Header Ads

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική

Φιλόδοξα, αλλά και ρεαλιστικά φαίνονται τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ, αναφορικά με το μετοχικό και λειτουργικό μέλλον της εταιρείας, το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης (διαχειρίζεται περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύου νερού και περίπου 9.500 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης), τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις της εταιρείας.

Τα σχέδια της εταιρείας ανέπτυξαν ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος και ο Τάσος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, δίνοντας το στίγμα το τώρα και του μετά.

Η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο

Οσον αφορά τη σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση του ΣτΕ, το κράτος έχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 11% και το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν διάφοροι μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί, διότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Μελλοντικά, ενδέχεται το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το ποσοστό του, ωστόσο το μάνατζμεντ θα παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ανατολική Αττική - Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων

Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, για τις οποίες ευθύνη φέρουν και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς ουδείς δέχεται ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην περιοχή του, γίνεται προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ να ολοκληρωθούν έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, με 900 χιλιόμετρα δικτύου και τρία ΚΕΛ σε Γλυκά Νερά και Παιανία, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες και αναμένεται να παραδοθούν το 2021, ενώ θα ακολουθήσει και το ΚΕΛ στην Παλλήνη (βρίσκεται στη φάση αναδόχου) με 180 χιλιόμετρα δικτύου. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2019, αρχές του 2020, θα δημοπρατηθούν τα έργα στη Ραφήνα και στον Δήμο Μαραθώνα (στόχος παράδοσης το 2023).

Οι συνολικές επενδύσεις θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποσοστό 90% (το υπόλοιπο ιδιωτικά κεφάλαια). Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον τελευταίο δήμο που αντιμετωπίζει πρόβλημα, τον Δήμου Σαρωνικού, ώστε να επιταχυνθούν τα έργα. Θα ακολουθήσει ο Ωρωπός.
Πέραν αυτών, επειδή τα δίκτυα είναι έτοιμα και στη Δυτική Αττική, η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει και παραλαμβάνει το δίκτυο της Σαλαμίνας και του Δήμου Μεγαρέων, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ανακύκλωση από τα ΚΕΛ

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της ανακύκλωσης, καθώς από τα Κέντρα Επεξεργασία Λυμάτων παράγεται λάσπη η οποία ξεραίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ύλη καύσης σε τσιμεντοβιομηχανίες, ενώ το νερό είναι κατάλληλα για άρδευση. Κι εκεί έγκειται ένα μεγάλο θέμα, πώς οι δήμοι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το νερό αυτό. Πάντως, ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα με το νερό της Ψυττάλειας, πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Ειδικά για την Ψυττάλεια, η τωρινή σύμβαση τελειώνει (31-3-2020) και η εταιρεία εξετάζει τις τεχνικές προσφορές τριών εταιρειών, με κόστος 280 εκατ. για τα επόμενα 4 χρόνια.

Τιμολόγηση, συνδέσεις και επάρκεια νερού

Για το θέμα της τιμολόγησης, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης. Οσον αφορά τις παροχές και τις τελικές συνδέσεις, τις οποίες κάνουν οι δήμοι, η ΕΥΔΑΠ θα επιχειρήσει με νομοθετική παρέμβαση να το κάνει η ίδια και κατόπιν να αξιολογήσει δυνατότητες χρηματοδότησης ή υποβοήθησης των τελικών χρηστών, πελατών δηλαδή, προκειμένου να μπορέσουν να συνδεθούν με το δίκτυο.

Σχετικά με την επάρκεια νερού στην Αττική, οι ταμιευτήρες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, έχουν επαρκές νερό και δεν τίθεται θέμα λειψυδρίας στην Αθήνα, ωστόσο για περιβαλλοντικού λόγους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του νερού.

Βλάβες και αποκατάσταση

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εντός μιας ώρας από τη διαπίστωση σπασμένου αγωγού, επιλαμβάνεται συνεργείο που αποκαθιστά τη βλάβη σε 4 – 5 ώρες. Η εταιρεία ήδη κρατά στατιστικά, προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς πόσες βλάβες υπάρχουν τον χρόνο, σε ποιες περιοχές και πόσο διαρκή η αποκατάσταση.

