Κινήσεις Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχαν αρπαχτεί από τον κόμη του Έλγιν τον 19ο αιώνα και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, εντείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Μιλώντας στον Observer, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως προτίθεται να επιτρέψει να παρουσιαστούν σε έκθεση στο Λονδίνο αρχαιολογικοί θησαυροί οι οποίοι δεν έχουν αποσταλεί ποτέ στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών.
«Επιθυμία και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να ταξιδέψει στον κόσμο η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, και κάνοντας αυτό να επικοινωνήσουμε τη μεγάλη και ουσιώδη συμβολή της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021 (για τους δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση) θα προτείνω στον Μπόρις (Τζόνσον): Ως μια πρώτη κίνηση, δανείστε μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και θα σας στείλω πολύ σημαντικά αντικείμενα που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ακρόπολης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας πως, υπό αυτή την έννοια, δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο πως «αν θέλετε πραγματικά να δείτε το μνημείο στην ολότητά του, πρέπει να δείτε αυτά που αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα στον χώρο τους...είναι θέμα ενοποίησης του μνημείου».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει: «Δεν πιστεύω ότι η Βρετανία θα έπρεπε να συνεχίσει να δίνει μια μάχη που είναι χαμένη. Στο κάτω κάτω της γραφής, η πίεση για αυτό το θέμα θα αυξάνεται» πρόσθεσε.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γαλλία είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση για επιστροφή εκθεμάτων του Λούβρου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι- με τη γαλλική πλευρά να υπόσχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής, με αντάλλαγμα τον δανεισμό χάλκινων αγαλμάτων στο Λούβρο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. «Ως μέρος της ιδέας της προβολής της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα» είπε ο πρωθυπουργός. «Αν συμβεί αυτό, και νομίζω ότι θα συμβεί, θα είναι μια πρώτη μικρή “ρωγμή”».