Γιατί οι ταινίες τρόμου προκαλούν εφιάλτες και πώς θα τους αποφύγουμε
Οι ταινίες τρόμου είναι ένα κινηματογραφικό είδος που έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον καθένα. Πολλοί θεατές μπορούν να κάνουν μαραθωνίους βλέποντας θρίλερ και να ευχαριστηθούν την εμπειρία, υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός που φοβάται, αισθάνεται άγχος και έχει εφιάλτες.
Κι ενώ οι ταινίες τρόμου είναι φτιαγμένες για να τρομοκρατούν το κοινό, υπάρχει κάποια παρηγοριά στο γεγονός ότι οι εικόνες που βλέπουμε στην οθόνη, δεν είναι αληθινές. Γιατί λοιπόν προκαλούν εφιάλτες σε κάποιους θεατές; Υπάρχουν μερικές θεωρίες που εξηγούν το γιατί, σύμφωνα με ψυχαναλυτές και ειδικούς σε θέματα ύπνου.
Οι εφιάλτες είναι τρομακτικά όνειρα που μπορεί να μας ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και ακόμα, να μας αφήσουν ξύπνιους όλο το βράδυ. Συνήθως εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες των γρήγορων κινήσεων του ματιού (REM - Rapid Eye Movement). Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Υπνου, οι εφιάλτες που προέρχονται μετά από θρίλερ παρουσιάζονται σε παιδιά, όμως επηρεάζουν ένα ποσοστό 50% των ενηλίκων.
«Είναι έμφυτα τα συναισθήματα άγχους ως απάντηση σε μια απειλή. Ενώ οι ταινίες δεν είναι αληθινή απειλή, δημιουργούν τον ίδιο φόβο στο μυαλό, το οποίο έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει τι είναι αληθινό και τι είναι φανταστικό», λέει η ψυχαναλύτρια Σάνι Βολάνο, με ειδικότητα στο άγχος. Σύμφωνα με την Βολάνο, οι εφιάλτες εμφανίζονται στους αγχώδεις ανθρώπους κι εκείνους που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα. Αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, είστε περισσότερο ευαίσθητοι στη θέα του αίματος και της βίας. «Αυτές οι εικόνες μπορεί να κολλήσουν στο κεφάλι, να δημιουργήσουν άγχος και φόβο όσον αφορά την υγεία μας ή των αγαπημένων μας ανθρώπων».
Πώς επεξεργάζεται το μυαλό μας τα συναισθήματα
«Τα όνειρα είναι ιστορίες που δημιουργούνται από το μυαλό μας και μας βοηθούν να εκφραστούμε και να αποβάλλουμε σύνθετα συναισθήματα», συμπληρώνει η Παμ Μούλερ, ειδικός στην ανάλυση ονείρων και συγγραφέας. «Στην πραγματικότητα τα όνειρα τοποθετούν σε εννοιολογικό πλαίσιο τα συναισθήματά μας. Είναι η βιολογική μας προσπάθεια να μάθουμε από τις αυξημένες συναισθηματικές εμπειρίες. Οι εφιάλτες μετά τις ταινίες τρόμου είναι η προσπάθεια του μυαλού μας να αισθανθούμε όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προβολής και κυρίως είναι συναισθήματα που δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας να συνειδητοποιήσουμε και να αισθανθούμε εκείνη τη στιγμή», λέει ο ερευνητής Ερνεστ Χάρτμαν.
Πώς θα αποφύγουμε τους εφιάλτες μετά την προβολή ενός θρίλερ
Αν μπορούμε να αποφύγουμε τους εφιάλτες μετά την προβολή ενός θρίλερ, η Μούλερ συμβουλεύει τα εξής:
- Να συζητήσουμε με κάποιον την ταινία που παρακολουθήσαμε, πριν πάμε για ύπνο. Η συζήτηση πρέπει να εστιάζει στα πιο τρομακτικά σημεία της ταινίας και τα συναισθήματα που νιώσαμε κατά τη διάρκεια
- Να παρακολουθήσουμε ή να διαβάσουμε κάτι χιουμοριστικό και πιο «ελαφρύ» λίγο πριν πέσουμε για ύπνο
- Η προβολή ταινιών τρόμου κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή στον ύπνο
Πηγή: Bustle