Header Ads

Πώς θα έπρεπε να διαχειριστούμε μια επαφή με εξωγήινους; Επιστήμονες ρωτούν το κοινό

Μια επαναστατική ιδέα είχαν επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα μιας πιθανής πρώτης επαφής με εξωγήινο πολιτισμό: Να ζητήσουν την άποψη του κοινού σχετικά με το τι θα έπρεπε να γίνει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, μέλη του UK Seti Research Network (UKSRN) εκκίνησαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με την επαφή με εξωγήινους, στο πλαίσιο της θερινής επιστημονικής έκθεσης της Royal Society.

Οι απόψεις που θα συγκεντρωθούν προορίζονται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό της δημιουργίας ενός διεθνούς πρωτοκόλλου το οποίο θα θέτει κανόνες ως προς το πώς οι διάφοροι οργανισμοί και φορείς θα έπρεπε να διαμοιράζονται νέα περί εντοπισμών σημάτων, ερμηνείας τους και- επίσης σημαντικό- περί του διλήμματος εάν η ανθρωπότητα θα έπρεπε να απαντήσει ή όχι.

«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία στο διεθνές δίκαιο σχετικά με το πώς θα έπρεπε να απαντήσουμε σε σήμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό» είπε ο Μάρτιν Ντόμινικ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους επιστήμονες».

Πέρα από την αποστολή διαστημοπλοίων σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση πολύπλοκων ραδιοσημάτων από το εξώτερο διάστημα, με τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου. Τον περασμένο μήνα, αστρονόμοι του προγράμματος Breakthrough Listen ανακοίνωσαν πως δεν βρήκαν τίποτα κατά την εξέταση άνω των 1.000 αστρικών συστημάτων σε απόσταση 160 ετών φωτός από τη Γη.

Ωστόσο, ο Ντόμινικ υποδεικνύει πως, με 300 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας και μόνο, το Breakthrough Listen καλά καλά δεν έχει αρχίσει τον ηράκλειο άθλο της αναζήτησης ζωής σε άλλους κόσμους. «Εάν υπήρχαν δεκάδες πεντάκις εκατομμύρια πολιτισμοί σαν τον δικό μας στον Γαλαξία, το πρόγραμμα Breakthrough Listen και πάλι δεν θα είχε ακούσει τίποτα» σημείωσε σχετικά.

 

 

Ο Τζον Έλιοτ, ειδικός intelligence engineering στο Πανεπιστήμιο Λιντς- Μπέκετ, είπε ότι η παγκόσμια κοινότητα Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) θα ανακοίνωνε άμεσα τον εντοπισμό οποιουδήποτε θεωρούμενου ως αυθεντικού εξωγήινου σήματος. Ωστόσο, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θα πυροδοτούσε μια «θύελλα» fake news και θεωριών συνωμοσίας, με αποτέλεσμα πλήρη σύγχυση σχετικά με το τι συνέβαινε στα αλήθεια.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι επιστήμονες θα μπορούσαν να καταλήξουν γρήγορα σε συμπέρασμα για το αν ένα σήμα είναι αρκετά πολύπλοκο ώστε να προέρχεται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, ίσως να χρειάζονταν εβδομάδες ή μήνες για να γίνει κατανοητό- και αν. Κάποιο σήμα θα μπορούσε εύκολα να είναι ηλεκτρομαγνητικός «θόρυβος» από εξοπλισμό ή απόσπασμα από κάποια γήινη εκπομπή που βγήκε στο Διάστημα.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ύπαρξη μιας Στήλης της Ροζέττας ή κάποιου άλλου μεγάλου βοηθήματος στην ερμηνεία, για ένα τέτοιο σήμα. Θα μπορούσε να είναι εικόνα ή απλά κάποιο “σκουπίδι”» είπε ο Έλιοτ. «Θα χρειαστεί χρόνος για να το κατανοήσουμε και αν αυτό καθυστερήσει για πολύ και δεν υπάρχει κάτι νέο για να πούμε, το κενό της πληροφορίας γεμίζει με εικασίες...οι φήμες και οι εικασίες θα αναλάβουν».

Η έρευνα επίσης θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες, καθώς και το τι θα έπρεπε να γίνει εάν θεωρηθεί πως το...ευγενικό θα ήταν η ανθρωπότητα να απαντήσει σε ένα μήνυμα από τα άστρα: Υπενθυμίζεται πως ο εκλιπών Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει πως η ανθρωπότητα καλύτερα να μην «ενημέρωνε» άλλους πολιτισμούς περί ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας (αν και άλλοι επιστήμονες διαφωνούν).

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.