ΟΗΕ- Σύνοδος για το κλίμα: 500 εκατ. δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών
Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο που οργανώθηκε τη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, επέτρεψε την αποδέσμευση άλλων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των τροπικών δασών, απουσία της Βραζιλίας, του «ελέφαντα στο δωμάτιο», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International ανακοίνωσαν προγράμματα βοήθειας, με την οικονομική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία (δεσμεύτηκε να χορηγήσει 250 εκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (100 εκατομμύρια).
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει ποσό ύψους έως και 190 εκατομμυρίων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ η Conservation International θα συμμετάσχει με 20 εκατομμύρια.
Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών, την προώθηση των παραδοσιακών μεθόδων διαφύλαξης και της διασυνοριακής συνεργασίας.
Αιφνίδια ολιγόλεπτη εμφάνιση του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αιφνιδίως στη σύνοδο, στην οποία δεν προβλεπόταν να συμμετάσχει. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν ανέβηκε στο βήμα, κάθισε για λίγα λεπτά στην αίθουσα, άκουσε και χειροκρότησε την ομιλία του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Περίπου 60 ξένοι ηγέτες συμμετέχουν σε αυτή τη σύνοδο με σκοπό να δώσουν μια νέα ώθηση στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μεταξύ αυτών ο Εμανουέλ Μακρόν που μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα είχαν αυτήν την ιδέα. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και της Βολιβίας Εβο Μοράλες.
Η Βραζιλία δεν έστειλε κανέναν εκπρόσωπο, μποϊκοτάροντας τη σύνοδο, μολονότι της ανήκουν τα δύο τρίτα του δάσους του Αμαζονίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε ειρωνικά για την απουσία αυτή, τείνοντας ωστόσο το χέρι στη Βραζιλία. «Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Ο πρώτος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον, αυτός που δεν είναι εδώ, η Βραζιλία! Ολος ο κόσμος αναρωτιέται, πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τη Βραζιλία; Η Βραζιλία είναι καλοδεχούμενη, όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της», είπε. Ενας άλλος «κίνδυνος», όπως είπε ο Μακρόν, είναι «η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα» και να διαπιστώσουν μετά από έξι μήνες ή έναν χρόνο ότι οι πόροι δεν έφτασαν τελικά στον τοπικό πληθυσμό.
Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ώστε όταν διεξαχθεί η σύνοδος COP25 στη Χιλή, τον Δεκέμβριο, να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των πρώτων προγραμμάτων.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μου κλέψατε τα όνειρά μου»
Με μια παθιασμένη ομιλία, η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου. Οργισμένη η 16χρονη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
«Ολα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.
«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας».
«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».
Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.
«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε.
«Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ».
«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.
Πηγή: ΑΠΕ