Οι Ιρακινοί πεθαίνουν ζητώντας αλλαγή καθεστώτος - Τουλάχιστον 14 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες τη Δευτέρα
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 865 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, στο Ιράκ, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τρεις διαδηλωτές στη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, δήλωσαν ιατρικές πηγές.
Οι Ιρακινοί ήταν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χθες Δευτέρα στους δρόμους στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος διαμαρτυριών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι και της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον τουλάχιστον 250 άνθρωποι.
Χθες οι Ιρακινοί αψήφησαν ξανά τη νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Βαγδάτη, αφού νωρίτερα φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας και πολλών άλλων σιιτικών πόλεων στο νότο ζητώντας «την πτώση του καθεστώτος», αλλά και δουλειές για τους νέους, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας.
Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης το βράδυ.
Ο στρατός, που έχει απειλήσει με «αυστηρές κυρώσεις» τους δημόσιους υπαλλήλους και τους φοιτητές που δεν θα παρουσιαστούν στις εργασίες τους ή στα μαθήματά τους κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα ως τις έξι το πρωί για ανθρώπους και οχήματα στη δεύτερη πιο πολυπληθή πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου.
Κόρνες και μουσική
Όμως στη διάρκεια της νύκτας τεράστια μποτιλιαρίσματα δημιουργήθηκαν στη Βαγδάτη με μια συναυλία από κόρνες και μουσική από μεγάφωνα να ηχεί στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.
Σε πολλές επαρχίες του νότου δημόσιοι υπάλληλοι, συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες, ενώ το συνδικάτο των καθηγητών ανακοίνωσε «τέσσερις ημέρες γενικής απεργία» και των δικηγόρων μία εβδομάδα.
Παρά την παρουσία μελών της αστυνομίας αντιμετώπισης ταραχών γύρω από τα πανεπιστήμια και την έκκληση του υπουργού Ανώτατης Παιδείας Κουσάι αλ Σουχέιλ «να μείνουν τα πανεπιστήμια» έξω από τις κινητοποιήσεις, μαθητές και φοιτητές εντάχθηκαν στις τάξεις των διαδηλωτών στην Ταχρίρ, η οποία πλέον είναι γεμάτη σκηνές και περίπτερα για την πώληση τροφίμων και ειδών προστασίας από τα δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας.
Στη Ντιουανίγια του νότιου Ιράκ καθηγητές και φοιτητές ξεκίνησαν «καθιστική διαμαρτυρία δέκα ημερών». Τα περισσότερα συνδικάτα έχουν ενταχθεί το κίνημα διαμαρτυρίας και απεργοί εμποδίζουν την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες.
Το πλήθος φώναζε: «όχι σχολείο, όχι δουλειά μέχρι να πέσει το καθεστώς», αλλά και «Ιράν, έξω».
Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν και στις πόλεις Κουτ, Νασιρίγια, Χίλα, Βασόρα και Σαμάουα.
Για τους διαδηλωτές το σύστημα που υιοθετήθηκε μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003 έχει φτάσει στα όριά του.
Σε διάστημα 16 ετών το περίπλοκο σύστημα διανομής των αξιωμάτων βάσει της εθνότητας και του δόγματος απλώς ενισχύει το πελατειακό κράτος μιας πολιτικής τάξης που παραμένει απαράλλακτη και δεν αφήνει χώρο για τους νέους, ένας στους τέσσερις από τους οποίους είναι άνεργο.
Οι διαδηλωτές ζητούν νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που ψηφίστηκε το 2005 υπό αμερικανική εποπτεία, και «τα μεγάλα ψάρια» της διαφθοράς να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εξαφανιστεί και εκπροσωπούν το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.
Καθιστική διαμαρτυρία και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο
Χθες το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των μπόνους για το σύνολο των αξιωματούχων του Ιράκ, όμως παραμένει διαιρεμένο.
Τέσσερις βουλευτές έχουν παραιτηθεί, ενώ οι πενήντα βουλευτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ ξεκίνησαν το Σάββατο καθιστική διαμαρτυρία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές και ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση.
Πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός του Άμπντελ Μάχντι, που βασιζόταν στους βουλευτές του Σαντρ και αυτούς της ισχυρής, σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σάαμπι, έχει διαλυθεί.
(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)