Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Θα μπορούσε ο Μπόρις Τζόνσον να είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου; Θα μπορούσε σύμφωνα με αρκετά ξένα μέσα, μεταξύ των οποίων και το CNN.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα με σκωπτικό τρόπο, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να ξέρετε ότι αγαπά τη χώρα του. Συγκεκριμένα, θέλει να ξέρετε ότι αγαπά τις τέσσερις επικράτειες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Δυστυχώς για τον Τζόνσον, αυτή η αγάπη δεν είναι αμοιβαία παντού.
Και αυτό φάνηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στις τέσσερις περιφέρειες, όπου τον υποδέχτηκαν με διαδηλώσεις. Όπως φαίνεται αρκετοί δεν συμμερίζονται την προσέγγισή του «πράξε ή πέθανε» όσον αφορά στο Brexit και την απειλή του ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «με ή χωρίς συμφωνία».
Στη Σκωτία, δέχτηκε τα γιουχαρίσματα των υποστηρικτών της ανεξαρτητοποίησης και των φιλοευρωπαϊστών. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει πει ότι ο Τζόνσον δεν είχε τα «κότσια» να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους της Σκωτίας.
Στην Ουαλία, επικρίθηκε ότι δεν είχε σχέδιο για να αποτρέψει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ειδικά για τους Ουαλούς αγρότες.
Και στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα αντιμετωπίσει τις πιο σοβαρές συνέπειες από μια έξοδο χωρίς συμφωνία - σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία και την τρομακτική πραγματικότητα της επιστροφής στις σκοτεινές μέρες της σεκταριστικής βίας - τον Τζόνσον υποδέχτηκαν διαδηλωτές με πανό που έγραφαν «το Brexit σημαίνει σύνορα».
Μπορεί να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο;
«Δεν θα ήταν καθόλου έκπληξη εάν η μη συμφωνία μελετηθεί στο μέλλον από τους ιστορικούς ως το γεγονός που οδήγησε στην διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει ο Ρομπ Φορντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Φορντ εξηγεί ότι η ισχυρότερη υποστήριξη του Brexit προέρχεται από εθνικιστές ψηφοφόρους της Αγγλίας, που δεν ενδιαφέρονται πολύ για αυτή την ένωση. «Δεν την θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική και όταν την βλέπουν σαν εμπόδιο του Brexit, θα το δουν σαν κάτι που μπορούν να πετάξουν έξω από το λεωφορείο».
Έτσι, στην Αγγλία, την πιο ισχυρή περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου, το Brexit σημαίνει περισσότερο «πρώτη η Αγγλία / πρώτη η Βρετανία». και εδώ είναι που γίνονται τα πράγματα ενδιαφέροντα.
Οι πιο σκληροπυρηνικοί Ιρλανδοί, θα ήθελαν τελικά να δουν τη Βόρεια Ιρλανδία μία επανένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία. Μια πρόσφατη έρευνα της Βόρειας Ιρλανδίας Life and Times επιβεβαίωσε ότι, στο πλαίσιο της Brexit, οι άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Ιρλανδοί εξακολουθούν να είναι υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας, ενώ όσοι αισθάνονται περισσότεροι Βρετανοί έχουν σκληρύνει την αντίθεση τους προς την ενοποίηση.
Με αλλά λόγια, «οι άνθρωποι που είναι ήδη υπέρ μίας ενιαίας Ιρλανδίας, λένε ότι το Brexit τους κάνει ολοένα και περισσότερο υπέρ του, ενώ όσοι ήδη αντιτίθενται στην ένωση της Ιρλανδίας, λένε ότι ο Brexit τους κάνει να αντιταχθούν», εξηγεί η Κέιτι Χέιγουόρντ, μέλος του «think tank UK», γιά μία διαφορετική Ευρώπη.
Η Σκωτία είχε κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το 2014. Με 55% αποφάσισε να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε έγινε το Brexit και το 62% ζήτησε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση. Βλέπωντας όμως τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για σκληρό Brexit, αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται γιατί οι Σκωτσέζοι εθνικιστές αισθάνονται αισιόδοξοι για ένα δεύτερο δημοψήφισμα γύρω από την ανεξαρτησία της χώρας.
Η εικόνα είναι ελαφρώς διαφορετική στην Ουαλία, η οποία ψήφισε για να εγκαταλείψει την ΕΕ και δεν έχει ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας.
Αλλά αυτό που έχει η Ουαλία είναι ένα ισχυρό εθνικιστικό κίνημα, που αντιπαθεί ιστορικά το Συντηρητικό Κόμμα και αποδοκιμάζει τη ρητορική του Τζόνσον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον εδώ, είναι να αποξενώσει τους ψηφοφόρους αυτούς και να παραδώσει περισσότερες βουλευτικές έδρες στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε τελικά να καθοριστεί από μια μάχη μεταξύ των εθνικιστικών κινημάτων. Φαίνεται μάλλον απίθανο ότι η πολιτική του Johnson «πράξε ή πέθανε», μπορεί να εξομαλυνθεί και στις τέσσερις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθεί το Brexit.
Αν μάλιστα προέκυπτε νέα εκλογική αναμέτρηση, κάτι που οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν να γίνει, τότε η προσφυγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να μην είναι και η πιο σοφή ενέργεια.
Πηγή: CNN.com