Ιαπωνία: Ξεκίνησε το κυνήγι φαλαινών μετά από 30 χρόνια - Στα δίχτυα τα πρώτα κήτη
Ενας μικρός ιαπωνικός στόλος έπιασε τη Δευτέρα τις πρώτες φάλαινες στο πρώτο εμπορικό κυνήγι της Ιαπωνίας μετά από 30 χρόνια απαγόρευσης, με την κίνηση να προκαλεί την παγκόσμια καταδίκη και φόβους για την τύχη των θαλάσσιων κητών.
Εδώ και λίγο καιρό η Ιαπωνία είχε υποστηρίξει πως μόνο λίγα είδη φαλαινών απειλούνται και τον Δεκέμβριο ανακοίνωσ ότι θα εγκατέλειπε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) για να επανέλθει στο κυνήγι των θηριωδών θηλαστικών, μετά από χρόνια εκστρατειών από τους υποστηρικτές της βιομηχανίας και του Πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε.
«Αν είχαμε στη διαθέσιμη μας περισσότερες φάλαινες, θα τις τρώγαμε περισσότερο» δήλωσε ο Σαχίκο Σακάι, 66χρονος ταξιτζής στο Κουσίρο, μια πόλη - λιμάνι στο νησί Χοκάιντο, όπου πέντε φαλαινοθηρικά σκάφη ξεπροδοβίστηκαν νωρίς τη Δευτέρα σε μια σύντομη τελετή.
«Είναι μέρος της κουλτούρας φαγητού της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Σάκαι, προσθέτοντας ότι έτρωγε πολλή φάλαινα ως παιδί. «Ο κόσμος αντιτίθεται στη θανάτωση φαλαινών, αλλά μπορεί κανείς να πεί το ίδιο για πολλά από τα ζώα που εκτρέφονται στη γη και θανατώνονται για να φαγωθούν».
Τα πλοία, τα οποία πρόκειται να συνοδευτούν από πλοίαρια από το νότιο λιμάνι της Σιμονοσέκι, θα περάσουν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού κυνηγώντας ρυγχοφάλαινες και φάλαινες του είδους των ζιφιίδων.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, ένα πλοίο είχε επιστρέψει με μια φάλαινα μήκους περίπου 8 μέτρων. Το πλήρωμά του έβγαλε το θήραμα από το πλοίο και το προσγείωσε στη στεριά για να ζυγιστεί και να σφαγιασθεί.
Ενα άλλο πλοίο έπιασε μια ακόμη φάλαινα, αλλά το σκάφος δεν είχε επιστρέψει και δεν υπήρχαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Αυτή είναι μια σπουδαία μέρα, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος από την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας», δήλωσε ο Γιοσιφούμι Κάι, επικεφαλής της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Ιαπωνικού Φαλαινοθηρίας Μικρού Τύπου. «Ήμασταν σε θέση να πιάσουμε μια υπέροχη φάλαινα», συμπλήρωσε.
Μικρή βιομηχανία
Η Ιαπωνία άρχισε τη φαλαινοθηρία για επιστημονική έρευνα ένα χρόνο μετά την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας του 1986, με σκοπό να συγκεντρώσει αυτό που αποκαλούσε «ζωτικής σημασίας» στοιχεία για τον πληθυσμό, αλλά εγκατέλειψε την εμπορική φαλαινοθηρία το 1988.
Οι επικριτές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα ήταν απλώς μια μεταμφισμένη εμπορική φαλαινοθηρία, αφού το κρέας των ζώων που αλιεύτηκαν στην αποκαλούμενη «επιστημονική» φαλαινοθηρία κατέληξε στα ράφια των καταστημάτων και στα εστιατόρια.
Το φετινό πλαφόν για την εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένων των ρυγχοφαλαινών, των ανταρκτοφαλαινών και των φαλαινών Μπράιντ, είναι 227, δήλωσε η Υπηρεσία Αλιείας. Το όριο αυτό, που θα καθιερωθεί σε ετήσιο επίπεδο, είναι μικρότερo από τις 330 φάλαινες που έπιανε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική μέχρι πρόσφατα.
«Δεν είμαστε καθόλου ενοχλημένοι από αυτό που κάνουμε, είναι φυσικό”, δήλωσε ο Κάι, προσθέτοντας ότι το ποσό των φαλαινών που η Ιαπωνία σχεδιάζει να κυνηγήσει δεν θα αποτελούσε απειλή για τον πληθυσμό τους.
Οι περιβαλλοντολόγοι ανέφεραν ότι η εκκίνηση του προγράμματος αυτού μετατέθηκε για μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των μεγάλων οικονομιών της G20 που φιλοξένησε η Ιαπωνία, αλλά οι υποστηρικτές της φαλαινοθηρίας το αρνούνται αυτό.
«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την προστασία φαλαινών παγκοσμίως», δήλωσε η Νίκολα Μπενυόν της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Κοινωνίας.
Η φαλαινοθηρία είναι μια μικρή βιομηχανία στην Ιαπωνία. Η φάλαινα αποτελεί περίπου το 0,1% του συνόλου του κρέατος που καταναλώνεται ετησίως, ενώ περίπου 300 άτομα συνδέονται άμεσα με τη φαλαινοθηρία.
Οι ετήσιοι εφοδιασμοί της Ιαπωνίας ανέρχονται σε περίπου 4.000 - 5.000 τόνους, ήτοι 40 - 50 γραμμάρια για κάθε πολίτη, όσο περίπου το βάρος μισού μήλου. Ακόμα και υποστηρικτές της φαλαινοθηρίας λένε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να αυξηθεί η ζήτηση.
Πηγή: Reuters