Header Ads

«Τρίζει» η πυρηνική συμφωνία: To Ιράν ανακοίνωσε πως θα υπερβεί τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα υπερβεί τα συμφωνηθέντα όρια ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού του σε 10 ημέρες- μια κίνηση η οποία πιθανότατα θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον- ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμα χρόνο να διασώσουν τη συμφωνία.

Οι εντάσεις Ιράν- ΗΠΑ επιδεινώνονται μετά τις κατηγορίες από την κυβέρνηση Τραμπ πως η Τεχεράνη πραγματοποίησε τις επιθέσεις της προηγούμενης Πέμπτης εναντίον τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν το αρνείται αυτό.

«Έχουμε τετραπλασιάσει τον ρυθμό εμπλουτισμού και τον αυξήσαμε και άλλο πιο πρόσφατα, έτσι ώστε σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών» είπε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν στην κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμα χρόνος...αν οι ευρωπαϊκές χώρες ενεργήσουν».

«Τα αποθέματα του Ιράν αυξάνονται κάθε μέρα όλο και πιο γρήγορα. Και αν είναι σημαντικό για αυτούς (την Ευρώπη) να σώσουν τη συμφωνία, θα έπρεπε να κάνουν ό,τι μπορούν...μόλις υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τα πράγματα θα επιστρέψουν φυσικά εκεί που ήταν».

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.