Header Ads

Μενδώνη: Τα 9 σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Στα βασικά σημεία της Εθνικής Πολιτικής για το Βιβλίο αναφέρθηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού. Όπως είπε, «χαίρομαι ιδιαίτερα που την ερώτηση για την πολιτική του βιβλίου την απευθύνει ο κ. Βασιλικός, ένας λόγιος, ένας συγγραφέας, με τα πονήματα του οποίου η δική μου γενιά μεγάλωσε». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «από τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουδείς  κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο. Μόνον η κ. Ζορμπά στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, πέντε μήνες πριν την λήξη της τετραετίας, στις 29 Μαρτίου 2019, ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ενός νέου φορέα, του «Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού», για την σύνταξη του οποίου ποτέ δεν ζήτησε τις απόψεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού». 

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης, στα βασικά σημεία της στρατηγικής για το βιβλίο, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί στην πλήρη έκτασή της, τα οποία έχουν ως εξής:

  1. Συντονισμός των συναρμοδίων κρατικών δομών. Για παράδειγμα, η πολιτική για το βιβλίο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πολιτική των βιβλιοθηκών, που αποτελεί αντικείμενο του Υπουργείου Παιδείας, ή και των δημοτικών βιβλιοθηκών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι Δήμοι. Τέτοια θέματα ουδόλως εθίγοντο στο προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο νόμου. 

  2. Συντονισμός επιμέρους θεμάτων, επιχορηγήσεις, εκθέσεις, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πλατφόρμες, όπως οι Βιβλιοnet,  Οσδελnet, ΕΒΕ κλπ, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης του βιβλίου.

  3. Η διαμόρφωση δεικτών παρακολούθησης της υλοποίησης (αποτελεσματικότητας) και της αποδοτικότητας των δράσεων για το βιβλίο (απήχησή τους στο κοινό, υπογραφές συμβολαίων για αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ελληνικών τίτλων από ξένους εκδοτικούς οίκους κλπ), ώστε να είναι δυνατή και η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και των θετικών στοιχείων.

  4. Η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας για το ελληνικό βιβλίο, το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος μεταφράσεων, σε συνδυασμό με δράσεις προβολής, προώθησης και δικτύωσης, αλλά και πρωτοβουλίες κινητικότητας για Έλληνες συγγραφείς.

  5. Η σύνδεση επιμέρους ενεργειών, όπως η σύνδεση των κρατικών βραβείων με τα προτεινόμενα προς μετάφραση βιβλία, με τα book tours, με την παρουσία σε εκθέσεις. 

  6. Η προστασία του κλάδου και των δημιουργών στο επίπεδο των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργία αναπτυξιακών κινήτρων.

  7. Πρωτοβουλίες ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο του βιβλίου.

  8. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την στήριξη του βιβλίου και η ανάπτυξη μεικτών σχημάτων χρηματοδότησης και προώθησης.

  9. Η προτεραιότητα σε ζητήματα που χρονίζουν όπως η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την πρόσβαση έντυπο ανάπηρων σε συγγράμματα, που εκθέτουν εδώ και καιρό τη χώρα διεθνώς. 

Σύμφωνα με την υπουργό, «η δημιουργία ενός νέου φορέα για το βιβλίο δεν αποκλείεται a priori. Θεωρούμε ότι θα ήταν θετική ως επιχειρησιακός βραχίονας που θα συντόνιζε τις επιμέρους δράσεις των κρατικών δομών, και θα βρισκόταν σε άμεση συνεργασία με όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου. Ένας φορέας με χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ «σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει τη διαδικασία ώστε οι φιλαρμονικές μουσικές σχολές της Κέρκυρας να ενταχθούν στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υπουργός υπογράμμισε τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης, στην διατήρηση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης του νησιού, αλλά και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και των συλλογικοτήτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.