσεις που έχουν οι αλλαγές στη χρήση του εδάφους στη φύση: Ο αποψίλωση δασών για γεωργική εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, έχουν εκδιώξει πολλά είδη από τους βιοτόπους τους. Επίσης, η υπεραλίευση έχει επιφέρει μεγάλη μείωση των αριθμών των ψαριών στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Στην αναφορά επίσης θα τονίζεται πως η ταχύτητα των εξαφανίσεων αναμένετια να αυξηθεί τις προσεχείς δεκαετίες, ωθώντας πολλά είδη προς την εξαφάνιση.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.