Header Ads

Ο «θάνατος» του Ερντογάν, τα fake news και η αρχαία εβραϊκή προφητεία

Οι Οθωμανοί είχαν την τάση για μερικές ημέρες να κρατούν μυστικό το θάνατο του σουλτάνου προκειμένου να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν. Αυτός ήταν ο ένας λόγος. Ο δεύτερος λόγος της μυστικοπάθειας είχε να κάνει με την προσπάθεια ο στενός κύκλος γύρω από τον ανώτατο ηγέτη να διατηρήσει την ισορροπία. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακόμη και πριν την Άλωση της Πόλης, οι περισσότεροι αρχηγοί των Οθωμανών δεν πέθαιναν ειρηνικά αλλά αποδημούσαν κάτω από περίεργες συνθήκες δηλητηριασμένοι πολλές φορές από τα παιδιά ή τους συγγενείς τους. Ταυτόχρονα, αν μελετήσουμε με προσοχή το διάστημα από την ημερομηνία θανάτου τους ενός σουλτάνου μέχρι την ανακοίνωση του νέου, θα δούμε ότι υπάρχει ένα κενό, το οποίο οφειλόταν στις αντιδικίες για το ποιος θα γινόταν τελικά σουλτάνος. Ο ιστορικός Ντόναλντ Κουάτερτ στο βιβλίο του με τίτλο Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, το ονομάζει επιβίωση του καταλληλότερου, και όχι του μεγαλύτερου γιου, καθώς όταν ο σουλτάνος πέθαινε, οι γιοι του έπρεπε να μονομαχήσουν μεταξύ τους ώσπου να αναδειχθεί νικητής.Κάποιες φορές η μονομαχία δεν ήταν και τόσο έντιμη στην προσπάθεια της αναρρίχησης στο σουλτανικό θώκο. Προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία ή ο στραγγαλισμός των νεαρών διαδόχων, οι άνθρωποι γύρω από τον σουλτάνο που απεβίωνε κρατούσαν για ένα μικρό διάστημα μυστικό το θάνατό του.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν στην περίπτωση Ερντογάν τον οποίον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέθαναν χθες το βράδυ. Απλά τα αναφέρουμε για καθαρά ιστορικούς λόγους. Η αλήθεια είναι πως οι φήμες για το θάνατο του Ερντογάν ξεκίνησαν σιγά σιγά από την Κυριακή σε αραβικά και κουρδικά κοινωνικά δίκτυα με πληροφορίες να αναφέρουν πως μέρος στην διασπορά τους πήραν και ρωσικά προφίλ (άραγε τυχαία ή ηθελημένα;) 

 

 

Οι φήμες ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να πεθαίνει από καρδιακή προσβολή με τους γιατρούς να παλεύουν να τον σώσουν, όπως αναφέρθηκε στο Alraees News (http://www.alraeesnews.com/31819). Τις φήμες διέψευσε κατηγορηματικά η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται και προεδρική πηγή. «Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση. Τα σενάρια περί απώλειας του «Σουλτάνου» φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στην εβραϊκή γλώσσα στη Wikipedia, όπου έβαλαν ημερομηνία για το θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε αστραπιαία μέσω των social media.

Πιο συγκεκριμένα όμως όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Ιουλίου όταν η σελίδα Breaking Israel News ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ πως σύμφωνα με μια αρχαία εβραϊκή προφητεία, η σεληνιακή έκλειψη που συνέβη την προηγούμενη Τρίτη 16 Ιουλίου στον εβραϊκό μήνα Tammuz, θα έφερνε το θάνατο ενός Σουλτάνου.

Η προφητεία βέβαια έχει τη σημασία της αν δεχτούμε ότι ο πρόθυμος πατροκτόνος εμφανίζεται το άλλοτε αγαπημένο παιδί του Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν, ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας που μοιάζει να απειλεί τον Ερντογάν από τα δεξιά.

Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο του δημοσιογράφου Στέφαν Σταρ, ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής, στην εφημερίδα The Arab Weekly και τίτλο:Is Ali Babacan the man to finally take on Erdogan?

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στην αντιπαράθεση Ερντογάν Μπαμπατζάν, το σίγουρο είναι πως στο ενδιάμεσο θα δούμε τον Τούρκο πρόεδρο να επιτίθεται στους Κούρδους κατά την πάγια τακτική του.

 

Πρώτη δημοσίευση στο Geopolitics and Daily News

Γιώτα Χουλιάρα
Από το Blogger.