ΟΗΕ: Ο Ασάνζ υποφέρει από «ψυχολογικά βασανιστήρια»
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει υποστεί «ψυχολογικά βασανιστήρια» εξαιτίας μιας εκστρατείας δυσφήμησης σε βάρος του από ΜΜΕ, δικαστές και υψηλόβαθμους πολιτικούς, δήλωσε σήμερα ένας ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που επισκέφθηκε τον Ασάνζ σε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή του Λονδίνου στις 9 Μαΐου, εξέφρασε ανησυχία για τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Ασάνζ και επανέλαβε μια έκκληση να μην εκδοθεί.
Ο Ασάνζ ήταν πολύ άρρωστος χθες για να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης από μια βρετανική φυλακή σε μια ακρόαση για το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο δικηγόρος του Γκάρεθ Πιρς. Βρίσκεται στη νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής.
«Ο κ. Ασάνζ έχει εκ προθέσεως εκτεθεί, για μια περίοδο πολλών χρόνων, σε όλο και πιο σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια», ανέφερε σε μια δήλωση ο Μέλτσερ.
Ο Ελβετός καθηγητής νομικής, που είναι ένας ανεξάρτητος ειδικός, συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στη φυλακή από δύο ιατρικούς εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην εξέταση πιθανών θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αναφέρεται στη δήλωση. Μίλησαν ιδιωτικά με τον Ασάνζ και πραγματοποίησαν μια «ενδελεχή ιατρική εκτίμηση».
«Ήταν προφανές πως η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί σοβαρά από το υπερβολικά εχθρικό και αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί για τόσο πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μέλτσερ.
«Επιπλέον των σωματικών παθήσεων, ο κ. Ασάνζ είχε όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένου του υπερβολικού στρες, της χρόνιας αγχώδους διαταραχής και του έντονου ψυχολογικού τραύματος.»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου από τις βρετανικές αρχές μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.
Ο Αυστραλός, που είναι σήμερα 47 ετών, είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής απελευθέρωσής του και είχε καταφύγει εκεί το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία σχετικά με μια έρευνα για σεξουαλική επίθεση η οποία τέθηκε στη συνέχεια στο αρχείο. Η Σουηδία ξεκίνησε και πάλι την έρευνα στις αρχές Μαΐου. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ, λέγοντας πως δημοσίευσε παράνομα τα ονόματα απόρρητων πηγών και συνωμότησε με και βοήθησε την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για την απόκτηση πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες. Αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ που επισύρουν φυλάκιση πολλών δεκαετιών αν καταδικαστεί.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ασάνζ θα εκτεθεί σε αληθινό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», είπε ο Μέλτσερ.
Ο Ασάνζ ‘κατέλαβε’ τα πρωτοσέλιδα το 2010, όταν τα WikiLeaks δημοσίευσαν ένα απόρρητο βίντεο του στρατού των ΗΠΑ που δείχνει μια επίθεση του 2007 από ελικόπτερα Απάτσι στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.
«Από τότε (το 2010), διεξάγεται μια αδιάκοπη, ασυγκράτητη εκστρατεία δημόσιας διαπόμπευσης και δυσφήμησης σε βάρος του κ. Ασάνζ, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία και, πιο πρόσφατα, στον Ισημερινό», δήλωσε ο Μέλτσερ, υποδεικνύοντας τον Τύπο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μη κατονομαζόμενους υψηλόβαθμους πολιτικούς και δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)