Παρουσία του Μητσοτάκη το σημερινό μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι
Λίγη ώρα μετά το τέλος της δευτερολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, το Μαξίμου ανακοίνωνε ότι ο πρωθυπουργός θα παραστεί το πρωί της Τρίτης (23/7) στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.
Από την τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πόση βαρύτητα δίνει στην εθνική καταστροφή που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο στην ανατολική Αττική. Με το μεγάλο μέρος που αφιέρωσε στην ομιλία του και τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής, έστειλε δύο μηνύματα. Πρώτον, ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον πολίτη. Και δεύτερον, για τον συμβολισμό που έχει η εθνική τραγωδία στο Μάτι.
“Επέλεξα να κλείσω την ομιλία μου όχι με γενικές διακηρύξεις όπως συνηθίζεται, αλλά μιλώντας για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μιλώντας για το Μάτι, γιατί ακριβώς αυτό συμβολίζει το δρόμο της ανόρθωσης με τη συμμετοχή όλων μας βάσει ενός μελετημένου σχεδίου. Αυτός είναι ο δρόμος που καλείται σήμερα να ακολουθήσει η Ελλάδα. Με μια Κυβέρνηση σε ρόλο καταλύτη που θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά και δυναμικά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Η χώρα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία τεράστια πρόκληση: Να υπερβεί ξεπερασμένες δοξασίες και να ενωθεί σε ένα μεγάλο ρεύμα Δημοκρατίας, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού” ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Μάτι, οι οποίες επιγραμματικά είναι:
-Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.
-Άμεσος καθαρισμός ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Αυτό θα γίνει από κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
-Συγκροτείται μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν εθελοντές της τοπικής κοινωνίας και εκπρόσωποι φορέων του Δημοσίου. Αποστολή αυτού του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.
-Οι κάτοικοι της περιοχής θα υποδείξουν που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα των δωρητών. Περίπου 31 εκατ. ευρώ έχουν μείνει αναξιοποίητα.
-Μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας ώστε οι πληγέντες με βαριά εγκαύματα να μην έχουν μόνο πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή η οποία δεν καλυπτόταν από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
-Ανάθεση στο Τ.Ε.Ε. της χάραξης κατά προτεραιότητα ενός νέου πρότυπου Σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.
“Όχι στο αναμάσημα ιδεολογικών αντιπαραθέσεων περασμένων αιώνων”
Ένα άλλο μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη δευτερολογία του, είχε σχέση με τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τις πολιτικές “ταυτότητες”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει περάσει η εποχή των ταξικών πολιτικών και η κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά. “ Η ισχυρή ανάπτυξη είναι αυτή που αναδεικνύεται ως το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ λίγο αργότερα συμπλήρωσε: “Και σε όσους σπεύδουν να αναμασούν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περασμένων αιώνων συνιστώ προσοχή. Κινδυνεύει ο λόγος τους να αντηχεί ως ηχώ από μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Κινδυνεύουν να μην τους ακούει πια κανένας. Δεν είμαστε εμείς μπροστά από την εποχή μας όταν μιλάμε για την τεχνολογική επανάσταση, για κλιματική αλλαγή, απλά κάποιοι άλλοι έμειναν πίσω και δεν το έχουν καταλάβει.”
“Δεν θα αφήσω ούτε μέρα να πάει χαμένη”
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε βέβαια στα πρώτα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση του και τα νομοσχέδια που έρχονται άμεσα στη Βουλή, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίζεται ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα ενώ ο στόχος είναι 10 νομοσχέδια να γίνουν νόμοι του κράτους μέχρι το τέλος του έτους. Τα πρώτα τρία, είναι τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και την αποκατάσταση της ομαλής διοίκησης των δήμων που θα κατατεθούν στο Εθνικό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων 10 ημερών και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Και στο τελευταίο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια. Επίσης ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα 5 εμβληματικά έργα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και που τα είχε ανακοινώσει την πρώτη μέρα της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων:
-Την ενοποίηση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ιστορική Αρχιτεκτονική Σχολή.
-Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε πρότυπο άλσος και την ανέγερση νέων φυλακών σε έκταση εντός Αττικής, κοντά σε κεντρικούς δρόμους.
-Την αξιοποίηση των πρώην ανακτόρων του Τατοΐου ως ενός χώρου πολιτισμού, τουρισμού και άθλησης.
-Τη μεταμόρφωση των παλαιών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας σε πάρκο πρασίνου, αλλά και καινοτομίας.
-Τη συνολική αναβάθμιση της Δ.Ε.Θ. και της γύρω έκτασης, ώστε η Θεσσαλονίκη γίνει εμπορικό και πολιτιστικό οικονομικό κέντρο ολόκληρο το χρόνο.