«Εξυπνοι» μετρητές

Η ΕΥΔΑΠ τα τελευταία δύο χρόνια έχει εγκαταστήσει περίπου 80.000 έξυπνους μετρητές στους Δήμος Χαλανδρίου και Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργία του, καθώς είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται. Η εταιρεία θεωρεί ότι τα επόμενα δυο τρία χρόνια, θα αρχίσει η σταδιακή ανάπτυξη τοποθέτησης έξυπνων μετρητών, σε μια Αττική που διαθέτει περίπου 2.200.000 χιλιάδες ενεργούς μετρητές.

Οι νέοι στόχοι

Η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνεται σε πέντε έργα, που ήδη έχει αρχίζει. Αφορούν τα συστήματα προμηθειών, τη βελτίωση των συστημάτων ΙΤ (πληροφορικής), τα συστήματα και τις διαδικασίες στο ανθρώπινο δυναμικό, τις διαδικασίες των οικονομικών υπηρεσιών και τα έργα βελτιστοποίησης σε επιχειρησιακό επίπεδο (ζημιές – αποκατάσταση).

Επίσης, στοχεύει να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, έχοντας μέσα σε ενάμιση μήνα καταφέρει να ηλεκτροδοτήσει ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στη μονάδα επεξεργασίας νερού στο Μενίδι, εγκατεστημένης ισχύος 2 MW.

Επένδυση Ελληνικού

Στις υποχρεώσεις της LAMDA, για τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, είναι η κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο θα αρδεύει, θα δίνει νερό για όλο το πράσινο της περιοχής. Η ΕΥΔΑΠ συζητά με την εταιρεία, πώς το έργο μπορεί να συνδεθεί και με τη συνολική αποχέτευση που περνά από εκεί, ώστε ενδεχομένως να αρδεύονται μεγαλύτερες περιοχές, ίσως και πέρα από την περιοχή της LAMDA.

Με αριθμούς

Εργα Ανατολικής Αττικής

Εργο Κατασκευής Αποχετευτικού Δικτύου Γλυκών Νερών – Παιανίας:

Προϋπολογισμός έργου: 9,5 εκατ. ευρώ

Κατασκευή 56 χλμ. δικτύου

Εργο Κατασκευής Αποχετευτικού Δικτύου Παλλήνης:

Προϋπολογισμός έργου: 58 εκατ. ευρώ

Κατασκευή 166 χλμ .δικτύου

Οι οφειλές

Στην εξάμηνη έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που συνόδευσε τις οικονομικές καταστάσεις περιόδου 1/1/2019 – 30/6/2019, οι οφειλές έχουν ως εξής:

Ο.Τ.Α.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου του 2019 συνεχίστηκε η επίμονη και διαρκής προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για  τη μείωση  των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποτροπή συσσώρευσης νέων. 
Στις 30 Ιουνίου 2019 , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανήλθαν σε 19,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσά για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2018 είχαν ανέλθει σε 29,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τρεις Δήμοι εξόφλησαν ολοσχερώς τις συμβάσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν υπογράψει με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Για δυο Δήμους  κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για  οφειλές συνολικού ύψους 2,2 εκ. ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις από τους ΟΤΑ το Α’ Εξάμηνο του 2019 ανήλθαν  σε 24,3 εκατ. ευρώ. Από τέσσερις από τους μεγαλύτερους οφειλέτες Δήμους, εισπράχθηκαν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης που είχαν κινηθεί το 2018 και της Σύμβασης Παραλαβής Δικτύου του Δήμου Σαλαμίνας.

Εξαιτίας του μεγάλου πλήθους των παροχών (2.150.310 περίπου την 30.06.2019), ο πιστωτικός κίνδυνος για την ΕΥΔΑΠ είναι εν μέρει σχετικά περιορισμένος. Ταυτόχρονα οι όροι της σύμβασης παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης είναι τέτοιοι ώστε να εξασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την είσπραξη των απαιτήσεων από τον κάτοχο της παροχής.

Οι απαιτήσεις των πελατών της εταιρείας εξετάζονται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εσόδων & Απαιτήσεων, η οποία ελέγχει διαρκώς τα υπόλοιπα οφειλών τους, είτε χωριστά είτε κατά ομάδα (κωδικοί τιμολογίων, κατηγορίες πελατών) και παρέχει τις σχετικές πληροφορίες αυτές για το σχηματισμό της πρόβλεψης.

Δημήτρης Μπαλής
Από το Blogger.