Ρώμη: Κόπολα, Κουαρόν, Ριβς και Αιρον στηρίζουν τον κινηματογράφο Cinema America
Οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αλφόνσο Κουαρόν, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Κιάνου Ριβς, Ρίτσαρντ Γκιρ και Σπάικ Λι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ομάδα του Cinema America στη Ρώμη που έγινε πρόσφατα στόχος επίθεσης ακροδεξιών.
Τέσσερις νεαροί άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από επίθεση υποστηρικτών της άκρας δεξιάς μετά από υπαίθρια προβολή της ταινίας «Ακρότητες» (The First Reformed) του Πολ Σρέιντερ στις 16 Ιουνίου που διοργανώθηκε από την κολεκτίβα Cinema America.
Η ιστορική κινηματογραφική αίθουσα στη συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης, Cinema America κατελήφθη το 2012 από την ομάδα φοιτητών και κατοίκων της πόλης, οι οποίοι οργανώνουν προβολές ταινιών.
Η αστυνομία έκανε ελέγχους σε σπίτια υπόπτων για τις επιθέσεις και ανακάλυψε ότι δύο από τους δράστες είναι μέλη του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Blocco Studentesco.
Κινηματογραφικοί αστέρες με κοινή επιστολή τους, την οποία δημοσίευσαν στο Facebook εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διαχειριστές του Cinema America.
«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στους νέους και τις νέες που δέχθηκαν επίθεση από φασίστες στη Ρώμη, όχι μόνο για την εμπειρία του Cinema America, αλλά και για όλους εκείνους τους νέους που δημιουργούν διάλογο μεταξύ του κόσμου της τέχνης και των ανθρώπων», αναφέρουν στην επιστολή οι εκπρόσωποι του Χόλιγουντ.
«Είναι απαράδεκτο να υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να επιβάλει την άποψή του με τη χρήση βίας. Δεν μπορείτε να δεχτείτε ένα τέτοιο πλήγμα, όχι μόνο στον κόσμο του κινηματογράφου και της τέχνης, αλλά στον κόσμο γενικότερα», προσθέτουν.
Οι Γουίλεμ Νταφόε, Στίβεν Φρίαρς, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, Τζέρεμι Άιρονς, Κώστας Γαβράς, Άμος Γκιτάι, υπογράφουν μεταξύ άλλων την επιστολή.
Το Cinema America δεν είναι επίσημα πολιτικός οργανισμός και λαμβάνει οικονομική υποστήριξη τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από το κράτος, καθώς και από χορηγούς όπως η αεροπορική εταιρεία Alitalia. Ωστόσο τα μέλη της ομάδας - τα οποία είναι σχεδόν όλα 20 έως 30 ετών εκφράζουν ανοιχτά τα αντιφασιστικά συναισθήματά τους, με σήμα κατατεθέν τα μπορντό T-shirts τους. Ένα t-shirt ήταν ο λόγος της επίθεσης που δέχθηκαν τα μέλη του Cinema America.
Μία από τις ιδιαιτερότητες της εμπειρίας μας είναι ότι κάθε φορά που συμβαίνουν κάποια αρνητικά πράγματα, απαντάμε πάντα με θετικό τρόπο, δήλωσε ο Βαλέριο Καρότσι ιδρυτής της κολεκτίβας σε συνέντευξή του στο Indie Wire.
Ο Καρότσι και οι συνομήλικοί του συγκέντρωσαν την προσοχή όταν κατέλαβαν τον ιστορικό κινηματογράφο Cinema America το 2017 για να εμποδίσουν την κατεδάφισή του και την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών. Από τότε η ομάδα έχει διευρύνει τις φιλοδοξίες της και ελπίζει να ανοίξει ξανά το Cinema Troisi, 300 θέσεων για λειτουργία όλο τον χρόνο.
«Νομίζουμε ότι έχουν φοβηθεί, επειδή έχουν δει ότι μπορούμε να μπορούμε να διατρέχουμε τις κουλτούρες στα δεξιά και στα αριστερά μιλώντας στους ανθρώπους μέσω της τέχνης», υπογράμμισε.
«Υπάρχει μια πολιτική διάσταση επειδή, όταν προβάλλουμε τις ταινίες, δημιουργούμε γεγονότα. Έχουμε συζητήσεις με το κοινό για θέματα όπως ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, ο μη αποκλεισμός και η μεταναστευτική κρίση», εξήγησε.
Στο πρόγραμμα των προβολών που πραγματοποιούνται σε τρεις υπαίθριους χώρους στη Ρώμη συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη ταινιών, από το «Star Wars» έως αφιέρωμα στον Κορεάτη σκηνοθέτη Kim Ki-duk. «Χρησιμοποιούμε απλά την τέχνη του κινηματογράφου για να κάνουμε μια πολιτική δήλωση για ένα θετικό μέλλον για τη Ρώμη, επειδή οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι, συναντώνται στους δρόμους και συγκεντρώνονται για να μοιραστούν αυτή την εμπειρία», είπε ο Βαλέριο Καρότσι.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)