Σύγκλιση θέσεων ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την ψήφο των απόδημων
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εντάσσουν στο Σύνταγμα τις προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και την λογική του ΜέΡΑ25, που επίσης θέτει όρους. Με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να σχηματιστεί μία «αρνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία» άνω των 100 εδρών που θα μπλοκάρει την άνευ όρων απόδοση ψήφου στους εκτός της επικράτειας πολίτες (ΣΥΡΙΖΑ 85 βουλευτές, ΚΚΕ 15 βουλευτές, ΜέΡΑ25 9 βουλευτές).
Υπενθυμίζεται ότι βάση του Συντάγματος (άρθρο 51) ο νόμος για την ψήφο των εκτός επικρατείας πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή με 200 ψήφους, αλλιώς δεν ισχύει καθόλου – δεν ακολουθείται, δηλαδή, το μοντέλο του εκλογικού νόμου που στην περίπτωση δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους ισχύει από τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία την Παρασκευή, είναι να επιδιωχθεί σύνθεση με τις θέσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι αυτά τα δύο κόμματα «δεν αποσκοπούν σε μικροπολιτικά παιχνίδια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».
Γιατί πρέπει να «συνταγματοποιηθεί» η ψήφος εξωτερικού
Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Την θέση αυτή διατύπωσε και το ΚΚΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Αντίθετα οι προτάσεις Θεοδωρικάκου δεν λένε τίποτα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η όποια νομοθετική ρύθμιση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, είναι ο εξής: αν δεν προβλεφθούν προϋποθέσεις στο Σύνταγμα, ενδέχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνονται στο νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλους τους εκτός επικράτειας χωρίς καμία προϋπόθεση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για άλλα κόμματα, σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος με αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ισχύει το «δίκαιο του αίματος» - δηλαδή αποκτά ιθαγένεια, άρα και διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου, όποιος μπορεί με μία απλή διαπιστωτική πράξη να αποδείξει ότι κατάγεται από Έλληνες.
«Στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα», λένε δεικτικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπονοώντας ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να εγγραφούν εκατομμύρια κάτοικοι του εξωτερικού.
Πάνω από 4 εκατ. οι εκλογείς εξωτερικού
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έλυσε το «μυστήριο» πόσοι είναι οι εκτός Ελλάδος εκλογείς. Επικαλέσθηκε εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης σε υπόθεση που εξετάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση πριν από την κρίση υπολόγιζε σε 3.700.000 τους εκλογείς! Αν σε αυτούς προστεθούν οι 500.000 – 1.000.000 που μετανάστευσαν από το 2010 και μετά ο αριθμός κινείται στην περιοχή των 4.500.000. Επισημαίνεται ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν 5.769.542 εκλογείς (οι εγγεγραμμένοι είναι 9.962.261).
Οχι στην επιστολική ψήφο
Οσον αφορά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου που εστάλη στα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «βάζει από την πίσω πόρτα» το θέμα της επιστολικής ψήφου που έχει αποσύρει με δημόσια δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει αντίθετους και το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Συγκεκριμένα η πρόταση Θεοδωρικάκου παρέχει επιστολική ψήφο για «όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν παντελώς αόριστο αυτό τον όρο και δεν το αποδέχονται. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τους όρους ια το ενεργό ΑΦΜ, τα 30 έτη ως περίοδο απουσίας από τη χώρα, την απόδειξη σχέσης με την Ελλάδα κ.α.