Header Ads

Σκληραίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή.

Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, μετά την ομιλία Σάναχαν, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.

«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βούλησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.

Σημειώνεται πως ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.

O Σάναχαν είχε δηλώσει πως η Κίνα ευθύνεται για μια σειρά αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ασία πυροδοτώντας επιπλέον τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η Κίνα μπορεί και πρέπει να έχει σχέσεις συνεργασίας με την υπόλοιπη περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής του Πεντάγωνου Πάτρικ Σάναχαν. «Αλλά η συμπεριφορά που διαβρώνει την κυριαρχία άλλων χωρών και σπέρνει τη δυσπιστία των κινεζικών προθέσεων πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει στρατιωτικοποιήσει αρκετές νησίδες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που διεκδικούν άλλες χώρες της περιοχής.

Άλλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην περιοχή περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα, η οποία «παραμένει μια εξαιρετική απειλή και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση», όπως ανέφερε ο Σάναχαν.

«Καμία χώρα δεν μπορεί - και δεν πρέπει - να κυριαρχήσει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», είπε. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον από εκείνο που οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να οικοδομήσει μόνη της».

Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προβλέπει δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεντάγωνο «προχωρεί σε μεγάλες επενδύσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε κρίσιμα προγράμματα για μια ασφαλή και σταθερή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», πρόσθεσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την αντιπυραυλική άμυνα, έναν τομέα στον οποίο το Πεκίνο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».

Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποιήσε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή».

Εμπορικός πόλεμος

H Κίνα προειδοποίησε επίσης πως «δεν προτίθεται να υποχωρήσει έναντι των θεμελιωδών αρχών της» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της δημοσίευσης μίας ‘Λευκής Βίβλου’ την επαύριο της έναρξης εφαρμογής της αυξημένης δασμολόγησης σε αμερικανικά προϊόντα.

Έναν μήνα έπειτα από την αποτυχία των διμερών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων στον κόσμο, ο Κινέζος υφυπουργός Πληροφόρησης Γκούο Ουεϊμίν δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία αυτή.

Παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο», ο Γκούο εξέφρασε την άποψη πως ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξανακάνει «μεγάλη την Αμερική», όπως θέλει ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για κάποια πιθανή συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδος G20.

Στη «Λευκή Βίβλο» της, η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ολωσδιόλου αβάσιμες» τις κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που της προσάπτει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά σημειώνει πως «η συνεργασία είναι η μόνο δυνατή επιλογή» για τις δύο χώρες.

Επίσης, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Ουέι Φενγκέ, δήλωσε πως η Huawei δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση, παρόλο που ο ιδρυτής της Ρεν Ζενγκφέι είχε κάνει προηγουμένως στρατιωτική καριέρα.

Ο Φενγκέ τόνισε «η Huawei δεν είναι στρατιωτική εταιρεία. Μην πιστεύετε πως επειδή ο ιδιοκτήτης της υπηρέτησε στον στρατό, τότε και η εταιρεία του ιδρύθηκε για να ανήκει στον στρατό. Αυτό δεν ισχύει, γιατί πολλοί τέτοιου είδους πρώην στρατιωτικοί, μετά τη συνταξιοδότησή τους, έχουν αναλάβει εταιρείες σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.